Borász lányok dicsérete

2021. június 16. 12:20

Miattuk hihetjük, hogy van jövőnk ebben a kicsit elcseszett, celebes, neuraszténiás, verekedős, lerablós, maszkulin világunkban.

2021. június 16. 12:20
null
Jásdi István
Jásdi István

A legjobb magyar borászok Bott Juditot választották a 2020-as esztendő borászok borászának. Neve és csillaga mostantól ott fénylik a bazilika főbejáratával szemben, a Zrínyi utca kövezetében.

Jucit és férjét, a művészettörténészként végzett Bodó Józsit (mert minden nagy női teljesítmény mögött ott van egy férfi?) húsz éve ismerem. A csallóközi Bősről és a Pozsony melletti Somorjáról a hegyaljai Bodrogkisfaludra elszármazó és gyökeret verő házaspár három fiút nevel. Tízhektáros birtokukon kivételes minőségű száraz fehérborokat és nagyszerű aszúkat termelnek. Józsi a traktort vezeti és a szőlőt felügyeli, Judit az egykori kis kerámiaüzemből mostanra kialakított korszerű borászatot vezeti. Meg számlákat írnak, pincekönyvet vezet­nek, engedélyeket kérnek, kóstolókat tartanak, szóval 4800 másik borászhoz hasonlóan működtetik az ország egy kis darabját. Közben mintegy mellékesen szülőire járnak, nevelik a három keményfejű kis magyart; és mert erre is van idejük, bmx-pályát építenek a falu fiataljainak, kulturális programokat szerveznek, hogy ne akarják elhagyni a községet.

Bevallom, csodálom ezeket a borász lányokat és asszonyokat, akik szó nélkül beállnak a teher alá, ha kell. Mint Luka Enikő Sopronban, Bussay Dóri a Mura mentén, Debreceni Móni Villányban, Wille-Baumkauff Márta Tokajban, Berecz Stéphanie Tarcalon vagy Bárdos Saci Bodrog­keresztúron.

Alkotó emberek, akik pontosan tudják, kik ők, hol az otthonuk, és mi dolguk van a világon”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!