Itt a pokoli kánikula, szakértőt kérdeztünk a szerinte életveszélyes hőségről

2022. június 27. 18:00

Nemcsak a krónikus betegeket, de az egészségeseket is jelentősen megterheli a hőség. Megnő a szívinfarktus, az agyvérzés veszélye, de a balesetek kockázata is megemelkedik. ​​​​​​​Hétfőtől csütörtökig harmadfokú hőségriasztás van érvényben, a kormányzat a vörös kódot is érvénybej léptette. Összeszedtük, mire kell figyelni.

2022. június 27. 18:00
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Pokoli hőségre kell számítani az előrejelzések szerint, így az országos tisztifőorvos hétfőn nulla órától csütörtök éjfélig el is rendelte a legerősebb, vagyis a harmadfokú hőségriasztást. A riasztás figyelmeztető rendszerét 2005-ben vezették be Magyarországon azzal a céllal, hogy felkészítse az egészségügyi ellátórendszert a várhatóan megnövekedő feladatokra, valamint időben tájékoztassa a lakosságot a hőmérséklet-emelkedésről. Jelenleg harmadfokú jelzés van érvényben, amit akkor adnak ki, ha

a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 fokot.

Az elsőfokú jelzést akkor hirdetik ki, ha a napi középhőmérséklet várhatóan egy napig eléri vagy meghaladja a 25 fokot, míg a másodikfokút akkor, ha a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot.

A kánikula életkortól függetlenül az egészségesek szervezetét is megviseli, de a krónikus betegek veszélyeztetettsége még nagyobb mértékben megnő. Különös figyelmet igényelnek ezeken a napokon a szív- és érrendszeri betegségben (például magas vérnyomás, szívritmuszavarok); a krónikus légzőszervi betegségekben (például COPD, asztma); cukorbetegségben; vesebetegségben; mentális betegségek (például demencia, Alzheimer-kór); alkoholbetegségben szenvedők és az elhízottak.

Ez a hőségtartomány már túl van azon, ami még az egészségesek szervezete számára is komfortosnak mondható, különösen veszélyben vannak az idősek, az időjárásra amúgy is érzékenyek, és a krónikus betegek – hangsúlyozza a Mandinernek Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója. Mint kifejti, az ő szervezetükre a kánikula olyan terhelést ró, ami aztán nagyon sokféle tünet formájában megjelenhet. Ilyenkor tömegesen előfordulnak rosszullétek, keringési panaszok, szívproblémák, mellkasi szorító érzések. A tünetek között az egyik leggyakoribb a fejfájás és a vérnyomás ingadozása, sokkal fáradtabbak, figyelmetlenebbek, energiátlanabbak vagyunk. Sokaknál jelentkezhetnek alvásproblémák, ami a szakértő szerint azért is különösen veszélyes, mert ez együtt jár azzal, hogy másnap még rosszabb feltételekkel tudjuk indítani a napot.

Mint kiemeli

az időjárás okozta extra terhelés a változékony idő miatt lassan egy hete fennáll,

ez a mostani, nagyon erős, tartós hullám „bizony életveszélyes állapotokat is teremthet”. Különösen a napszúrás veszélyére kell odafigyelni, de a hét közepére jelentősen meg fog nőni a hőgutát kapók száma is. A zavart viselkedéstől, a szédülésen és a hányingeren keresztül, egészen a nagyon energiátlan állapotig, a hőguta – a különböző fázisokban – sokféle tünettel jelentkezhet. Ezeket pedig nagyon komolyan kell venni: haladéktalanul hűvös helyre kell húzódni. „A bőr szárazzá válásával és elszürkülésével pedig már ne találkozzon senki” – emeli ki a szakértő.

Kép: Pintér Ferenc

Megnő a szívinfarktus, agyvérzés veszélye

A tartósan 30 fok feletti nappali hőmérséklet jelentős egészségügyi kockázatokat jelent az egészségesek számára is. Kánikulában nagy energiát igényel a szervezettől a normál hőmérséklet fenntartása, így a szív túlterhelése miatt nő a szívinfarktus, az agyvérzés veszélye, a magas UV-sugárzás miatt pedig a leégés, a bőrrák kockázata – figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A nyári napokon 11-15 óra között extrém magas a szervezetre káros UV-sugárzás. Nagyon fontos tudni, hogy nem csak a közvetlen napsugárzás veszélyes, hiszen a sugárzás visszaverődik a homokról, a víztükörről (ezért lehet vízparton sokkal jobban leégni), illetve a tengerszint feletti magasság is növeli a sugárzás szintjét.

Emellett, ha a napsugárzás folyamatosan éri a tarkót és a fejet, akkor

fokozódik a koponyaűri nyomás, és begyulladhat az agyhártya;

a duzzadt agyhártyák pedig különböző agyterületeket nyomnak, ami az agyműködés zavarához vezethet. Ennek következtében alakulnak ki a napszúrás jellegzetes tünetei, gyakran csak órákkal később: a nyak merevsége, fejfájás, hányinger, szédülés, az arc kipirosodása és felforrósodása.

Fejfájás, kimerültség, gyengeség

A fokozottabb vízvesztés a folyadék- és a sóháztartás zavarát okozhatja, ami kiszáradáshoz, a vese kiválasztási folyamatainak gyengüléséhez vezethet. A hidratáltság csökkenését a szárazabb bőr, a kiszáradt nyelőcső, a vizelet sárgábbá válása jelzi. Az izzadás okozta folyadékvesztéssel a szervezetből fokozottan ürülnek az ásványi anyagok és a vízben oldódó vitaminok is; hiányukat fejfájás, kimerültség, gyengeség, szédülés,

álmosság, émelygés, kedvetlenség, fáradékonyság, rossz közérzet

jelzi. Erről bővebben itt.

Mi a teendő, hogy épségben megússzuk a hőséget?

Elengedhetetlen a bőséges folyadékbevitel – víz formájában –, ami ilyen hőség esetén akár a három-öt litert is elérheti. Emellett különösen gondot kell fordítani a bőr védelmére is: kerüljük a közvetlen napfényt, viseljünk védőruhát, használjunk fényvédőket, viseljünk napszemüveget.

Fokozott figyelmet kell fordítani a dolgozók egészségkárosodásának megelőzésére, különösen a szabadtéren, tűző napon végzett fizikai munkák esetén. Hőség idején vannak kötelező érvényű szabályok, amelyek akkor lépnek érvénybe, ha a munkahelyi klíma meghaladja a 24 fokot. Ilyenkor kötelező a folyadék – ami lehet maximum 14-16 fokos víz, vagy ásványvíz – biztosítása a dolgozóknak. Forró közegben, legyen az akár kültéri vagy beltéri akár félóránként is cserélni kell a védőitalt. A nyári melegben a szervezet minden energiáját a hűtésre és a fenntartásra fordítja ezért

a terhelést pihenőidőkkel kell csökkenteni.

A pihenőidőket minden órában kell biztosítani a regenerálódáshoz. A 28,5 foknál a nehéz fizikai munkát végzők 15 perc pihenőidőt kapnak óránként. A pontos szabályozásról itt lehet olvasni.

A balesetek kockázatát is növelheti a hőség

A hőség hatására csökken a koncentrációs képesség és a tolerancia szint, a reakcióidő megnyúlik, ami következtében a vezetők nem vagy később veszik észre a közúti jelzéseket, későn reagálnak a kialakult közlekedési szituációra, esetleg veszélyhelyzetre – hívja fel a figyelmet a rendőrség police.hu oldalon. A melegben a közlekedők hajlamosabbak a durvább szabályszegésekre, ingerültebb viselkedésre, ezért azt tanácsolják,

mindig kipihenten induljunk útnak és tartsunk nagyobb követési távolságot.

Emellett akár rövidebb úton is mindig legyen víz az autóban. Javasolják, hogy járművünket lehetőség szerint parkoljuk árnyékos helyre, kapcsoljuk be a klímát vagy húzzuk le az ablakokat. Továbbá fordítsunk fokozott figyelmet az ilyenkor bágyadtabb gyalogosokra, valamint gyermekeket, házi kedvenceket semmiképpen se hagyjunk a tűző napon, bezárva, mert ez életveszélyes lehet. Mint ismert, június 10-én életét vesztette az a négyéves kislány, akit órákra egy kisbuszban felejtettek Tomajmonostorán.

Szabadon látogatható légkondicionált helyiségek országos listája

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közzétette azt az országos listát, amelyben összegyűjtötték a bárki által szabadon látogatható, légkondicionált helyiségeket, ahol a hőségben megfáradtak kaphatnak egy kis felüdülést. A lista itt érhető el.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A kormányzat a következő napokban várható kánikula miatt életbe léptette a „vörös kódot”, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását – jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn. Fülöp Attila közölte: az intézkedés hétfőn 8 órakor lépett érvénybe és előreláthatólag e hét csütörtök 20 óráig tart. A vörös kód a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetést jelent a teljes szociális ellátórendszernek, a nappali ellátóknak és a szociális munkát végzőknek, valamint figyelemfelhívás a társadalomnak. Fülöp Attila azt kérte, ha bárki a hőség miatt bajba jutott embert lát a környezetében, értesítse az országos diszpécserszolgálatot, amelynek elérhetősége megtalálható a kormány.hu weboldalon, illetve a közösségi média kormányzati oldalain.

a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn. Fülöp Attila közölte: az intézkedés hétfőn 8 órakor lépett érvénybe és előreláthatólag e hét csütörtök 20 óráig tart. A vörös kód a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetést jelent a teljes szociális ellátórendszernek, a nappali ellátóknak és a szociális munkát végzőknek, valamint figyelemfelhívás a társadalomnak. Fülöp Attila azt kérte, ha bárki a hőség miatt bajba jutott embert lát a környezetében, értesítse az országos diszpécserszolgálatot, amelynek elérhetősége megtalálható a weboldalon, illetve a közösségi média kormányzati oldalain.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dr. Greta Grünberg
2022. június 27. 18:43
Egyre inkább csak a sivatagi népek képesek itt élni, nem fehérembernek való klíma és vidék!
Rókatündér
2022. június 27. 18:33
MINDENKI FIGYELJEN A GYEREKEKRE! NE HAGYJÁK A KOCSIBAN 5 perce se!
Hair is on Ford
2022. június 27. 18:31
Demkót?
Ólat a trolloknak
2022. június 27. 18:31
34.3 ennyi volt az északi oldalon a max. hőmérséklet. Meleg van. De 20% páratartalom, bőven elviselhető. 47 fok 86%-kal, na azt próbáljátok ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!