Gondos mérlegelésre kérte a skótokat a brit királynő

2014. szeptember 15. 08:45

A királynő azt reméli, hogy a skót választók „nagyon gondosan mérlegelik a jövőt” a skóciai függetlenségről kiírt csütörtöki népszavazáson. Ez már a második alkalom, hogy II. Erzsébet megszólalt a skót népszavazás ügyében, a Buckingham palota ismét közleményben erősítette meg, hogy a királynő ettől még semleges álláspontot képvisel.

2014. szeptember 15. 08:45

II. Erzsébet királynő a skóciai Balmoralban, nyári rezidenciáján vasárnapi sétája közben szóba elegyedett az üdvözlésére összegyűlt alattvalókkal. Egyikük a beszélgetés közben nevetve biztosította az uralkodót, hogy nem fogja szóba hozni a skóciai népszavazás ügyét. A királynő erre úgy válaszolt: azt reméli, hogy a skót választók „nagyon gondosan mérlegelik a jövőt” a csütörtöki függetlenségi népszavazáson.

A megjegyzés keltette óriási feltűnés nyomán a Buckingham-palota vasárnap este külön közleményben hangsúlyozta, hogy az uralkodó e megjegyzéssel nem sértette meg a belpolitikai kérdésekben tőle elvárt semlegességet. Mindazonáltal rendkívüli horderejű maga a tény, hogy a 88 esztendős királynő egyáltalán nyilvánosan véleményt formált a skóciai referendum ügyében. Ráadásul rövid időn belül másodszor hangzott el ilyen vélemény a királyi család részéről.

Harry herceg, a királynő unokája szintén komoly feltűnést keltve az uralkodó kijelentésénél is egyértelműbb utalást tett arra, hogy reményei szerint Skócia a jövőben is az Egyesült Királyság része marad. Harry a maradandó sérüléseket szenvedett brit és nemzetközösségi katonák megsegítésére általa kezdeményezett nagyszabású éves nemzetközi sportrendezvény, az Invictus Games vasárnapi záróünnepsége előtt kijelentette: szeretné, ha a jövő évi Invictus-játékokat is az Egyesült Királyságban tartanák, „például Glasgowban” – amely a legnagyobb skót város.

Sajtóértesülések szerint a brit kormányfővel, David Cameronnal folytatott magánbeszélgetésein maga az uralkodó is egyöntetűen hangot adott azon álláspontjának, hogy Skócia maradását pártolná, és a skót függetlenségpártiak lendületes előretörése rendkívüli módon aggasztja, annak ellenére is, hogy a skót kormány már jó ideje jelezte: szeretné, ha a függetlenség elnyerése esetén is a brit uralkodó maradna Skócia alkotmányos államfője.

Ezeket a sajtóbeszámolókat a Buckingham-palota közleményben utasította vissza, „kategorikusan tévesnek” minősítve a lapértesüléseket. A közleményt ismertető udvari szóvivő szerint a brit demokrácia egyik alapelve, hogy az uralkodó pártatlan álláspontot foglal el alkotmányos kérdésekben, és ehhez II. Erzsébet is tartotta magát uralkodásának eddigi 62 évében.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2014. szeptember 15. 09:22
Ha skótoknak van egy kis eszük, elválnak, de azonnal!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!