Aggódik a WHO: újabb járvány jön a Covid után?

2024. április 18. 17:43

Félő, hogy a vírus, mely eddig állatról emberre terjedt, a mutálódás során emberről emberre is terjedhet.

2024. április 18. 17:43
null

Nyitókép: Ina FASSBENDER / AFP

Aggodalmát fejezte ki az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) csütörtökön a H5N1 típusú madárinfluenza új variánsai okozta egyre növekvő fertőzésszám, valamint az emberről emberre terjedő fertőzés lehetősége miatt. Genfi sajtótájékoztatóján Jeremy Farrar, a szervezet egyik vezető munkatársa elmondta, az új variánsok terjedése továbbra is komoly aggodalomra ad okot.

Mint mondta,

félő, hogy a vírus, mely eddig állatról emberre terjedt – és így is magas halálozási aránnyal bírt – , a mutálódás során emberről emberre is terjedhet. 

Tavaly január elejétől 2024 áprilisáig a WHO összesen 889, H5N1-ben megbetegedett embert regisztrált 23 országból, közülük 463-an belehaltak az egyébként 52 százalékos halálozási aránnyal bíró fertőzésbe.

Farrar aláhúzta: a fertőzött állatok megfigyelés alá helyezésénél még fontosabb felderíteni az eddig nem regisztrált eseteket. A legújabb megbetegedésekkel kapcsolatban az Egyesült Államokban madárinfluenzával diagnosztizált tehenek esetét említette, hozzátéve, hogy április kezdete óta az amerikai hatóságok egy emberről adtak hírt, aki megfertőződött a vírussal. A tájékoztatás szerint a férfit – akinek csupán a szeme vörösödött be – karanténba helyezték és antivirális gyógyszerrel kezelik.

Idén Kambodzsában egy 9 éves kisfiú halt meg a H5N1-ben, tavaly pedig ugyanott három halálesetet regisztráltak.

(MTI)
 

 

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:43
🍓 ️ ­­A­­ ­­­d­­ö­­g­ö­s­­­ ­­l­­­á­­­n­­y­o­­­k­­­ ­v­­­á­­­r­­n­a­­­k­­­ ­­­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­𝗨­𝗡
petya-806
2024. április 23. 21:49
Hapsikáim ott a fészker WHO-nál! Húzzatok már el a halál f...ára zsokénak, és nézzétek meg hogy a sanghaji nénikétek (aki fél tégláért adott "táncórákat", és most már övé a Kínai Nagy Fal) is ott van e.
Muki46
2024. április 19. 13:00
Föl kellene oszlatni az összes nemzetközi szervezetet. Csak károkat okoznak.
2024. április 19. 08:48 Szerkesztve
Értem, tehát a jenki biolaborokban már előállították ezt a változatot és gondolom már kész a vakcina is rá. Gates jobban tette volna, ha marad a számtech világában és nem áll be a BigPharmába...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!