Megnyílik a Várkert Bazár a Kulturális örökség napjain

2016. szeptember 14. 20:46

Látogatóktól elzárt helyeket is megnyitnak a Kulturális örökség napjain, írja a család.hu. A fővárosban feltárul a Várkert Bazár, Szegeden pedig több helyszínen is várják az érdeklődőket.

2016. szeptember 14. 20:46

Egyedülálló tárlatvezetésekkel, gyerekeknek és felnőtteknek szóló programokkal, sétákkal és a Binder Quartet koncertjével várja látogatóit a Kulturális örökség napjai sorozat keretében szeptember 17-én és 18-án a Várkert Bazár. Szegeden pedig máskor csak kevesek által látogatható helyszínekre juthatnak be az érdeklődők hétvégén.

A budai Vár nyugati pincerendszerében feltárt rituális zsidó fürdőben szombaton és vasárnap is indulnak tárlatvezetések, itt a pincerendszer egyik legrégebbi része, a mindössze 23 négyzetméteres mikve is látható lesz. Ennek a helyiségnek a feltárása azért is jelentős, mert létezése igazolta, hogy a Képes Krónikában említett zsinagóga egykor valóban létezett.

A Várkert Bazár Neoreneszánsz kertjében mindkét nap délelőtt és délután is indulnak tematikus idegenvezetések, amelyek során a kert és az épületegyüttes azon részei is bejárhatók lesznek, amelyek a hétköznapokon a közönség számára nem, vagy csak részben látogathatók.

Szeptember 17-én Rozsonits Tamás, zenei szakíró, dobos és Török Ádám, a Mini frontembere, másnap pedig Molnár György Elefánt, az Omega gitárosa kalauzolja majd az érdeklődőket a poptörténeti sétákon, amelyek során az 1970-es, 1980-as években a helyszínen működő Ifipark történetét ismerhetik meg az érdeklődők.

A tárlatvezetések mellett zenei programmal is várják a kikapcsolódni vágyókat, akik szombaton a Binder Quartet koncertjét hallgathatják meg a Szárazárok színpadon.

Szintén szombaton Erdélyi Zsuzsanna néprajzkutató gyűjtéséből archaikus imádságokat lehet meghallgatni a Testőrpalotában, vasárnap ugyanitt pedig interaktív mesélős, muzsikálós foglalkozással várja a kisgyerekes családokat Környei Alice játszóháza.

A Várkert Bazár és a Hosszúlépés csapata szervezésében szombaton A Sissi legenda elnevezésű sétán a királyné ellentmondásoktól és intrikáktól sem mentes életéről lesz szó, másnap a Citadelláról induló, a Szabadság árnyékában című programon pedig láthatók lesznek a letűnt koroknak a helyszínhez kapcsolódó emlékei.

Máskor nem látható helyszínek várják az érdeklődőket Szegeden

A Szegedi Szimfonikus Zenekar szombaton megnyitja az érdeklődők előtt székházát, a Korzó Zeneházat. A 19. század közepén emelt Zsótér-házat Koczor György Ybl-díjas belsőépítész mutatja be a vendégeknek, akik meghallgathatják a Déja Vu Quartett kamarakoncertjét, megtekinthetik Kass János Kékszakállú-sorozatának a zeneházban elhelyezett darabjait és Zenélők című installációját.

A Szent István téri víztoronyban már péntektől kiállításokkal, érdekes-játékos kísérletekkel, szakmai bemutatóval várják a vendégeket. A mai napig működő műemlékben látható a szikvíz készítését bemutató tárlat, valamint egy fizikatörténeti kiállítás, és ezen a hétvégén a Szegedi Vízmű munkatársainak képzőművészeti alkotásait is bemutatják, szombaton pedig a Király-König Péter Zeneiskola növendékei koncerteznek itt.

A Somogyi-könyvtár szervezésében szombaton és vasárnap is tematikus sétákra invitálják a turistákat és a lakóhelyüket jobban megismerni kívánó szegedieket. A Szecessziós Szeged című programon a századforduló neves építészeinek — Magyar Ede, Lechner Ödön, Raichl J. Ferenc, Baumhorn Lipót és Kótay Pál — kivételes szépségű alkotásait ismerhetik meg az érdeklődők, a másik sétán pedig a város műemléki és helyi védettséggel rendelkező épületeit járják be a résztvevők.

A hétvégén vezető segítségével nézhetnek be a színfalak mögé a vendégek a Nagyszínházban, vasárnap pedig a látogatók előtt is megnyitja kapuit a szegedi városháza, melyet félóránként induló sétán ismerhetnek meg a látogatók. Szakavatott kalauz mutatja be az 1879-es árvíz utáni újjáépítés során Szeged-Alsóvároson emelt lakóházak emlékét őrző Napsugaras Tájházat, melyben gyermekprogramokat, kézműves-foglalkozásokat is tartanak a legkisebbeknek — zárul a család.hu összefoglalója.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!