Beültették a világ első 3D nyomtatással készült szervét

2022. június 03. 19:30

A történelmi jelentőségű transzplantációt egy amerikai biotechnológiai vállalat hajtotta végre.

2022. június 03. 19:30
null

Egy 20 éves mexikói nő lett a világon az első, aki egy különleges 3D-nyomtatással készült szervet kapott – írta a New York Times-ra hivatkozva a Ripost

A portál beszámolója szerint az egyedülálló transzplantáció, – amely a technológia első sikeres klinikai kísérlete volt –,

gyakorlatilag új fejezetet nyitott az emberi szövettechnológia területén.

A személyiségi jogai miatt csak Alexa néven említett páciens egy genetikai rendellenességgel született, melynek következtében kicsi és torz volt eddig a jobb füle. Ezt az esztétikai problémát oldották meg a 3DBio Therapeutics amerikai biotechnológiai vállalat szakemberei, illetve Arturo Bonilla fülrekonstrukciós sebész egy kísérleti programban – derült ki a cikkből.

Többlépcsős sebészeti beavatkozás

A bonyolult sebészeti beavatkozás azzal kezdődött, hogy Alexa csonka érzékszervből egy fél grammos porcmintát vettek, illetve  3D-szkenneléssel készítettek egy képet az egészséges jobb füléről. Ezeket elküldtek a New York állambeli Queensben működő, regeneratív orvoslásra specializálódott 3DBio Therapeutics laboratóriumába, ahol 

a szövetmintából több milliárd emberi sejtet növesztettek, amit aztán egy kollagénalapú tintájával kevertek össze. Ezt a masszán végül egy speciális 3D-nyomtatóba töltötték, ami gyakorlatilag kinyomtatta Alexa jobb fülének tükrözött másolatát.

Ez a folyamat állítólag kevesebb mint 10 percet vett igénybe – részletezték.

Alexa szervezete befogadta az új szervet

A kinyomtatott szervet végül hűtve elszállították egy amerikai-mexikói határ közelében található klinikára, ahol Arturo Bonilla beültette Alexa bőre alá, közvetlenül az állkapocscsontja fölé. A műtétre még márciusban került sor, de ennek tényét csak nemrég osztották meg a nyilvánossággal, ugyanis mostanra vált biztossá, hogy Alexa szervezete befogadta a szervet. A nyomtatott fülnek egyébként még néhány hónap „növekedésre” van szüksége, amíg teljesen ki nem fejlődik.

3DBio Therapeutics kísérleti programjának keretében nem Alexa az egyetlen, aki 3D-nyomtatással készült transzplantációs szervet kap. A vállalat tájékoztatása szerint rajta kívül még 10 emberen szeretnék elvégezni ezt a bonyolult eljárást – tette hozzá a Ripost.

Nyitókép: HANDOUT / 3D BIO THERAPEUTICS / AFP

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemaztmondták Feri!
2022. június 04. 15:01
Kicsit furcsa. Így a fül, ha jól értem, nem porc, szövet, bőr, pórusok, stb, hanem "egymassza"? Szerk: Vérkeringés pl.?
Dr. Greta Grünberg
2022. június 04. 08:51
Végre, ez a helyes irány! Meg kellene próbálkozni a mesterséges méhhel és egyéb bonyolultabb szervekkel is végre, nagyon kellenének már a szervfarmok. Mekkora fless lenne egy Pfizer logós méh vagy egy új AZ-s GMO hasnyálmirigy.
Kovács József
2022. június 03. 20:41
A transzok már lefoglalták az összes időpontot a klinikán új szervekért.
makám
2022. június 03. 20:13
a fülcimpa nem szerv...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!