DK-leleplező interjú: így tett magasról a választási ígéreteire az ellenzék, amely most darabokra hullhat

2024. március 20. 14:53

Bár a 2019-es választások előtt világos célokat és elveket tűzött ki maga elé, az MSZP-ből a DK-ba átlépő polgármester vezetésével az ellenzéki koalíció semmibe vette a lakosságnak tett ígéreteket – erről is beszélt a Mandinernek Banga Zoltán, a XVIII. kerület LMP-s önkormányzati képviselője, aki külön utakon folytatja.

2024. március 20. 14:53
null
Klein Ron

Nyitókép: Karácsony Gergely Facebook-oldala

***

Úgy döntött, hogy kilép az ellenzéki együttműködésből, és az LMP támogatásával megmérkőzik polgármester-jelöltként. Miért?

Az öt évvel ezelőtti önkormányzati választáson új ajánlatot tudtunk tenni a lakosság felé, ám a XVIII. kerületben már néhány hónapon belül érződött a feszültség a koalíción belül.

Elsősorban azért, mert a közösen összeállított választási ígéreteket többen nem feltétlenül érezték iránymutatásnak a működés során.

Különösen akkor vált élessé a fordulat, amikor Szaniszló Sándor polgármester az MSZP-ből átlépett a DK-ba – mondhatnám úgy is, hogy a DK-vezette önkormányzat a K-ra, a koalícióra helyezte a hangsúlyt, szerintem viszont a D-re, a demokratikusra kellett volna.

Miben nyilvánult ez meg?

Még az országos sajtó is felkapta, amikor az önkormányzat a helyi lakosság éles tiltakozása ellenére le akarta betonozni a Flór Ferenc utcát, ami erdőírtással, a zöldfelület csökkenésével járt volna. A vezetés mindenáron le akarta nyomni az ott élők torkán a beruházást, a végén már óriásplakátokat betonoztak le az erdő szélén. Ezt követően is több olyan kezdeményezést támogatott az önkormányzat, amely a zöldfelület kárára valósult volna meg, említhetem a WING-beruházást, vagy amikor a polgármester a rendkívüli jogrend utolsó napjaiban egy több mint százlakásos lakópark felépítését akarta engedélyezni saját hatáskörben. A sort hosszasan lehetne folytatni, és végül ott kötünk ki, hogy ez az irány élesen ellentétes az eredeti célkitűzésekkel.

Legutóbb egy rendkívüli ülés kapcsán robbant ki a botrány, amire a kerületi média fizetett hirdetésben kollaboráns vádakkal és listázással reagált.

Mindenképpen intő jel, hogy nem csupán a városfejlesztésről alkotunk más véleményt, hanem a városvezetésről is, az pedig teljességgel elfogadhatatlan, hogy közpénzből finanszírozva indított lejárató kampányt a kerület, hirdetésben gyaláztak bennünket. Nem volt semmiféle indok, ami alátámasztotta volna a rendkívüli eljárást és azt, hogy huszonnégy órán belül döntsünk százmilliókról anélkül, hogy felkészüljünk és beszéljünk az érintettekkel. Régóta dolgozom a magánszférában nemzetközi cégeknél, pénzügyi szakember vagyok, megszoktam, hogy rendszerben kell működni, amelyben vannak vezetők és végrehajtók. De minden siker alapja a közös célkitűzés, pontosan ezért fektettük le a legfontosabb elveket a 2019-es választás előtt, hogy ennek mentén szülessenek meg a döntéseink a hétköznapokban. Ebben erős törést látok.

Ezt is ajánljuk a témában

Karácsony Gergelyt gyakran kritizálják, amiért politikai alkuk keretében osztogat pozíciókat. A kerületben okozott konfliktust, hogy a párbeszédes Petrovai László úgy lett alpolgármester, hogy nem nyerte el a választók bizalmát?

Azt reméltük, a kinevezésének hála jobban érvényesülnek majd a Fővárosi Önkormányzatban a kerület érdekei. Sajnos ez vakvágánynak bizonyult, a főváros propagandavideókat készített, de semmilyen módon nem segített, a kezelésébe tartozó Üllői utat is a kerületi adófizetők pénzéből kellett felújítani.

A politikai kinevezések indokoltsága tehát finoman szólva is megkérdőjeleződött.

Pedig Szaniszló Sándor a DK fővárosi frakcióvezetője, valamint „önkormányzati árnyékminiszter”.

Úgy tűnik, a fővárosban jelenleg olyan szerencsétlen a munka- és forrásmegosztás, hogy a belső, politikailag kiemeltebb kerületek, Zugló, az I., VI. és VII. kerület előnyt élveznek, a főváros a hónuk alá nyúl és segíti őket, míg a külkerületek háttérbe szorulnak.

Hivatalossá vált, hogy Vitézy Dávid úgy döntött, elindul a főpolgármester-választáson. Mit szól hozzá?

Vitézy Dávid eddigi megnyilvánulásaiban sokkal nagyobb érzékenységet látok a külvárosban élő lakosság problémáival kapcsolatban, mint a jelenlegi városvezetés részéről.

Reagáltak az egykori szövetségesei a polgármesteri ambíciójára?

Nem kaptam visszajelzést a városvezetéstől, a lakosság bizalma viszont töretlen felém. A zöldfelületek megóvása és fejlesztése mellett éppen az lesz a legfontosabb feladatom, hogy ezt a pártpolitikai megosztottságot megszüntessem, és végre kizárólag a kerületi lakosság érdekében szülessenek döntések az önkormányzatban.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:20
🍓 ️ ­A­­­ ­­d­­­ö­­­g­­ö­s­­ ­­­l­­­á­­­n­­y­­o­­k­­ ­­­v­­á­­r­n­a­k­ ­­­r­á­­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­.­𝗙­­𝗨­­𝗡
2024. március 21. 06:32 Szerkesztve
Hát persze. Apró Piroska pl. Vagy Ságvári húga Kádár titkárságán. Ki gondolja hogy ezek a felügyelőbizottsági, titkársági állások pl. nem lesznek a jövőben, ha bukna Orbán? Kerületi városgazdálkodási meg mindenféle izék nem lesznek?Gyurcsótány nem telepakolta a fővárost seperc alatt? Nem ezekért teper az ellenzék főleg? Rég megmondták: 60 - 40 %. Valószínűleg ez az arány módosult a hosszú Fidesz regnálás következtében, mondjuk 70-30, vagy akár 80-20 %-ra.
flesh ripper
2024. március 20. 18:35
jellemtelen szarok
Hangillat
2024. március 20. 16:44
DK -demokratikus ABC nincs, így demokratikus betű, hang sem. A valóság számít. Gyurcsány Ferenc elvtársi passziója a politizálás; a brüsszeli demokrácia leple -nyilván a CO2 miatt, zsugorodik és a dilisek szellemképtelensége ott is lelepleződik. Dyurcsány Kerenc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!