A szakértő súlyos gázolajhiányra figyelmeztet: Nem tudni, honnan fogják pótolni a kieső orosz nyersanyagot

2022. december 08. 19:22

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- gázipari elemzője volt az InfoRádió Aréna című műsorának a vendége, ahol részletesen beszélt arról, hogy globálisan súlyos dízelhiány van. Állítása szerint ez Európában február 5-től jelent majd igazán problémát, mert akkor lép életbe az orosz olajtermékekkel szembeni embargó.

2022. december 08. 19:22
null

Pletser Tamás szerint, mire visszaáll a rend a hazai benzinkutakon és mindenből lesz elegendő mennyiség, legalább másfél-két hónap, ám a piac véleménye szerint átrendeződött azóta, hogy a kormány tavaly novemberben bevezette az ársapkát. 

– mondta az Erste Bank olaj- gázipari elemzője, aki szerint a legnagyobb változás, hogy a piac harminc százalékát adó úgynevezett fehér kutak, amelyek nem tartoznak egyetlen multinacionális lánchoz sem, csődben vannak vagy gyakorlatilag elvesztették a tőkéjüket.

A másik oldalon vannak a nagy szereplők, mint a Mol, a Shell, az OMV vagy a Lukoil, amelyet a napokban vett a PKN-Orlen csoport.

Az eddig sokszereplős piacon néhány erős szereplő lesz, ami meghatározza az árakat”

– közölte a szakértő, aki szerint a fehér kutak nagy része eltűnik a piacról, ami miatt kisebb verseny lesz, az árak pedig magasabbak lesznek.

Bár a világpiacon állítása szerint csökken az olaj ára, ez hamarosan megáll, jövőre prognózisa szerint egy nyolcvan dollár/hordó szintre. Úgy fogalmazott, hogy bizonytalansági tényező a forint árfolyama, noha most szerinte az látszik, hogy a kormányzat próbálja megállítani a gyengülést.

A harmadik fontos szempont, hogy globálisan súlyos dízelhiány van

Állítása szerint a globálisan jelentkező dízelhiány február elejétől lesz majd igazán égető, mikor életbe lép az oroszokkal szembeni embargó, ugyanis Moszkva a legnagyobb értékesítő a világon. 

Európa 10 százalékos hiánnyal küzd, eddig ezt Oroszországból szerezte be, most nem tudni, hogyan lehet ezt más forrásból pótolni”

– közölte Pletser, aki szerint a dízelhiánynak több oka van, például hogy miközben a Covid idején 60 millió hordóval csökkent az európai finomítói kapacitás, a kontinens a dízelfelhasználás irányába mozdult el. Magyarországon például a gázolaj és a benzin fogyasztási aránya a kilencvenes évekbeli 1:1-ről mostanra 3:1-re mozdult el a dízel javára, és ezt nem tudják a finomítók lekövetni.

Nyitókép:  Justine Bonnery / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kafabatka
2022. december 09. 07:37
"Állítása szerint a globálisan jelentkező dízelhiány február elejétől lesz majd igazán égető, mikor életbe lép az oroszokkal szembeni embargó, ugyanis Moszkva a legnagyobb értékesítő a világon. " Nem vagyok az a tüntetgetős alkat,de azt hiszem,még időben kellene megkezdeni a Brüsszel-ellenes megmozdulásokat,mert ezek még mindig ott tartanak,hogy az USA becstelenül nyerészkedik EURÓPÁN. Nem az európai embereken! Nem! A Brüsszel által irányított Európán! Ezek még nem jutottak el az emberek szintjére,mert lelketlen bürokraták. És logikátlanul viselkednek eszelősök módjára. Azt szankcionálják,amiből még kevesebb van,mint a gáz. Ilyen hülyeségre még Orbán Viktor sem lehet felkészülve. Meg is kérdezném a riporter helyében,hogy várható volt-e ilyen döntés? Van ennek értelme?
teljesenertelmetlen
2022. december 09. 07:06
Tehát megerősíti, hogy az EU-nak sikerült saját magát szankcionálnia! Brávó!
kafabatka
2022. december 09. 03:09
Egy kis fricska... https://t.me/The_Wrong_Side/5925 ,hogy groteszk nevetésben törjünk ki. Azért szankcionáljuk az üzemanyagot,hogy ne legyen üzemanyagunk? Kiértiezténnem.
fatman
2022. december 08. 23:24
így van... majd oroszoktól megvesszük... feketén...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!