Nem olcsó, nem mindig szép, de már működik a 3D torta nyomtatás

2023. április 01. 19:44

Tudósok 3D nyomtatás technikával készítettek tortaszeleteket. A 7 összetevőt tartalmazó sütit – ami egy sajttorta – teljes egészében 3D nyomtató segítségével nyomtatták ki.

2023. április 01. 19:44
null

Minden időszaknak megvan a maga divatszava. Az elmúlt néhány évben például ilyen volt az, amikor minden „okos”-valami volt – nem csak okostelefon meg okostévé, de okoshűtő, okosháztartás okospad, okosváros, és így tovább. Aztán volt egy viszonylag gyorsan felívelő korszaka a kriptovaluták népszerűségével párhuzamosan a blokklánc (blockchain)-alapú valamiknek, ugyancsak mindegy volt, hogy mihez csapják hozzá; a szó népszerűsége akkora volt, hogy véletlenszerűen hozzácsapták bármelyik vállalat nevéhez, hogy „blockchain”, és automatikusan ugrott jópár százalékot a tőzsdén.

Napjainkban pedig – a „mesterséges intelligencia” mellett – itt van a „3D nyomtató”: mindent szeretnénk 3D nyomtatási technika segítségével csinálni, nemrég futott egy nagy kört a neten a 3D nyomtató érdekességek egyik legújabbja, a 3D háznyomtató.

Mire jó a 3D nyomtató?

Ami igazából úgy működik, mintha egy óriási tejszínhab-tasakból nyomná ki valaki a betont körbe-körbe, ahogy be van programozva a 3D nyomtató programmal a gép. Voltaképpen az egész történet ennyi is – mégis, attól, hogy el van nevezve 3D nyomtatásnak, valami futurisztikus kicsengést kap, hogy aztán igen hamar kiderüljön, hogy majdnem száz évvel korábban már egyszer kitalálták csaknem ugyanezt a gépet – nihil novi sub solem.

Torta nyomtatás 3D-ben, már ez is lehetséges!

És akkor nem is beszéltünk a többi 3D nyomtatásban készült csodáról: lehet nyomtatni a teljesség igénye nélkül:

Sőt, ma már bárki tanulhat 3D nyomtatást, akár itthon is, Pécsett, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) műszaki karán, a technológia pedig elvileg még környezetbarátabb is adott esetben a szimpla tömeggyártásnál, azaz a 3d nyomtató ipari felhasználása is közel van már, itt is.

Vagy akár a tortakészítésnél.

Így néz ki a torta nyomtatás

Lépjünk túl a cím enyhén extrapolált jellegén, miszerint „tudósok 3d-nyomtattak egy tortaszeletet”, és engedjük el a prekoncepcióinkat, miszerint ez az egész nem más, mint az élelmiszeriparban már évtizedek óta meglévő gyártási folyamatok indokolatlanul drága és ostoba helyettesítése, és lássuk, mi is történt a Smithonian Magazine vonatkozó cikke szerint.

Meg hogy egyáltalán mi is az a 3D torta nyomtatás.

Szóval a helyzet az, hogy tudósok 3d nyomtatókat használtak arra, hogy a segítségével ehető nyomtatott torta készüljön. A sajttorta készítés nem kimondottan izgalmas folyamatáról az NPJ Science of Food nevű magazinban publikálták kísérleteik eredményét. A 3D torta nyomtatás kellékei a következők voltak: hétféle hozzávaló, beleértve a keksztésztát, mogyoróvajat, eperdzsemet, Nutellát, banánpürét, cseresznyebefőttet és cukormázat.

A technológia úgy építette fel a szeletet, hogy az egyes elemeket vékony vonalakban préselték ki egy fecskendőből, így alakult ki a réteges desszert.

A nyomtatott tortaszelet ronda, de finom

„Amikor beleharapsz, különböző hullámokban csapnak meg az ízek” – vallja Jonathan Blutinger, a Columbia University gépészmérnöke és a tanulmány szerzője, aki kiemelte a szeleten belül is képezhető különböző rétegekben rejlő lehetőségeket. Azért hozzátette:

– ami, valljuk be, jobban hasonlít a Narancs, Tetves és Dugó című örökbecsű rajzfilmsorozat egyik első mondatára, amikor Narancs, megszemlélve az általa készített robotegeret, némi önkritika után megjegyzi, „de hát ez van, én csak egy ... macska vagyok, nem egy ... tudós!”, mint bármire, ami valaha elhangzott egy 3d nyomtatott torta kapcsán.

Azért a 3D nyomtatott szelet nem készülhetett volna el emberi beavatkozás nélkül: a résztvevők például villával pürésítették a banánt, ezt keverték vízzel, vajjal és a keksztésztával egy hétköznapi keverőtálban előtte. A keksztészta arányát egyébként duplázták az első torta nyomtatás után, mert látták, hogy a szelet szétesik, ha nincs efféle szilárdabb alapja – így utóbb inkább kinyomtatták a szeletet, vastag tésztaaljjal és falakkal, és ebbe helyezték a tölteléket.

A 3D nyomtató gépnek összesen 30 percbe telt elkészíteni a süteményt.

A csapatnak már korábban is voltak kísérletei az étel nyomtatás terén, próbálkoztak húsnyomtatástól kezdve még egy rakás, hasonlóan roppant fontos dologgal. Mindenesetre emiatt egy 3D nyomtató otthonra még igen drága mulatság lenne, a „torta nyomtató gép” ára jelenleg 1500 dollár (kb. 500-550 ezer forint) körül van.

Nos, igen, ezzel még adósok volnánk, tehát: így néz ki a 3D nyomtató segítéségével nyomtatott tortaszelet:

Forrás: Jonathan Blutinger / Columbia Engineering
Forrás: Jonathan Blutinger / Columbia Engineering

Nyitókép forrása: Youtube

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Daily
2023. április 02. 11:21
Ha szerveket is lehet nyomtatni. Már csak egy tehén részeit kell külön külön kinyomtatni. Aztán majd eldöntjük megesszük a darabokat vagy összerakjuk élő tehénnek.
need-info
2023. április 02. 10:45
Majd jött másnap egy hurrikán és mindent szétbaszott.
Kybon
2023. április 01. 23:18
Egyetek még több ipari vegyszert! Támogatni kell a gyógyszeripart és a GDP-t!
tetx
2023. április 01. 22:10
Függetlenül attól, hogy a tortanyomtatásnak mennyi értelme van, aki írta a cikket, annak nem sok fogalma van az egészről. Pl annak a videónak, ahol a körkörös falat építik kurvára semmi köze a 3d nyomtatáshoz, lévén mást nem tud csak azt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!