A kicsi rész

2023. június 01. 00:00

Ez az érzés vagy állapot nem ismer határokat, nyelveket, tisztes köteléket. Bizonyos értelemben kívül esik az emberi világon. Irracionális, félelmetes, lenyűgöző, fenséges, sötét, veszedelmes, megrendítő. Éppen olyan, mint egy magashegység.

2023. június 01. 00:00
null
Győrffy Ákos

Sokan írnak olyanokat Suhajda Szilárd halála kapcsán, hogy inkább maradt volna otthon. Felesége volt, kicsi gyereke, mi a fenét képzelt magáról? A magam részéről azt tartottam volna a legszerencsésebbnek, ha Suhajda Szilárd szép csendben elutazik a Himalájába, megmássza a Csomolungmát, majd a katmandui repülőtérről ír egy posztot a közösségi médiás oldalára, hogy „Everest: pipa”. Esetleg még csatol hozzá egy-két fotót. Ha én lennék (lettem volna) Suhajda Szilárd, azt hiszem, így csináltam volna. De nem vagyok (voltam) Suhajda Szilárd, illetve talán mégis, egy kicsit, de erről majd később.

Szállóigévé vált a legendás brit hegymászó, George Mallory állítólagos válasza arra a kérdésre, hogy miért akarja megmászni a Csomolungmát: mert ott van. Ebben a válaszban szinte minden benne van, pedig elsőre alig valami látszik ebből a mindenből. Mallory – Suhajdához hasonlóan – az Everesten halt meg, 1924 júniusában. Sokak szerint ő – és társa, Andrew Irvine – volt az első, aki feljutott. Mallory alakját Robert Graves örökítette meg talán a legszebben Isten hozzád, Anglia! című, remek önéletrajzi könyvében.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!