Unchecked and unbalanced

2020. november 12. 03:37

2020. november 12. 03:37
Orbán Balázs
Orbán Balázs

Látogassunk el egy alternatív múltba! Abba a soha meg nem valósult múltba, amelyben a 2018-as magyarországi választáson számos választókerületben a baloldali jelölt vezet, s úgy tűnik, végül az addigi ellenzék alakíthat kormányt. De a szavazatszámlálás napokig elhúzódik, mert egy új jogszabály értelmében a levélvoksok beérkezési határideje egy héttel túlnyúlik az urnazárás időpontján, ráadásul oly módon is sor kerülhet a levélben szavazásra, amely a korábbi garanciarendszerhez képest jelentős visszalépés. A szavazókörök felében több a regisztrált szavazó, mint a választásra jogosult. Levélszavazást kérni olyan egyszerű, mint egy e-mail-fiók létrehozása. A mozgóurnás voksokat cégek és pártalapítványok juttatják el a választási irodákhoz. A választás utáni napokban sorra kerülnek elő olyan levélszavazatok, amelyek kivétel nélkül a kormánypártokat támogatják, így az ellenzék elveszti remélt többségét az Országgyűlésben.

Ha mindezt elképzeltük, akkor nem nehéz továbbgondolni a történteket. Ellenzéki tüntetők tömege kiált választási csalást, külföldi vezetők kérdőjelezik meg a magyar választás tisztaságát, a nagyhatalmak pedig nem ismerik el az újjáalakult kormányt.

A fenti helyzet senkinek sem érdeke. Ugyanis csak káoszt és fejetlenséget vonhat maga után. Egy választási rendszer feladata, hogy legitim hatalmat hozzon létre – mindegy, hogy milyen színezetűt. Ezért egy jól működő választási rendszernek ki kell zárnia a visszaéléseket. Néha nem a legtöbb szavazatot kapó jelölt nyer – mint 2016-ban Donald Trump –, néha utólag bebizonyosodik, hogy egyes szabályok bizonyos pártokat segítettek, de a dolog lényege az, hogy az állampolgárok előre tudják, hogyan, milyen szabályok szerint zajlik a választás, s maximálisan megbízzanak a választási rendszerben.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!