Az évszázad egyik legtikkasztóbb nyarát éljük

2021. július 08. 12:14

Az idei év júniusa a legszárazabb és a harmadik legmelegebb június volt 1901 óta Magyarországon – írta Lakatos Mónika éghajlati szakértő csütörtökön a Másfélfok – Éghajlatváltozás közérthetően című oldalon közzétett cikkében.

2021. július 08. 12:14
null

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tanácsadója kiemelte, Budapest van a leginkább veszélyben a klímaváltozás miatt fokozódó extrém hőségtől, de a növekedési trend országosan is megfigyelhető: leginkább a Kisalföld és a Dél-Alföld kitett a növekvő forróságnak – írta.    

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a városi hősziget jelenséggel súlyosbított hőhullámok és trópusi éjszakák komoly egészségügyi kockázatot jelentenek,

növekedni fog az UV-sugárzás okozta egészségügyi stressz is, mely fokozza a bőrbetegségek kialakulásának kockázatát. Emellett az épített környezet és a hőséggel együtt járó aszályok miatt a mezőgazdaság is veszélyben van.

Mindennapossá válhatnak a szélsőséges értékek

„A regionális klímamodell-szimulációk szerint a melegedés töretlen, a mostani szélsőségek mindennapjaink részévé válhatnak” – emelte ki. Lakatos Mónika rámutatott, hogy a városi környezet, és az ebből fakadó városi hősziget jelenség fokozza a hőhullámok negatív hatását. A burkolt felületek és a gyenge átszellőzés miatt több, akár 5-10 fokkal is magasabb hőmérsékletet lehet mérni a sűrűn beépített övezetekben, mint külterületen.    

Felidézte, hogy Budapesten a leghosszabb, 30 napig tartó kánikula 2018 nyarán alakult ki, míg a legmagasabb csúcshőmérsékletet elérő, 15 napig tartó hőségperiódus 2007-ben lépett fel.

A legintenzívebb hőhullám 2013-ban alakult ki, ez meglehetősen hosszú is volt, 25 napig tartott. Megjegyezte, hogy míg a múlt század első felében három 15 napot elérő hosszúságú hőhullámot jegyeztek fel a fővárosban (1921, 1932, 1946), addig az ezredforduló utáni 20 évben már öt ilyen hőhullámot éltünk át. „Ezek a tények is alátámasztják a melegedő trendet” – szögezte le a szakértő.    

Növekszik a hőhullámos napok száma

Mint hozzátette, országosan is megmutatkozik a hőhullámos napok számának növekedése. A legtöbb hőhullámos napot – amikor 25 fok feletti a napi középhőmérséklet – 1994-ben, 2012-ben és 2015-ben regisztrálták. Az 1981 utáni, igen intenzív melegedés időszakát tekintve több területen, főként a Kisalföldön, és a Dél-Alföldön a két hetet is meghaladja a hőhullámos napok számának növekedése.    

Lakatos Mónika figyelmeztetett arra, hogy a regionális klímamodell-szimulációk azt mutatják, a melegedés folytatódik.

Az optimista forgatókönyv szerint 10-24-gyel, a pesszimista forgatókönyv szerint 26-54-gyel több hőhullámos nap várható a fővárosban évente. Országosan a legoptimistább szimuláció szerint is a 21. század közepére legalább a múltbeli (1971-2000) érték kétszeresére növekszik. Az Alföld és az ország délkeleti területei különösen kitettek a növekvő hőhullámos időszakok okozta hőstressznek, míg a Dunántúlon és a magasabb hegyvidékeinken várható értékek elmaradnak az országos átlagoktól – írta.    

Egyre több energiát fogyasztanak a klímaberendezések

Kiemelte, hogy fel kell készülni a módosuló energiaigényekre is: télen az energiaszükséglet mérséklődésére, nyáron a hűtési villamosenergia-igény jelentős növekedésére kell számítani. A már meglévő és a most épülő infrastrukturális elemeket és az épületeinket is ellenállóbbá kell tenni a hőhullámokkal szemben, előtérbe helyezve az energiahatékonyságot – írta a szakember.    

Ha nem mérsékeljük az üvegházhatású gázok kibocsátását, és ugyanezen a pályán haladva változtatjuk meg bolygónk éghajlatát, akkor a helyzet a legjobb elérhető tudományos adatok és modellek szerint csak rosszabbodni fog – szögezte le Lakatos Mónika, kiemelve: „a hatások már most is érezhetők és fokozódnak a jövőben, ezért az alkalmazkodással nem késlekedhetünk”.

(MTI)

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. július 10. 12:30
N2 a harmadik varázslat. 78% Minek ennyi, hacsak nem a szarvasmarhákért és a lóheréért.
brekker
2021. július 10. 11:39
A CO2 a másik nagy varázslat, abból épül fel a növényi világ, ami szabályozza a H2O kibocsátását a légkörbe. Ha az eredeti, vad növényzet helyett szántóföldeket, egyéb haszonkultúrákat telepítünk, amik kevesebb széndioxidot kötnek meg, az valóban növeli a széndioxid koncentrációt, miközben csökkenti a felhőképződést és a csapadékot.
brekker
2021. július 10. 09:45
A H2O nagy varázslat. Légneműként könnyebb, mint a többi légköri gázok, ezért felszáll, ott kicsapódik és folyékonnyá válik, miközben hőt von el. Utána felhő lesz belőle, visszaveri a napsugárzást, utána leesik esőként. Ahogy fentebb is írták, valójában a vízgőz van a legnagyobb hatással a Föld klímaviszonyaira. Meg persze a növényzet, amelyik képes tárolni folyékony állapotban, anélkül, hogy rögtön elpárologna. Az elsivagosodás igazi okozója a növényzet kipusztítása. Például az, hogy esőt kapunk nyugatról, az a szibériai őserdők állandó párologtató hatásának a következménye.
annamanna
2021. július 09. 00:48
'Hidegebb klímán nagyobb a testünk, stabilabb klímán nagyobb az agyunk Eszerint a klímaváltozás a testünket és az agyunkat is kisebbítheti. A klíma és a testtömeg közti kapcsolat egybevág a Bergmann-féle biogeográfiai szabállyal, mely szerint hidegebb környezetben nagyobb a testtömeg. Ez megfigyelhető például olyan fajoknál, mint a medvék: a Déli-sarkvidéken élő jegesmedvék például jóval nagyobb tömegűek, mint a melegebb éghajlaton élő barnamedvék. A tudósok arra jutottak, hogy a hőmérsékletnek nincs hatása az agy méretére, ehelyett inkább a stabilitás a döntő tényező: a stabilabb klíma nagyobb agyat eredményez. Egy nagy agy működtetéséhez sok energiára van szükség. Stabil környezetben több élelem található állandó jelleggel, így valószínűleg elég tápanyag áll rendelkezésre az energiaszükséglet kielégítésére - fogalmazott Will." https://444.hu/2021/07/08/hidegebb-kliman-nagyobb-a-testunk-stabilabb-kliman-nagyobb-az-agyunk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!