Ráindul a baloldalra a volt DK-s alpolgármester, zavarja, hogy Gyurcsány emberei sokat „esznek”

2024. április 25. 08:56

Péterffy Attila, Pécs baloldali polgármestere újabb kihívót kapott a júniusi önkormányzati választáson: az egykori DK-s alpolgármester is elindul ellene. Bognár Szilvia szerint nincs különbség az előző, fideszes városvezetés és a jelenlegi között. A friss versenyző nemcsak Gyurcsányról, Mellár tamásról is karakán véleményt fejtett ki.

2024. április 25. 08:56
Vizvári Soma

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

 

A Tiszta Kezek Egyesület önállóan indul Pécsett a június 9-i önkormányzati választáson – jelentette be Bognár Szilvia, az egyesület polgármesterjelöltje kedden a Facebookon. Bognár, aki korábban Gyurcsány Ferenc pártjában politizált, azzal indokolta döntésüket, hogy 

véget kell vetnünk Pécs kirablásának, ami az elmúlt ciklusokat jellemezte, 

és annak az uram-bátyám rendszernek is, ami ennek része, és ami eddig gátolta városunkat a fejlődésben. Mert nem a teljesítmény, nem a munka számított, hanem a haverok, a pozíciók és a kitalicskázott pénzek.”

PÉTERFFY Attila; ZAG Gábor
Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület), Pécs polgármestere (elöl, középen), mellette Zag Gábor (DK) alpolgármester (b) a Gyurcsány-párt országos nagyrendezvényén Pécsen, az Expo Centerben 2023. február 21-én (Fotó: MTI/Ruprech Judit)

Gyurcsányéké a torta fele, a fővárosból irányított, éhes politikusok reménykednek néhány szeletben

„Úgy látjuk, hogy 

a fővárosból irányított pártpolitikusok éhesek, és csak egy szeletet akarnak kizsarolni abból a tortából, amelynek felét Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció pécsi emberei esznek meg; 

a maradék felén a haldokló MSZP szeretne túlélni, míg a tortatartó összekent szélébe a többi »ellenzéki« formáció csimpaszkodik. 

Ebből a tortából azonban a pécsieknek nem jut semmi, csak a lehulló morzsák, 

amiket szépen feldíszítenek és kicicomáznak nekik, hogy nagyobbnak és ízletesebbnek tűnjenek” – fogalmazott Bognár.

A Tiszta Kezek polgármesterjelöltje annak a véleményének is hangot adott: 

„A kilenc évig tartó Páva Zsolt-féle városvezetés – amely a 2014-es teljes adósságkonszolidáció után ismét a csőd szélére vezette Pécset –, pontosan ugyanolyan rossz volt, mint a mostani Péterffy Attila-féle társaság, amely már ismét 16 milliárdos adósságnál jár. De lesz ez még több is, ha nem lépnek közbe a pécsiek.”

Gyurcsányistából Gyurcsányék ellenfele

Bognár Szilvia a baloldal 2019-es sikere után 

Pécs alpolgármestere lett, majd egyre több kritikát fogalmazott meg a Péterffy-féle vezetéssel kapcsolatban. Leginkább azt kifogásolta, hogy a polgármester nem tartotta magát korábbi ígéreteihez. Péterffyék nem sokáig tűrték a kritikát, 2021-ben leváltották posztjáról. 

Saját pártja valószínűleg nem nagyon igyekezett, hogy megvédje, hiszen helyére a szintén DK-s, de Péterffyvel szemben semmilyen konfliktust nem vállaló Zag Gábort ültették.

Bognár azóta kilépett a DK-ból és – nem meglepő módon – a városvezető koalíciónak sem tagja már, de harmadmagával új képviselőcsoportot alapított Tiszta Kezek néven.

Bognár kritikáival egyébként egybecseng Körömi Attila véleménye is, aki a 2019-es választás előtt részt vett Péterffy programjának megírásában. 

Nemrég a helyi hírportálnak, a Bamának azt nyilatkozta, már a 2019-es eredményvárón nagyon rossz érzései voltak, „mert 

addigra világossá vált, hogy Péterffy nem független, hanem a Magyar Szocialista Párt és Gyurcsány Ferenc jelöltje; az, hogy párttag vagy sem, ebből a szempontból teljesen lényegtelen kérdés.”

Nem véletlen, hogy Bognár indulásához a Facebookon Körömi is gratulált.

„Megmutattátok, hogy le lehet mondani az apanázsról, ha az a hazugságot szolgálja. Nyeltetek és tűrtetek, és csak ti hárman maradtatok hűek a 2019-es kampányban tett ígéreteinkhez. Kizárólag csak ti hárman” – írta hozzászólásában Péterffy egykori programírója.

Együttműködni Mellárral? „Nem kívánunk a 2019-es útra lépni”

Öt éve

Péterffyt és a baloldali szövetség képviselőjelöltjeit hivatalosan az akkor még a Mellár Tamás, Pécs baloldali országgyűlési képviselője által vezetett egyesület, a Mindenki Pécsért jelöltjeként választották meg. 

A városvezető koalíció időközben azonban összerúgta a port Mellárral és az egyesülettel.

A napokban a Mindenki Pécsért bejelentette, egy másik, az LMP-hez köthető egyesülettel összeállva, egy kivételével minden körzetben jelöltet indítanak.

„Polgármester úrhoz elmentünk és mondtuk, hogy hát akkor működjünk együtt a választásokon, és ő pedig kerek-perec elutasított bennünket és azt mondta, hogy nincs szüksége a Mindenki Pécsért Egyesületre. Neki van egy csapata, ez egy teljes csapat, győztes csapat. Ők mindenképpen nyerni fognak, és egyáltalán nincs szükség semmiféle segítségre vagy együttműködésre a mi részünkről”nyilatkozta döntésükkel kapcsolatban a Párbeszéd parlamenti frakciójában ülő Mellár a HírTV-nek.

Keresztes László Lóránt pécsi kötődésű, LMP-s országgyűlési képviselő pedig úgy fogalmazott: 

az MSZP-DK koalíció irányítja a várost, és nagyon sok olyan döntés született, ami nem a pécsiek érdekeit szolgálja. 

Mi azt gondoljuk, hogy nem a pártkatonáknak kell összefogni, hanem a pécsieknek. Ezért támogatunk Mellár Tamással olyan hiteles pécsieket, akik tudnak tenni a városért, hogyha megkapják erre a lehetőséget”.

Egy ideig a városban azt rebesgették, hogy Bognárék és Mellárék közösen fognak indulni, de végül ez a fúzió nem jött létre. Hogy miért nem, azt a Tiszta Kezek polgármesterjelöltje igen karakánul fejtette ki Facebookján. Mint írta:

„Bár a Mindenki Pécsért Egyesület és az LMP a kampánykezdet előtti utolsó órákban közös indulással jött elő irányunkba, erre az ajánlatra azonban a Tiszta Kezek nemet mondott. 

Szerintünk azok, akik az elmúlt években hallgattak és tétlenül nézték, vagy asszisztáltak Pécs széthullásához, és eltűrték, segítették a mutyi-politikát, nem hitelesek. Nem kívánunk a 2019-es útra lépni, nem kívánunk civil álca mögé rejteni Budapestről jóváhagyott politikusokat.”


 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:14
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­ö­­g­­ö­­­s­­­ ­­l­á­­­n­y­­o­­k­ ­­­v­á­r­­­n­a­k­ ­r­­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­­.­𝗙­𝗨­­𝗡
jucus52
2024. április 25. 09:58
Két napja volt Pécsett poloskapeti, ezt főzte ki a csajjal.... Fogadjunk?!
nempolitizalok-0
2024. április 25. 09:06
Most már nincs színlelt előzékenység sem a kondér körül, farkasként támadnak rá társaikra a ballibsik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!