Amerikai választás: összeszedtük, milyen programokkal versenyez Trump és Biden a választási kampány derekán

2024. április 09. 22:48

Két már kormányról ismert vezető méri össze erejét az amerikai elnökválasztási kampányban, és azt győzhet, aki az amerikai életét befolyásoló legfontosabb ügyekben hatékonyabb megoldásokkal áll elő.

2024. április 09. 22:48
Maráczi Tamás

Egy újabb Trump-Biden meccs selejtezői zajlanak ezekben a hetekben az Egyesült Államokban, a novemberi elnökválasztás két nagy pártjának elnökjelöltjei szinte bizonyosan ők lesznek. 2020-ban a két jelölt már megvívta politikai harcát, a 2024-es elnökválasztáson már két olyan veterán - egy 78 és egy 82 éves - politikus versenyez majd, akik 

vezetői képességeiket, politikai vízióikat elnökként egy kormányzati cikluson keresztül bizonyíthatták.

A két vezető politikai programjai nagy vonalakban lefedik saját pártjuk hagyományos irányait: Biden támogatja a nők abortuszhoz való jogát, Trump „életpárti”; Biden támogatja illegális bevándorlók számára az állampolgárág megszerzését, Trump kitoloncolná őket; Biden szigorítaná a fegyvertartást, Trump nem; Biden nagy államot tart fenn, hogy szociális programjait működtesse, ehhez pedig adónövelésből biztosítana finanszírozást, míg a Trump mind a magánszemélyek, mind a vállalatok adóját csökkentené.

Melyek az amerikai választási kampány fő témái?

* Gazdaság: A járványhelyzet utáni gazdasági helyreállás jó ütemben történik, a foglalkoztatási számok is jók, mégis az életszínvonal esését, a megélhetés költségeinek növekedését érzi az amerikai társadalom nagy része, 

az inflációval a Biden-kormányzat nem tudott megbirkózni 

- a felmérések szerint az amerikai szavazók többsége Trump gazdaságpolitikáját hatékonyabbnak érzi. A demokratapárti kormány ezt a hátrányt azzal ellensúlyozza, hogy a kampányban figyelmeztet: Trump visszajövetele azt jelenti, hogy meg fogják nyirbálni az egészségügyi ellátás és a társadalombiztosítás rendszerét.

* Bevándorlás: Trump azzal kampányol, hogy a Biden-kormányzat felszámolta a hatékony határvédelem elnöksége idején épülő rendszerét, emiatt alakult ki a migránsválság a határon, ezért továbbra is 

fel kéne építeni a biztonsági falat, vissza kellene toloncolni az illegális úton érkező bevándorlókat; 

Biden eközben támogatja az illegális migránsok állampolgársághoz jutásának módjait, és egy határvédelmi-bevándorlási törvénytervezetet tett le az asztalra, de ezt a republikánusok a szenátusban megfúrták. 

* Abortusz: a Demokrata Párt nyilvánvalóan a republikánusok abortusztilalmi igyekezetét támadják a kampányban, hiszen a mérések azt mutatják, hogy a nők abortuszhoz való jogának korlátozását sok szavazó nem nézi jó szemmel. Donald Trump legutóbbi megszólalása is azt tükrözi, hogy az elnökjelölt-aspiráns is érzi: 

választókat veszthet, ha keményvonalas álláspontot foglal el. 

Ezért - ahogy korábban megírtuk - Trump bizonyos kivételeknél, például a nemi erőszak, a vérfertőzés vagy az anya életének védelme esetén elismeri a művi terhességmegszakítás létjogosultságát, és elutasítja az országos tilalmat, az abortusz szabályozását a szövetségi államok hatáskörébe utalná. 

* Külpolitika: az izraeli-palesztin kérdésben a Republikánus Párt helyzete nehéz, mivel hagyományosan Izrael-párti, miközben a fiatalabb amerikai generációk inkább palesztin-barátok, míg az Ukrajna támogatásában élen járó 

Biden-kormányzat újabb segélycsomagját a republikánusok blokkolják a kongresszusban.

* Éghajlatváltozás: az amerikai választók 70 százaléka valósnak érzi a veszélyt, és azonnal kormányzati cselekvést szeretne, ugyanakkor a Republikánus Párt kampánya erre az ügyre egyáltalán nem koncentrál, Trump többször kijelentette, hogy nem hisz abban, hogy az éghajlat-változás negatív jelenségeit emberi fogyasztási tevékenységek befolyásolnák, ezért nem támogatja a tiszta, megújuló energiára való átállást.

Hol tart most a választási kampány?

Még két hónapig, június 8-ig tartanak a két nagy párt szövetségi államokban rendezett előválasztásai, majd ezt követően először a Republikánus Párt rendezi meg július 15. és 18. között a Republikánus Nemzeti Gyűlést Milwaukee-ben, míg a demokraták a saját elnökjelölt-választó konferenciájukat augusztus 19. és 22. között Chicagóban. 

Szeptember közepe és október eleje között három elnökjelölti és egy alelnökjelölti vitát rendeznek, 

majd november 5-én jön el a nagy nap, amikor minden amerikai állampolgár leadhatja szavazatát az Egyesült Államok új elnökére.

--

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:12
🍓 ️ ­­A­­ ­d­­ö­­­g­­ö­s­­­ ­­l­­á­­­n­­y­­­o­k­­ ­­­v­­­á­r­­n­­a­k­ ­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­𝗨­­𝗡
catalina11
2024. április 10. 07:26
Amerikai választás: összeszedtük, milyen programokkal versenyez Trump és Biden a választási kampány derekán" Trump Amerikáért... Biden Sorosért...
Akitlosz
2024. április 10. 00:07
"az inflációval a Biden-kormányzat nem tudott megbirkózni " Az infláció nem istencsapása. Azok csinálják, akik nem tudnak, mert nem is akarnak vele megbirkózni. Az állam. Tehát nem a járvány, nem a boltos, nem a multi, hanem az állam, amelyik másra keni a saját felelősségét. Nem akar az állam inflációt? Akkor ne csináljon! De persze akar, mert az inflációval tudja kifosztani a gazdaságot és a lakosságot az adókon felül. Az inflációt a fedezetlen pénzkibocsátás okozza, arra pedig csakis az államnak és a bankoknak van joguk, senki másnak. Magánszemélyeknek, cégeknek nincsen. Nem azért van infláció, mert a boltos emeli a termékek árát, hanem azért emeli a boltos a termékek árát, mert infláció van.
Akitlosz
2024. április 10. 00:01
Van programjuk? Nocsak! Hol?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!