Postcovid: ők vannak a legnagyobb veszélyben

2022. május 12. 09:00

Nemcsak az elhízás, de a szorongásos kórképek is hajlamosíthatnak a súlyosabb lefolyású betegségre. A hosszan tartó covid pánikroham képében is megjelenhet.

2022. május 12. 09:00
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Nemcsak a szakirodalmi adatok, de a gyakorlat is azt mutatja, hogy a covid-19 fertőzésen átesett betegek körülbelül tíz százalékát érinti a postcovid – mondja a Mandinernek Letoha Annamária belgyógyász, a Szegedi Tudományegyetem Járványügyi Ellátó Központ igazgatóhelyettese.

A hozzájuk forduló betegek legjellemzőbb tünetei a nehézlégzés, köhögés, fáradtság, koncentrációs- és memórianehézségek, mellkasi panaszok, fejfájás, vérnyomásingadozás, szívdobogásérzés. De van, hogy hajhullással, hallószervi panaszokkal – például fülzúgás, hallásvesztés, szédülés – vagy ízületi- és izomfájdalommal, esetleg alvászavarral keresik fel a betegek kezelőorvosukat vagy az erre kialakított postcovid ambulanciákat. A hosszan tartó covid legtöbbször a szívet, a tüdőt, a központi idegrendszert érinti. Letoha szerint

legnagyobb veszélyben a középkorú, elhízott és stresszes korosztály van.

Ami a betegség diagnosztizálását érinti, nem olyan könnyű a helyzet, hiszen a postcovid tünetei nagyon hasonlók más keringési- vagy légúti megbetegedések tüneteihez. Első körben ezért ki kell zárni az egyéb szív- és érrendszeri, ízületi és tüdőbetegséget, amit aztán – különösen, ha a beteg kórelőzményében két hónapon túl szerepelt a covid – alapos kivizsgálás követ.

Annak kapcsán, hogy van-e összefüggés a fertőzés és a későbbi postcovid súlyossága közt, Letoha Annamária azt mondja, hogy számos olyan beteget is diagnosztizáltak postcoviddal, akiknél a covid fertőzés enyhébb tünetekkel zajlott le. A belgyógyász ezt a jelenséget a fiatalabb, harmincas-negyvenes éveikben járó pácienseinél figyelte meg.

Nem ritka náluk a komoly alvászavar, sőt a korábban nem tapasztalt pánikroham sem.

A covid egyik legtöbbet emlegetett tulajdonsága, hogy nem tudni, kinél milyen, illetve mennyire erős tüneteket okoz. A kór nemcsak a kevésbé jó általános egészségi állapotúak egészségét kezdi ki, de a Mandinernek korábban nyilatkozó szakértők elmondták, hogy a túl erős immunrendszerűek sincsenek biztonságban, náluk a citokinvihar a veszélyes. Vannak ugyan hajlamosító tényezők és kórállapotok, amik esetén súlyosabb lefolyás várható. Ilyen például az elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség és a szorongásos kórképek. Ám mindezekkel együtt továbbra sem lehet előre tudni, hogy kit, mennyire érint súlyosan a covid.

Mindenesetre a covid-fertőzés megfelelő és időben elkezdett kezelése mellett a társbetegségek egyensúlyban tartásával kivédhető a súlyos lefolyás, illetve a post covid tünetek kialakulása – szögezi le a belgyógyász. Ha pedig mégis kialakulna a hosszantartó covid, a tünetek kezelése mellett pulmonológiai rehabilitációval, fiziotherapiával, pszichés vezetéssel, dietetikai tanácsadással és komplex rehabilitációs programokkal gyorsítható a beteg felépülése. „Komplex rehabilitációval a postcovid tünetek jól befolyásolhatók” – hangsúlyozza a szakértő.

Fotó: MAKSIM BLINOV / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2022. május 12. 15:19
Annyi féle-fajta tünetet tulajdonítanak a postcovidnak,hogy ilyen erővel bármire rá lehet már fogni, hogy postcovid tünet.
kozakgabor
2022. május 12. 14:10
Elég lett volna annyit írni, hogy semmit nem tudunk ugyan, de azért vannak ötleteik és találgatunk.
MaBaker
2022. május 12. 14:00
Noémi, a fizetett covidióta megint azt akarja, hogy minnél többen rettegjenek már végre. Akkor be lehetne vezetni megint valami frankó korlátozást.
C.Dömötör
2022. május 12. 11:52
A covidról alig szóltak az elmúlt hetekben, mintha maguk is szégyellnék ezt a gigantikus hazugságot. Ez egy új film, tegnap óta látható, és benne van minden, a nagy átvágásról. https://rumble.com/v140n0y-pandamned-documentary.html Pandamned. Ajánlom minden gondolkodó embernek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!