Újabb elismerés a Sauskának

2024. január 25. 13:23

A Merlot Kopár 2017 a világ hetedik legjobb ár-érték arányú bora a „James Suckling 100 top value wines 2023” szerint.

2024. január 25. 13:23
null

A százas lista Suckling, a neves amerikai borkritikus és nemzetközi csapata által tavaly kóstolt 41 000 borból állt össze, s a Sauska tétel nemcsak az egyetlen magyar szereplője, de egyetlen 100 százalék merlot-ja is. Pohl Péter, a Sauska Villány birtokigazgatója szerint azért is jelentős az elismerés, mert Villány dűlői közül éppen a történelmi Kopár lehet az egyre forróbb nyarak egyik potenciális áldozata. A„ klímaváltozás miatt a jó alany és a klónok tudatos megválasztása egyre fontosabb. 

Mi ezt a területet már ennek tudatában telepítettük 2011-ben a dűlő legészakibb pontján, közvetlenül egy hűvös erdősáv alá, igen vékony talajrétegbe, szinte az anyakőzetbe. Itt a legnagyobb a talaj mésztartalma, ami közismerten a jó savak garanciája. Számunkra nem kérdés, hogy Villány korszakhatárra érkezett és újrafelfedezésre vár dűlők és fajták tekintetében egyaránt. 

Erre izgalmas bizonyíték ennek a bornak a sikere”

– fogalmazott.

 Sebastian Giraldo kétszeres magyar bajnok sommelier, a Sauska márkanagykövete szerint az előkelő helyezés bizonyítja, hogy a klasszikusok megunhatatlanok. Ilyen a merlot is, a világ egyik legnépszerűbb szőlőfajtája, amelyből olyan ikonikus borok születnek, mint a bordói Petrus, vagy a toszkán Masseto. „Egy kiváló merlot-ra mindig felkapja a fejét a világ, mert kevés van belőle és rendkívül erős mezőnyben kell megméretnie. Nagyszerű dolog, és igazi elismerés Villány számára is, hogy ez most nekünk sikerült” – hívta fel a figyelmet.

Nyitókép: Sauska
 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. január 25. 14:36
Vettem én már díjnyertes szekszárdi borász, céklával, kárminnal (bíbortetű) festett borát. Rettenetes fejfájást okozott.
Novicsok-5
2024. január 25. 13:29
"Szoptatós Jancsi top 100 értékes bor". Mit értenek a nyugatiak a magyar borokhoz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!