A C-vitamin a sztrókot meggátolhatja

2014. február 16. 12:09

A C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása csökkentheti az agyvérzéses esélyét, a vitaminhiány viszont kockázati tényezőt jelenthet - állapította meg egy francia minikutatás.

2014. február 16. 12:09

A vizsgálat során 65 olyan páciens adatait tanulmányozták, akik agyvérzésen estek át. A kontrollcsoportban 65 egészséges résztvevő volt. A tanulmány eredményeit az Amerikai Ideggyógyászati Akadémia éves gyűlésén fogják bemutatni.

A vérzéses stroke akkor jön létre, amikor az agyi artéria megreped és vérzik. Ritkábban - az esetek 15 százalékában - fordul elő, mint az úgynevezett iszkémiás, azaz oxigénhiányos stroke, de veszélyesebb, mert gyakrabban végződik halállal.

A vizsgálat során megmérték a részvetők vérének C-vitamin-koncentrációját, hogy kiderítsék, milyen kapcsolat lehet az agyvérzés és a vitamin mennyisége között.

Összesen 41 százalékuk vérében átlagos, 45 százalékuknál alacsony volt a C-vitamin szintje, 14 százalékuknál pedig vitaminhiányt állapítottak meg. A stroke-on átesettek vérében általában kevés C-vitamint, az egészséges kontrollcsoportnál normális szintet mértek a kutatók.

Az eredmények alapján a magas vérnyomás, az alkoholfogyasztás és a túlsúly mellett a C-vitamin hiányát is a súlyos betegség egyik tünetének kell tekinteni - magyarázta Stéphane Vannier, a kutatás vezetője, a rennes-i Pontchaillou Egyetemi Kórház munkatársa.

Hozzátette, hogy a C-vitamin valószínűleg segít a vérnyomás szabályozásában, valamint a csontokban, a bőrben és más szövetekben található kollagén nevű fehérje előállításában, ám ezt további kutatásoknak kell tisztázniuk.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!