Ledöntötték Washington szobrát, amerikai zászlóba csavarták, majd felgyújtották

2020. június 21. 08:46

A főváros nevét adó első amerikai elnök sem úszta meg a szobordöntögető hullámot.

2020. június 21. 08:46

George Washington portlandi (Orgeon állam) szobrát ledöntötték, majd becsavarták egy amerikai zászlóba, végül felgyújtották – számol be róla a Breitbart. Csütörtökön tiltakoztak Portlandben a 21. napja George Floyd halála kapcsán, amikor is sor került a szobor ledöntésére. A két tüntető csoport: a Rose City Justice és a Lavender Caucus kezdetben egyszerű ülősztrájkot tartott a Jefferson Középiskola előtt, ahol megosztották egymással tapasztalataikat a USA-n belüli rasszizmusról. 

A békés tüntetéssel párhuzamosan egy különálló, 20 fős csoport gyűlt össze a Sandy Boulevard és a 57th Avenue sarkán este 10-kor, ahonnan a városban található nagy George Washington bronzszobor irányába indultak. Néhányan ekkor ledöntötték a szobrot, becsavarták égő amerikai zászlóba, végül pedig összegraffitizték. A feliratok között megtalálható volt a „murder”, a „Big Floyd”, az „1619”, a „F*ck Cops” és a Black Lives Matter mozgalomra utaló „BLM” felirat is. A portlandi rendőrség nem sokkal később a helyszínre ért, addigra azonban a csoport szertefoszlott.

 

 

Vasárnap végül Thomas Jefferson elnök portlandi szobrát is ledöntötték. Thomas Jefferson, az Egyesült Államok harmadik elnöke arról vált híressé, hogy megalkotta a Függetlenségi Nyilatkozatot. A ledöntött szobort itt is legraffitizték, a feliratok között megtalálható volt a „slave owner” (= rabszolgatartó) és a „George Floyd” is.

 

 

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2020. június 23. 14:16
Két szobor elkap egy galambot, és bevonszolják a bokorba: - Először te tartsd, és én szarom le a fejét, aztán cserélünk.
Jason Bourne
2020. június 22. 10:49
A fővárost is át kellene nevezi gyorsan, mondjuk Floyd City-re vagy ilyesmire.
Mandolini
2020. június 22. 08:45
karigeri, ez a zsúrpubi ,majd szervez itt felvonulást, tüntetést, addig sem kell neki dolgozni. A magyar korona meg szivárvány színekben pompázik. Na ez nem lesz Budapesten!!
luisbathhelena
2020. június 22. 00:36
REndben , nem kell nekik az USA., Mindenki szedje össze a motyóját szálljon hajóra, a kulcsokat meg adjátok le az indiánoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!