Elemző: fennáll a veszélye, hogy folyamatosan fizetnünk kell majd a migránsokat befogadó országoknak

2024. április 10. 16:36

Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője szerint jelenleg kaotikus az európai migrációkezelési rendszer.

2024. április 10. 16:36

Nyitókép: határvadászok a magyar-szerb határon (Fotó: MTI/Rosta Tibor) 

Közel tízéves egyeztetéssorozat végterméke a ma szavazásra bocsátandó uniós migrációs és menekültügyi paktum, mely öt kulcselemre fókuszál: egy egységes adatbázis létrehozására, a személyazonosítási eljárások egységesítésére, a vészhelyzeti rendelkezések szabályozására, a határrendészeti eljárások hatékonyságának növelésére, valamint a migrációs eljárások gyorsítására – mondta a magyar Nemzetnek adott interjújában Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője.

Gönczi szerint a jelenlegi európai migrációkezelési rendszer kaotikus. 

A tagállamok egyeztetés nélkül, saját megoldásaikat alkalmazzák, ami lehetetlenné teszi a hatékony együttműködést és harmonizálást, mely kulcsfontosságú lenne a válság sikeres kezeléséhez.

Bár a Frontex 2004-es felállítása helyes irányt mutatott a migrációkezelés egységesítésére, a 2015-ös migrációs válság kezdete óta nem sikerült egységes és hatékony politikát kialakítani sem a bevándorlás, sem az integráció kérdéskörében – fogalmazott az elemző. Hozzátette: az új paktum célja a 2015-ös válsághelyzetekhez hasonló szituációk megoldása lenne.

Az említett egységes vészhelyzeti rendelkezések azonban csak az olyan intenzív válságok esetében lennének alkalmazhatók, mint a 2015-ös európai vagy a 2021-es belorusz migrációs válság – mondta Gönczi, aki szerint a szolidaritási rendszer felállítása mindenféleképp pozitív elmozdulás.

A szolidaritási hozzájárulás követelménye egyfajta üzenet a belső uniós tagállamoknak, hogy segítsék külső határral rendelkező társaikat.

Hozzátette: bár a kvótamigránsok rendszere, amelyet sokat vitattak a közép- és kelet-európai jobboldali kormányok, lekerült a napirendről, többen is attól tartanak, az új migrációs paktum hasonló kötelezettségeket állítana fel számukra.

A vészhelyzeti rendelkezések értelmében 

könnyen elképzelhető, hogy a nem célország tagállamoknak, mint hazánknak, folyamatos anyagi kompenzációt kellene biztosítaniuk a bevándorlókat befogadó államoknak.

– mondta Gönczi Róbert. 

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:12
🍓 ️ ­A­­ ­d­ö­g­­ö­s­ ­­l­­­á­­n­­y­­­o­­k­ ­­v­­­á­r­­n­­a­­k­­ ­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
otto13
2024. április 11. 09:28
Az Európai Unió balos moslékai a tagállamok teljes leigázása és kirablása mellett döntött! Ilyenekre normális szavazó nem adhatja le a voksát, a következő választásokon. Csak a hasznos hulyék szavaznak ilyen képviselőkre, DE, utána ne csodálkozzanak, hogy még rosszabbul fognak élni... A migránsok utáni fizetés maga a korrupció legalizálása az unióban, mivel bűnszervezetek szállítják a migránsokat Europába! PONT
Bp1964
2024. április 11. 09:13
Egy fillért sem szabad fizetni. Havonta számlát kell nekik küldeni a magyar határvedelmi költségekről! Kamattal együtt, visszamenőleg 2015-ig.
Krupp Skya
2024. április 10. 22:18 Szerkesztve
Vonják le abból a pénzből amit Dobrev Klára tömeggyilkos unoka, Ujhelyi István Lendvai Ildikó unokaöccse, Donáth Anna ÁVH-s unoka, Cseh Katalin idegbajos ÁVH-s unoka javaslatára nem adtak ide.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!