Nemzetstratégiai ügy a meddőségi ellátás

2022. szeptember 07. 16:03

Hazánkban minden ötödik gyermeket vállalni vágyó pár küzd meddőséggel, ezért országos lefedettségű ellátórendszert kell létrehozni – mondja Vesztergom Dóra. Az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóságának vezetője a hamarosan a kormány elé kerülő javaslataikról is beszélt interjúnkban.

2022. szeptember 07. 16:03
null

Konopás Noémi interjúja a Mandiner hetilapban.

A kormány úgy döntött, hogy 2022. július 1-jétől kizárólag állami meddőségi klinikákon kezelhetők az erre jogosult nők. Mi indokolta a döntést?
Nem pusztán arról van szó, hogy állami tulajdonba kerültek ezek az intézetek, hanem arról is, hogy egységes szakmai irányítás alá helyeződött a meddő­ség­kezelési ellátás. Ez egyedülálló lehetőség arra, hogy hatékonyan és gyorsan modernizáljuk a rendszert, az államnak erre minden eszköze megvan. Ez óriási felelősség is: a demográfiai kihívások miatt nemzet­stratégiai ügy, hogy az állam nagy erőkkel támogassa a vágyott gyermekek megszületését.

Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!
Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

„Az anyagi visszaélések miatt” van rá szükség – így indokolta a kormány az államosítást. Mit jelent ez? Másrészt említette, hogy a köz­pontosítás lehetőség a gyors modernizálásra – de van bőven példa ezzel ellentétes tapasztalatokra.
A korábbi, nagyrészt profitorientált rendszer vizsgálata nem a mi feladatunk. A mi célunk egy komplex, modern, mindenki számára elérhető, országos lefedettségű meddőségi ellátórendszer létrehozása. Átlátható minőség-ellenőrzési rendszert szeretnénk, ezért nyilvánosságra fogjuk hozni, milyen eredményességgel dolgoznak az egyes intézetek. Ettől azt reméljük, hogy eredményesebb ellátásra ösztönzi majd őket, másrészt növeli a páciensek bizalmát. A cél, hogy öt éven belül megszerezzük az európai akkreditációt a meddőségi klinikáinknak. Ekkor elmondhatjuk, a mi meddőségi ellátórendszerünk is bizonyítottan legalább olyan jó, mint a nyugat-európai.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!