A FAZ-ban a szokásostól eltérően, kifejezetten korrekten és érthetően magyarázták el, hogy mi baja a magyar kormánynak az ukránokkal

2023. január 12. 19:57

Kulcsszó: kisebbségpolitika.

2023. január 12. 19:57
null

„Orbán bírálja Kijev kisebbségpolitikáját” címmel jelentetett meg egy cikket a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A lap a cikkben kifejti, hogy pontosan mi is a magyar kormány baja az ukránokkal. Mint írták, a napokban újabb szóváltás zajlott Kijev és Budapest között. Az ukrán külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben

Mint írták, az „éles tónusok” nem a semmiből jönnek: az Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij közötti kapcsolatot megromlottnak kell tekinteni, legalábbis az ukrán elnök márciusi EU-csúcson elhangzott videóbeszéde óta. Zelenszkij személyesen szólította meg „Viktort”, és bírálta őt a támogatás hiánya miatt. A budapesti Shoah-emlékműre való utalást még a népirtásban való közreműködés vádjaként is fel lehetett fogni. Orbán Viktor (a FAZ szerint) megvetően reagált, azzal vádolva az ukrán elnököt, hogy szakmai megszokásból cselekszik.

„Betegesen semmibe veszi" vagy segíti Ukrajnát Magyarország?

Amint arról beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök karácsonyi interjújára reagálva az ukrán külügyminisztérium kemény hangú nyilatkozatban ítélte el Magyarországot.

A FAZ szerint Magyarország az EU többi tagjától eltérő álláspontot képvisel, mégpedig a nyugat-ukrajnai magyar kisebbség miatt. 

nehéz megmondani, hogy ma hányan vannak, nem utolsósorban a háború kezdete óta tartó menekülések miatt. A budapesti kormány az érdekeik őrének tekinti magát, ami nemzetközileg nem szokatlan.

Ugyanakkor, mértékétől függően, konfliktusokra is hajlamos. És Orbán alatt ez az érdekérvényesítés meglehetősen támadó vonásokat öltött. Ez nem csak a hangszínre vonatkozik. A magyar állampolgárságot például bőkezűen adják, ami miatt más szomszédos országokban is savanyú a szőlő” – írták.

Az ukrán kisebbségekkel szembeni nyelvpolitikával kapcsolatos kritikák sem elhanyagolhatók. A hivatalokban, felsőoktatási intézményekben és egyetemeken a korlátozások és követelmények elsősorban az oroszokra vonatkoznak, de más kisebbségek (például a románok) tagjai is érintettek.

 – volt olvasható a német lapban.

Nyitókép: Markiian Lyseiko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Piliscsabai
2023. január 13. 20:15
Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni amit a 2. ukrán front művelt Magyarországon
csjanos
2023. január 13. 09:31
....ez már valami de nem az igazi...talán a sok adomány...segítség is említésre kerülhetett volna...meg az hogy hány magyar nemzetiségű katona esett el...stb...
Dezsőke
2023. január 13. 08:49
keleti szláv
Zolotarjov
2023. január 13. 08:33
Slava Ukulele! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!