Michelin-csillagok sorával tüntettek ki magyar éttermeket

2022. november 04. 13:02

A Michelin-ítészek felfedezték a vidéki Magyarország ízeit is.

2022. november 04. 13:02
null

Étteremkalauzt jelentetett meg Magyarország egészéről a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely vidéki magyar éttermeket is kitüntetett a Michelin-csillag-minősítéssel – erről tudósít a hirado.hu. Mindez először történt! Két Michelin-csillaggal jutalmazták a tatai Platán Gourmet (séf: Pesti István) és a budapesti Stand (Széll Tamás és Szulló Szabina) konyháját, hét étterem nyert el egy Michelin-csillagot: Esztergomból a 42 (Barna Ádám), Budapestről pedig a Babel (Kaszás Kornél), a Borkonyha (Sárközi Ákos), a Costes (Koppány Levente), az Essencia (Tiago Sabarigo), a Rumour (Rácz Jenő) és a Salt (Tóth Szilárd).

A kiváló ár-érték arányú éttermeknek járó Bib Gourmand díjat az Anyukám Mondta (Encs), a Casa Christa (Balatonszőlős), a Kistücsök (Balatonszemes), a Macok (Eger), a Mór24 (Mór) és a Sparhelt (Balatonfüred) érdemelte ki. A legjobb fiatal séf díját Mizsei János (Mák étterem, Budapest), a legmelegszívűbb vendéglátók díját (Welcome and Service Award) Kvaszniczáné Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc (Pajta étterem, Őriszentpéter), a legjobb sommelier díját pedig Langó Balázs (Clarisse étterem, Tura) vehette át.

Mérföldkő a magyar gasztronómiában

Hozzátették: a fenntartható gasztronómiáért járó Zöld Csillag díjat kapott a hosszúhetényi Almalomb (Szabó Kitti), a poroszlói Graefl Major Kétútköz (Gyűjtő Ádám), a budapesti Onyx Műhely (Niszkács Anna) és a szintén fővárosi Salt (Tóth Szilárd). Jakab Zsófia, az MTÜ vezérigazgató-helyettese az eredményhirdetés előtt emlékeztetett:

A mostani esemény újabb mérföldkő a magyar gasztronómia történetében, hiszen a jó vendéglátás a legalapvetőbb összetevője a vendégélménynek, nélküle nem létezhet minőségi turizmus” – mondta.

Jakab Zsófia szerint ez a rangos elismerés a magyar gasztronómia fejlődésének bizonyítéka, erősíti a magyar országimázst. Nemes Attila, a Michelin Hungária Kft. ügyvezetője azt emelte ki, hogy az első magyarországi Michelin Guide megmutatja:

a gasztronómiai minőség az ország számos pontján jelen van.

Gwendal Poullenec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója felidézte: az étteremkalauz 1992 óta van jelen Budapesten, ahol 2010-ben ítéltek oda először Michelin-csillagot.

„Magyarország rendkívül dinamikusan fejlődő gasztronómiai desztinációvá vált, ezért döntött úgy a Michelin Guide, hogy immár az egész országot lefedő étteremkalauzzal jelentkezik”

– közölte Gwendal Poullenec.

Nyitókép: Az egy Michelin-csillagot kapott Tóth Szilárd, a Salt, Tiago Sabarigo, az Essencia, Koppány Levente, a Costes, Kaszás Kornél, a Bábel, Rácz Jenő, a Rumour, Sárközi Ákos, a Borkonyha és Barna Ádám, a 42 étterem séfje a Magyar Turisztikai Ügynökség Michelin Guide magyarországi díjkiosztóján Budapesten, a Millenárison 2022. november 3-án. Először jelentetett meg étteremkalauzt Magyarország egészéről (National Selection of Hungary) a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely vidéki magyar éttermeket is kitüntetett a Michelin-csillag-minősítéssel (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Emery4919
2022. november 04. 19:51
Az adagokkal azért néha baj van. Ezt már Karinthy is megírta (Együgyű lexikon) utalva az adgokra "...hogy kezdők mindig összetévesztik az ételeket a tányér fenekén heverő piszokkal."
briganti
2022. november 04. 15:48
annak ellenére, hogy szeretek jókat enni - ki nem szeret? - valahol ezt a fene nagy séfkedést ételpazarlásnak, pocsékolásnak tartom.
pemetecukor
2022. november 04. 13:57
A "Bádog Gundel" tulajdonosa mondta: a michelin egy gumimárka és az autókra való.
pacal
2022. november 04. 13:41
Bohócok. pojácáskodnak mindenhol, és úgy körbe vannak ugrálva, mint valami félistenek. Az értékteremtésről meg annyit, hogy egy mocskos nagy átkúrás az, amit valójában művelnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!