A Momentumot is magába foglaló Renew Europe-ra is számítana Meloni egy jobboldali EP-koalícióban

2024. május 04. 08:58

Az ECR alelnöke pedig úgy fogalmazott: az EPP és a Renew Europe nagy része most is együtt szavaz az ECR-rel, a PiS-szel vagy Orbánnal.

2024. május 04. 08:58
null

Nyitókép: Alberto Pizzoli/AFP

Új európai koalíciót ajánlott az Európai Néppártnak (EPP) Giorgia Meloni olasz kormányfő a múlt héten, saját pártja pescarai kampányindító konferenciáján. Az a terve, hogy a jobboldali pártok vezetésével, a szocialisták, a baloldaliak és a zöldek nélkül hozzák létre a többséghez szükséges együttműködést az Európai Parlamentben – írja az Euronews.

Meloni pártja jelenleg az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű EP-frakció vezető ereje, és a pártcsalád egyik társelnökét is ők adják. Az Euronewsnak ő fejtette ki, hogyan képzelik el az együttműködést a következő parlamenti ciklusban:

Meloni az álláspontoknak egy olyan spektrumára utal, amely az ECR-t és az EPP-t tekinti a két fő tengelynek. Emellett a jobboldali táborhoz tartozó Identitás és Demokrácia néhány tagja, valamint a liberális-baloldali Renew Europe egyes pártjai adják ki majd azt a teljes létszámot, amely a többség eléréséhez szükséges” – mondta a portálnak Procaccini.

Von der Leyennek nincs ellenére

A portál hozzáteszi: Ursula von der Leyen Meloni bejelentése után jelezte,

nincs bezárva az Európai Néppárt ajtaja az ECR tagjai előtt, és akár a többséghez is tartozhatnak majd a következő Európai Parlamentben, ha újra ő lesz az Európai Bizottság elnöke. 

Procaccini az Euronewsnak rávilágít: most is azonos irányba szavaznak ezek a pártok az EPP-vel, még ha nincs is közöttük deklarált együttműködés:

A többség vagy a kisebbség az egyéni szavazatokon múlik. Úgy vélem, hogy a következő Európai Parlamentben az egyensúly jobbra fog tolódni, de ez nem úgy fog működni, ahogy a nemzeteknél. 

Az EPP és a Renew Europe nagy része most is együtt szavaz az ECR-rel, a PiS-szel vagy Orbánnal. 

És ez már ma sem azért történik, mert van egy megállapodás közöttük, hanem az ügyek miatt, amiről szavazunk. Úgy gondolom, hogy a következő ciklusban gyakoribbak lesznek az ilyen esetek” – magyarázta a portálnak.

 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-82
2024. május 18. 02:08
🍓 ️ ­­I­g­­a­­z­­i n­­i­­m­­f­o­­m­­á­­­n­i­­­á­­k­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
alexandrosz-2
2024. május 04. 18:56
A talján ribanc mindenkit átbaszott már minimum egyszer. Bolond, aki bízna benne.
Perczel Éva
2024. május 04. 16:33
Mindenki megőrült ismét? MoMo és a jobb oldal? Na meg a vega oroszlán, ugye?
Berendel
2024. május 04. 15:39
"Az EPP és a Renew Europe nagy része most is együtt szavaz az ECR-rel, a PiS-szel vagy Orbánnal. " Ez egy jó nagy lódítás. Csak egy példa; az EPP 90%-a és a Renew Europe 100%-a megszvazta a Magyarországot elítélő összes nyilatkozatot, míg az ECR és a PiS nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!