Orbán Balázs: Ideje visszalépni a megosztott világ széléről

2024. május 08. 19:35

A kínai elnök Párizson kívül csak Budapestre látogat az uniós fővárosok közül.

2024. május 08. 19:35

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Ahogy arról a Mandiner április végén beszámolt, szerdán Magyarországra érkezik a Hszi Csin-ping kínai elnök. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az Euronews-on írt a látogatás fontosságáról. 

„Úgy gondoljuk, hogy az összekapcsolhatóságról alkotott elképzelésünk elengedhetetlen ahhoz, hogy Európa újra megerősödjön – a hidegfejűek hamarosan győzni fognak. Elnökségünk alatt szeretnénk megmutatni, hogyan” – fogalmazott Orbán Balázs.

Hszi Csin-ping kínai elnök először látogat Európába a COVID-19 világjárvány óta. A vírus megzavarta az Európa és Kína közötti kapcsolatokat, így az elnök vizitálása döntő fontosságú az európai országokkal való kapcsolatok helyreállításában. Kínai elnök 20 éve nem járt Magyarországon, így Hszi Csin-ping elnök érkezése emiatt is nagy szó. 

„Kíváncsi lehet, miért Budapest lett az egyetlen uniós főváros, ahová Hszi elnök Párizson kívül ellátogat. Az egyszerű válasz az, hogy Magyarország minden érintett számára sarkalatos állammá alakult át – a béke és a nemzeti szuverenitás előmozdítójává, az új iparágak vezetőjévé, a Kelet-Nyugat áthidalásának meghatározó szereplőjévé és az Európai Unió kapujává. A kínai elnök választása ezt tükrözi” – fogalmaz a miniszterelnök politikai igazgatója. 

Orbán Balázs leírta, mire gondolnak, mikor azt mondják, „huszárvágás”: „Magyarország külpolitikai stratégiája, amelynek középpontjában a konnektivitás áll, világszerte figyelem irányul. 

Miközben a világ számos nemzete bezárkózik önmagába, Magyarország kiemelkedik azzal, hogy aktívan ápolja kapcsolatait az országokkal és piaci szereplőkkel a kereskedelemtől az infrastruktúráig, valamint a kulturális és tudományos csereprogramokig.

Meggyőződésünk, hogy ez a stratégia elengedhetetlen ahhoz, hogy kikerüljünk a közepes jövedelműek csapdájából, és boldogulhassunk az egyre összetettebb geopolitikai környezetben. A közvetlen külföldi befektetések (FDI) Magyarországon 2010 óta közel megkétszereződött, földrajzilag változatosabb befektetői körrel. Tavaly 2010-hez képest az ázsiai befektetők aránya 19%-ról 34%-ra nőtt. Eközben az európai befektetések 56%-ot tettek ki. Úgy tűnik, kifizetődő ez a merész mesterfogás, a magyar nevén „huszárvágás”. A magyar kormány 2010 óta nyitott, exportorientált, robusztus növekedésre képes modellré alakította a gazdaságot. Ez az egy főre jutó GDP figyelemreméltó, 38%-os növekedését eredményezte az elmúlt 13 évben” – zárta a gondolatot. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­I­g­a­­z­­i n­i­m­­f­­o­­­m­­­á­­­n­­i­á­­k­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Tommaso
2024. május 09. 01:41
A háború után - már ha valaha véget ér - a sok százezer rommá lőtt ukrán házat a háborús bűnös Oroszországnak kellene az épitést finansziroznia. Mivel ez kevéssé valószinű, fizessenek a háború(s pusztitás)t támogató gazdag ruszkik. Nekem ez igazságosnak tűnik, A ruszkik seggét nyaló Robert-N-nek nem feltétlen, but who knows?
Tommaso
2024. május 09. 01:40
Orbán Balázs Geci Főnöke osztotta meg végletesen a magyarokat,, ezért nagyon álságos a kijelentés, hogy Ideje visszalépni a megosztott világ széléről.
Tommaso
2024. május 09. 01:16
Uraim, nézzék meg hova süllyedt Magyarország az elmúlt években. Prosperáló demokratikus jogállam helyett, elszegényedő pártállami diktatúra. Nem Ausztriát érjük utol, hanem Románia szintjére süllyedőben az ország. Ilyen az, amikor idióta gazemberek vannak hatalmon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!