Magyarok végzik el a bangladeshi sziámi ikrek szétválasztását

2018. március 08. 09:11

Nehéz és kockázatos feladatba vágott bele az a magyar orvoscsoport, amelyik vállalta egy, a fejüknél összenőtt sziámi ikerpár szétválasztását Bangladeshben. Az első, legveszélyesebb beavatkozáson február végén sikeresen estek túl, ötórás műtéttel választották el a gyerekek agyi szállítóér-hálózatát egymástól – írta meg az MTI az M1 műsora nyomán.

2018. március 08. 09:11

Pataki Gergely plasztikai sebész, a team egyik tagja kiemelte: egyedülálló módon választották szét a koponyájuknál összenőtt ikerpár agyi ereit, ami alapot adhat arra, hogy ezentúl ezt az eljárást használják a világon.
    
A magyar sebészek – Pataki Gergely mellett Hudák István és Csókay András - endovaszkuláris úton (a vénák felőli agyi megközelítést alkalmazva) választották szét az ereket. A plasztikai helyreállító sebészeti missziókat szervező Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány három orvosa már évek óta lát el betegeket Bangladesben, így került hozzájuk a ritka és bonyolult orvosi eset.
    
Pataki Gergely a műsorban elmondta, 2,5-3 millió szülésből csupán egy sziámi iker, s ezeknek a hat százaléka a fejüknél összenőtt. A bangladesi Dakkában február 28-án elvégzett műtét bonyolultságát jelzi az is, hogy több külföldi szakember nem vállalta a beavatkozást.
    
A mostani, első műtét után – a tavasz közepén vagy végén – szövettágítókat építenek majd az ikrek koponyája köré, míg a végső szétválasztásra szeptemberben kerülhet sor - mondta. 
    

Hudák István, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ főorvosa, a sikeres beavatkozást vezető szakember a műsorban elmondta, rendkívül magas volt a kockázat, de az új eljárás a jövőben könnyítheti az ilyen típusú műtétek elvégzését.
    
A gyerekek egyébként – a betegségük ellenére – jó állapotban voltak a műtét előtt; az agyuk és az artériarendszerük külön fejlődött, míg a vénarendszer közös volt. Ez utóbbit kellett szétválasztaniuk a magyar orvosoknak a már említett endovaszkuláris úton.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!