Nem kis összegért kínálják József Attila képeslapját!

2023. június 01. 10:02

Különleges képeslap bukkant fel egy hazai árverésen. A képeslappapírra előhívott fotó 1 millió forint kikiáltási árról indul, mivel a fénykép hátoldalán József Attila autográf sorai szerepelnek.

2023. június 01. 10:02
null
Sal Endre
Sal Endre

A kép még 1923 júliusában (tehát lassan kereken száz éve) készült Makón, József Attiláról és testvéréről, József Etelkáról. A testvérpár Homonnai Nándor fényképész műtermébe látogatott el. A fotósról tudni lehet, hogy Makón, a Deák Ferenc utca 3. szám alatt volt a műterme. Sokan ismerték és kedvelték a városban, ám a fotó elkészülte után négy évvel, agyvelőgyulladásban elhunyt. De visszatérve a fénykép történetére. 1923 nyarát József Attila Makón töltötte a két évvel idősebb nővérével, Etával és egy kofánál laktak. József Attila labilis idegzete és vívódása a városban töltött időkben is tetten érhető volt, májusban például

Makó határában ráfeküdt a vasúti sínekre, hogy inkább üsse el a vonat.

József Attila portréja 1933 körül. Fotó: Wikipedia
József Attila portréja 1933 körül. Fotó: Wikipedia

A gimnáziumot még januárban félbehagyta, júniusban összevont vizsgát tett utólag. Mindebben elsősorban a makói gimnázium tanára, Tettamanti Béla támogatta, aki a fiatal költő mentora volt abban az időben. A képeslappapírra előhívott fotó hátoldalán József Attila autográf sorai szerepelnek: „Béla bátyámnak szeretettel”. A lapot 1923. november 23-án írta József Attila, és Budapesten adta postára Tettamanti Bélának címezve.

A fényképről sokáig nem lehetett tudni. A fotós, Homonnai Nándor hagyatékát aztán 1948-ban Hárshegyi János fényképész vásárolta meg, számtalan üvegnegatívval együtt. Azokat átnézve derült ki, hogy a műtermében járt 1923-ban József Attila és a nővére, Etelka. A több ismert: a költő 1937-ben Balatonszárszón lelte halálát egy tehervonat kerekei alatt.

József Etelka hosszú életet kapott a sorstól, ő 2004-ben, 101 éves korában hunyt el

és ő gondozta a tragikus sorsú költő hagyatékát. A költőt és testvérét ábrázoló fényképre, amelynek hátoldalán József Attila sorai szerepelnek, a Központi Antikvárium árverésén lehet licitálni. A kikiáltási ár 1 millió forint, ám a szakértők szerint könnyedén a duplája is lehet a végösszeg. 

Nyitókép: József Attila és nővére, József Etelka az 1923-ban készült fényképen, fotó: Wikipedia

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2023. június 01. 15:57
Talán a legnagyobb magyar költő volt!!!!
koronaszepe
2023. június 01. 12:35
Korrekt a kikiáltási ár, kíváncsi leszek, hol ütik le.
Gullwing
2023. június 01. 11:37
Megveszem.
need-info
2023. június 01. 11:31
101 éves? Brutál!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!