Drámai romlás: jön a járvány két legdurvább hete – vakcinaösszefoglaló

2021. február 26. 18:00

A fertőzöttek száma meredeken emelkedik, a szigorítások március közepéig maradnak. Folyatódik a heroikus küzdelem. Vakcinaösszefoglaló.

2021. február 26. 18:00
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi
„Szeretnék életben maradni”

– ezzel az egyértelmű indokkal felelt egy frissen oltott csobánkai nő arra az újságírói kérdésre, hogy miért döntött úgy, hogy regisztrál az oltásra. Válasza különösen annak fényében érthető, hogy a szakértők szerint az elkövetkező két hétben még inkább bekeményít a koronavírus: itthon is felszálló szakaszban van a harmadik hullám. A fertőzöttek száma exponenciálisan emelkedik, a koronavirus.gov.hu pénteki adatai szerint 4668 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ez a szám pedig – bár a 6800-as csúcsot még nem közelíti meg – de a novemberben regisztrált átlagos esetszámot igen. Az elmúlt 24 órában 123 többségében idős, krónikus beteget veszítettünk el, ezzel pedig 14 795 főre emelkedett a halottak száma. 

Továbbra is a brit mutánssal magyarázzák a szakértők az esetszámemelkedést, eddig négyszáz ember mintájában mutatták ki ezt a változatot, míg brazíliai és dél-afrikai variánsra egyelőre nem leltek a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai. A helyzetet nehezíti, hogy közösségi terjedésnek indult a brit változat, erre enged következtetni, hogy a négyszáz mintából mindössze tíznél tudták a megbetegedést összefüggésbe hozni utazással. Ennek a variánsnak a jelenléte a szennyvízből vett budapesti, debreceni, tatabányai, székesfehérvári és győri mintákban is tetten érhető már.

Megrázó helyzet a szlovákoknál

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában a helyzet drámai romlásáról beszélt, mint fogalmazott:

„az nem kérdés, hogy a vírus nyomása nőni fog, a kérdés, hogy a kórházak bírják-e majd ezt a terhelést”.

Ez pedig különösen annak fényében elég ijesztő, hogy tudjuk, milyen heroikus küzdelmet vív Szlovákia az elszabadult brit mutánssal szemben. Az egészségügyi személyzet éjjel-nappal harcol a kilátástalan állapottal, a járványhelyzet azonban csak egyre súlyosbodik. Északi szomszédaink sajnos világelsővé váltak az egymillió főre jutó Covid-halálesetek számát tekintve, a járvány súlyos helyzetbe sodorta a Dunaszerdahelyi járást, amely a január-februári időszak legfertőzöttebb régiója lett. A Paraméter.sk drámai állapotokat mutat be ebben a megrázó videóban. Szlovákia uniós segítséget is kért, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, Magyarország eddig lélegeztetőgépekkel segítette az országot. 

Újra előkerül a kérdés: bírja-e az egészségügy?

Az egészségügyi terhelés kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy egyelőre 15 831 szabad ágy, és 2296 lélegeztetőgéppel felszerelt áll rendelkezésre. Jelenleg 5027 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 451-en vannak lélegeztetőgépen. A miniszterelnök emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban, ez pedig azt jelenti, hogy ismét át kell nézni a vezénylési listákat és „újra azt a régi készültségi állapotot kell visszahoznunk, ami április környékén, illetve november közepén jellemzett bennünket” – emelte ki. A miniszterelnök egyébként nem zárta ki a további szigorításokat sem, úgy fogalmazott: „vannak javaslatok, miszerint lehetnek még szigorítások”.

A jelenlegi szigorítások március 15-ig egészen biztosan maradnak, ahogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítása is, utóbbiról hétfőn döntött az Országgyűlés. Annak kapcsán, hogy mikor jöhet a korlátozások feloldása, Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta, hogy néhány hét vagy akár egy hónap múlva megkezdődhet, annak ütemezéséről és formájáról az e célból indított konzultáció eredményét figyelembe véve dönt majd a kormány. Ha eljön az idő, várhatóan a kijárási korlátozást fogják első körben oldani. Gulyás szerint ehhez azonban 2,5-3 millió oltást be kell adni, hogy az a korosztály, akik életükben is fenyegetettek, védettek legyenek. Eddig egyébként egy hét alatt több mint 425 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációt. 

Hogy állunk az oltásokkal?

Eddig összesen mintegy 890 ezer ember oltásához elegendő koronavírus elleni vakcina érkezett Magyarországra. A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot – a Pfizertől 3 296 855, a Modernától 872 ezer, az AstraZenecától 3 270 000, a Janssentől 2 180 000, a CureVactól 250 ezer ember oltására elegendőt – kötött le a kormány. Ebből eddig 491 ezer ember oltására elég vakcina érkezett meg három gyártótól, a Pfizertől, Modernától és az AstraZenecától. 

A nyugati vakcinákból a lekötött mennyiséghez képest még elenyésző érkezett, a héten Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elismerte, hogy a vakcina elérhetősége a következő hetekben még nehézségekbe fog ütközni Európában. Legutóbb az AstraZeneca gyógyszergyár háza tájáról érkezett olyan információ, hogy az idei év második negyedévében kevesebb mint a felét szállítja le az uniónak a megállapodásukban foglalt, koronavírus elleni oltóanyagnak. Legalábbis ezt mondta a Reutersnek egy névtelenül nyilatkozó uniós illetékes. A hírt egyelőre hivatalos forrásból nem erősítették meg.

Forrás: koronavirus.gov.hu

3,5 millió oltóanyagot várunk keletről

Keletről összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcinát várnak a következő hónapokban. Ezekből eddig 695 600 adag oltóanyag érkezett meg. 2,5 millió oltóanyag jön Kínából a következő négy hónapban, márciusban és áprilisban 500-500 ezerre lehet számítani. Oroszországból pedig egymillió ember oltására elég Szputnyik V vakcina érkezik várhatóan három hónap alatt, ebből hétfő este újabb 100 ezer ember oltására elegendő adag érkezett. 

Forrás: koronavirus.gov.hu

A miniszterelnök korábban azt ígérte, hogy húsvétig az összes regisztrált be lesz oltva húsvétra, pénteki rádióbeszédében ezt ismét elmondta annyiban módosítva, hogy:

„húsvétra az összes regisztrált meg fogja kapni legalább az első oltását”.

Eddig 2,5 millióan regisztráltak a vakcinára, 521 283 fő kapott már oltást, közülük 240 622 fő már a második oltását is megkapta. A héten már a kínai Sinopharm-vakcinával is elkezdtek oltani a háziorvosok. Emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, a kórházi oltópontokon pedig a Pfizer-vakcinával immunizálnak. Müller Cecília országos tisztifőorvos reményei szerint a következő egy hétben 368 ezer védőoltást tudnak majd beadni: a regisztrált idősek közül 275 ezren kaphatják meg a háziorvosnál a kínai Sinopharm-vakcinát, 52 ezer idős beoltására lesz lehetőség a Pfizer-BioNTech-vakcinával az oltópontokon, az AstraZeneca készítményével pedig 41 ezer 60 év alatti krónikus betegeket tudnak beoltani a következő egy hétben.

Mikor lesz hazai vakcina?

Egyelőre sajnos nem most, de a jövő év végén megkezdődik a hazai koronavírus-elleni vakcina gyártása Debrecenben. Utóbbit Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be. Mint mondta, a kormány döntése értelmében Nemzeti Oltóanyaggyárat, és kifejezetten a Covid elleni oltóanyag gyártására Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyárat hoznak létre, utóbbiban a Debreceni Egyetem (DE) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ együttműködésében fejlesztés alatt álló oltóanyagot gyártják majd. A tárcavezető szerint a magyar tudósok, szakemberek munkájának eredményeként megszülető hazai vakcinát minden bizonnyal nagyobb közbizalom is övezné, mint bármely importált terméket.

„A baloldal oltásellenes”

Közben a vakcinakérdés továbbra is erőteljesen tartja magát a belpolitikai témák között. Gulyás Gergely a Kormányinfón „az elmúlt hetek legszomorúbb közéleti fejleményének” nevezte, hogy mint mondta, „baloldali polgármesterek tömegesen hívnak fel a Magyarországon bevizsgált és engedélyezett oltóanyagok bojkottjára”, ami szerinte „elfogadhatatlan”.

„A baloldal aljas politikai számításból azon dolgozik, hogy elhúzódjon a járvány” – ezt már Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója jelentette ki videónyilatkozatában. „Itt az ideje, hogy végre a baloldal is megértse,

– szögezte le.  

Márciustól postázzák a védettségi igazolványt

Még nem körvonalazódott a védettségi igazolvány kérdése, egyelőre azt tudjuk, hogy március 1-től kapják meg postai úton azok, akiket már beoltottak, vagy akiknél a védettség egyéb okokból fennáll. A kormány ezt követően dönt majd arról, hogy mire lesz jogosult az, aki a kártyával rendelkezik. Egyelőre azt tudja igazolni, hogy védett, ezért a karanténszabályokat esetükben minden további nélkül fel lehet oldani. A vakcinaútlevélről sincs még egységes szabályozás, Ursula von der Leyen a héten azt közölte, hogy legalább három hónapra van szükség a közös európai rendszer technikai kifejlesztéséhez. Mindenesetre az Európai Unió és a tagállamok azt szeretnék, ha a vakcinaútlevél nyárra elkészülne, és biztonságosan meg lehetne kezdeni az egészségügyileg biztonságos külföldi utazásokat.

Nyitókép: A Pfizer-BioNTech-vakcina üres ampullái az oltás napján a budapesti Szent Margit Kórház oltópontján 2021. február 25-én, MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 218 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zara
2021. február 27. 12:49
'a kórházak bírják-e majd ezt a terhelést' üressen állnak... 5282 foglalt a 33ezerből...
flesh ripper
2021. február 27. 09:38
A balatoni gondnokunk, 68 éves, a felesége, vagy több, vagy kevesebb...Tegnap, mindketten megkapták a Sinopharm vakcinát (első oltás), ma reggel telefonált boldogan és lelkesen: semmit sem éreztek és kitűnően vannak! Sőt, már el is kezdték a kert munkálatokat. További jó hír, hogy a három kuvasz is jól van! Még annyit, hogy mi nagyon melegen ajánljuk minden alkalmazottnak, beosztottnak és partnernek: jól felfogott saját érdekből, regisztráljanak és oltassák be magukat! Ne válogassanak a vakcinák között, mert mindegyik, amit a magyar gyógyszerészeti hatóságok engedélyeznek, megfelelő és hatásos! Remélem, egyikük sem annyira ostoba, hogy a förtelmes Böszme-szekta rágalomhadjáratának felüljön!
Krupp Skya
2021. február 27. 08:25
Nem tudom de a baloldalnak az elmúlt száz évben egyetlen jó ötlete volt, hogy egymást is akasztgatták, ha véletlenül tud valaki valami más jó ötletről is ami bejött nekik az jelezze. :))))))
Jason Bourne
2021. február 27. 06:49
Minden hullám egyre durvább. A legdurvább az x az n-diken hullám lesz majd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!