A Jobbik vízerőműveket építene

2013. április 24. 12:21

Meghirdette vízgazdálkodási programját a Jobbik: kormányra kerülése esetén vízerőműveket építene a Dunán, a Tiszán és a Dráván is.

2013. április 24. 12:21

Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, jelenleg Magyarország nem kezeli megfelelően vizeit, ami évente több milliárdos árvíz- és aszálykárokat okoz. Ismertetése szerint a Jobbik Mosonyi Emil Nemzeti Vízmegőrzési és Hasznosítási Programja alapján a Duna magyarországi szakaszán két vagy három vízerőművet, a Tiszán Csongrádnál egy duzzasztómű-vízerőművet hoznának létre, a Dráva felsőbb szakaszán pedig a horvátokkal való megegyezés függvényében egy közös üzemeltetésű vízlépcsőt építenének.

Emellett megépítenék a közel száz éve tervezett Duna-Tisza-csatornát is, amely öntözési és hajózási célokat egyaránt szolgálna – tette hozzá. Az ellenzéki képviselő szavai szerint a program megvalósítása a reformkor óta a legnagyobb vízügyi beruházás lenne, ugyanakkor néhány éven belül megtérülne, hiszen csökkennének az aszály- és árvízkárok, olcsó és megbízható villamos energiát lehetne termelni, valamint turisztikai központok létesülhetnének és természetvédelmi szempontból fontos új vizes élőhelyek is kialakulhatnának.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. április 24. 15:46
http://www.aquadocinter.hu/themes/Vandorgyules/pages/7szekcio/vajk.htm#1 http://www.aquadocinter.hu/themes/Vandorgyules/pages/7szekcio/vajk_elemei/image002.gif http://www.alltravels.com/hungary/jasz-nagykun-szolnok/tiszasas/photos/current-photo-82068661 Ja meg emeljük meg az alpokatés a kártátokat vagy 300 méterrel, Mohács marad a mostani és akkor lehet, amit a jobber elképzel!!!! http://megaweb.uw.hu/vizienergiaweb.htm
párizsi
2013. április 24. 14:47
Ez a Jobbik mennyire tud mindent! Azért remélem, hogy a hatalmas tudásuk ellenére még sajnos átélik a következő ciklust, aztán mennek a Csurka párt sorsára!
Enzo
2013. április 24. 14:07
Nem kellene élből lesöpörni ezt a gondolatot. Bős-Nagymaros óta senki nem meri ezt a magyar politikában felhozni, félnek a témától, mint ördög a tömjénfüsttől. A probléma ott kezdődik, hogy Magyarország alatt és fölött is bevízlépcsőzték a folyókat. Ebből az következik, hogy a hordalék nem jut el ide, az itteni medret meg elhordja a folyó maga alól. Drasztikus ez a Dunán és a Tisza középső szakaszán is. Ennek eredménye, hogy a folyómeder "berágódik", mostanra a kisvíz szintje 1-2 méterrel lentebb került mint mondjuk 50 éve volt. Ebben nem az a legnagyobb baj, hogy ez a sziklás mederre nem igaz, és ott a mederfenékből kimosódó sziklagázló hajózási problémákat okoz (mert okoz), hanem az, hogy a vízszinttel együtt a talajvíz szintje is ennyivel lentebb került. Ez aszályt, a Kiskunság elsivatagosodását, a Budapest környéki parti szűrésű kutak vízellátási problémáját, és még számos egyéb gondot is fog hamarosan okozni. Én a Tisza mellett élek, látom nyáron (nem most) hogy néz ki. Kisköre fölött paradicsomi állapotok, alatta meg úgy néz ki mint a Grand Canyon. Ebben a kérdésben a hajózás és az energia termelés járulékos haszon lenne, nem elsődleges szempont. Az elsődleges szempont a vízkészletek és a termőföldek védelme. (A hajózás egyébként azért esett vissza a Tiszán, mert a folyó év nagyobbik részében hajózhatatlanná vált.) Én örülök neki hogy ezt valaki fel merte hozni, de nem örülök annak, hogy csípőből lesöprik az asztalról.
FOB
2013. április 24. 13:28
Mindig meg tudnak lepni a (szak)politikusok. Újabb és újabb idióta ötletekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!