Gyorsan vegyenek krumplit, mert megeshet, hogy később nem lesz rá lehetőség

2022. október 30. 12:26

Az Európai Bizottság legfrissebb, októberi becslése szerint az EU legnagyobb termelőjénél, Németországban az elmúlt öt év átlagától 8 százalékkal kevesebb krumpli termett egy hektáron.

2022. október 30. 12:26
null

Az EU legnagyobb burgonyatermelői Németország, Lengyelország, Franciaország és Hollandia. Ezek közül kettőnél nagyon gyenge lett a krumplitermés, kettőnél pedig átlagos. Az EU egésze biztosan termésveszteséggel néz szembe, a magas árak részben ennek köszönhetők – számolt be a Mezőhír.hu. 

A cikkben arról számolnak be, hogy idén a legtöbb uniós tagállamban forró és száraz volt az időjárás, nem kedvezett a burgonyatermesztésnek. Az EU Bizottság legfrissebb, októberi becslése szerint az EU legnagyobb termelőjénél, 

Németországban az elmúlt öt év átlagától 8 százalékkal kevesebb krumpli termett egy hektáron,

és ugyanez igaz Franciaországra is. Mindkét államban 38 tonnának ígérkezik az országos átlaghozam.

Elmondták, hogy a lengyeleknél jobb a helyzet, nagyjából a megszokott mennyiséget hozzák a maguk 28 tonnással átlagával. Szintén egész jól megúszták a szezont a holland termelők, akik a megszokott 41 tonnát takaríthatják be, ami az unió második legmagasabb átlaghozama is. Az élen a dánok végezhetnek 42 tonnás hektáronkénti átlaggal, nem érte őket terméskiesés. A nagyobb termelők között azonban három is akad, amelyik a közösség legnagyobb veszteségeit könyvelheti el idén: Belgium, Spanyolország és Románia átlaghozamai 10-11 százalékkal maradnak el az elmúlt öt évben megszokottól.

Nyitókép: Facebook

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2022. október 30. 21:54
Én már régen csicsókát használok. Csipsznek is. Cukorbetegeknek is. Ingyen van. Helianthus Tuberosus. lat.
NTLLK
2022. október 30. 21:03
"Gyorsan vegyenek krumplit, mert megeshet, hogy később nem lesz rá lehetőség" Felvásárolod az egészet, Peti?
bagira
2022. október 30. 20:33
Krumplit ukránoknak szállítják hiány oka ez lehet eu titkolja.
Házam Hazája
2022. október 30. 18:18
Krumplit nem ültettünk és nem is fogunk. Arra ott vannak a nyírségi ismerősök. Ellenben minden más szépen megnőtt, ami már a fagyóban és üvegekben vár reánk. A birsalmást még most szedtük le :) A sajtot és kompótot édesanyám készíti 30 éve. Méhész barátnőnk betárazott 6 kiló akáccal (én segítek piacra dobni, ő meg halad). A körte és barack egy része befőtt, egy része kifőtt. Tüzépes barátunk segít a fűtésben én meg "viszem a boltját". ... Hosszú még ez a vidéki sor és ez tölt el nyugalommal. Ha bejön a fagy, egy jó sertésnek az lesz a vég :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!