A kormány idén sem mulasztotta el sértegetni a romákat

2023. december 26. 10:40

Magyarországon az iskola a világon szinte egyedülálló módon növeli a társadalmi különbségeket.

2023. december 26. 10:40
Bogatin Bence
Bogatin Bence
Mérce

„Abban ugyanis kétségtelenül igaza volt Gulyásnak, hogy az integrációval problémák akadnak a közoktatásban. Csakhogy ezek a problémák valójában nem a roma gyerekekről, hanem az oktatási rendszerről állítanak ki bizonyítványt. A rendszer azonban nem azért működik rosszul – «eredménytelenül» – , mert cigány gyermekek is tanulnak benne, hanem azért, mert az oktatás számára amúgy is szűken mért forrásokból oda jut a legkevesebb, ahol a legnagyobb a szükség lenne rá, mindennek pedig leginkább  a szegények – és indirekt módon a romák – az elszenvedői.

Ténybeli alapja egyébként sincs Gulyás kijelentésének: mint azt az általunk megkérdezett szakértő is elmondta, egyénekre lebontva nem lehet látni, hogy mennyire jár együtt az etnicitás a kompetenciamérés eredményeivel, csak azt, hogy a roma és nem roma diákok becsült aránya, valamint az iskolai átlagpontszámok hogyan járnak együtt.

Ezzel szemben tény, hogy Magyarországon az iskola a világon szinte egyedülálló módon növeli a társadalmi különbségeket ahelyett, hogy csökkentené.
A társadalmi szakadék szélesedését súlyos iskolai szegregáció kíséri: ma 10 roma diákból hat olyan iskolában vagy osztályban tanul, ahol ők vannak többségben; számos kirekesztő – általában egyházi – iskolában a bármilyen okból hátrányos helyzetűnek minősülő (alacsony jövedelem mellett alacsony iskolai végzettségű, esetleg munkanélküli szülőkkel rendelkező) gyermekek aránya legtöbbször 0, maximum öt százalék. Mindez nem ritkán azzal is együtt jár hogy a hátrányos helyzetű gyerekeket úgy különítik el speciális iskolákba és osztályokba, hogy ezt az értelmi képességük nem indokolná.

A Gulyás által is említett integráció tehát finoman szólva is döcög, csak ebből éppen hogy nem az következik, hogy a szegregált gyerekek a hibásak. Sokkal inkább arra a következtetésre kéne vezessen, hogy 3-4 évesen SNI-ssé vagy BTMN-essé minősíteni a gyerkeket, ezzel kiskoruktól beléjük nevele azt, hogy kevesebbet érnek, mint a társaik, talán rossz gyakorlat.”

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2023. december 28. 02:28
(leköpi)
Jose
2023. december 27. 21:44
Ez olyan bonyolult téma, hogy nem lehet 1-2, de még 100-110 írásban sem feltárni, sem megoldani. Pl: "arra a következtetésre kéne vezessen" - Mi az, hogy kéne? Na, ez a muciológia.
Tara Verde
2023. december 27. 20:27
"A rendszer azonban nem azért működik rosszul – «eredménytelenül» – , mert cigány gyermekek is tanulnak benne, hanem azért, mert az oktatás számára amúgy is szűken mért forrásokból oda jut a legkevesebb, ahol a legnagyobb a szükség lenne rá, mindennek pedig leginkább a szegények – és indirekt módon a romák – az elszenvedői." Tessék mondani, kb hány milliárd többletforrás kellene ahhoz, hogy a cigány kölök (meg a családja) ne verje meg a tanárt, ne terrorizálja és lopja meg az osztálytársait, egyáltalán bírjon viselkedni 45 percen keresztül? Tényleg nagyon kíváncsi lennék, kedves Mérce, hogy ezt mennyi pénz oldaná meg szerintetek.
ddi1980
2023. december 27. 20:21
Tanítson le 10-15 évet ilyen erősen vegyes iskolában és utána pofázzon / bocsánat nem ment szebben/: Néhány nem ritka példa: - első, második osztályban nem megy a WC helyes használata, na szóval szaros a WC kilincs és fertőződik mindenki - felső tagozatban pénzért némely lányok szopást ajánlanak a nagyobb fiúknak - családi klánok összecsapása akár az iskolában is folytatódik, persze a kés is előkerülhet, iskola igazgatója mint egy döntőbíró szerepeljen ilyen ügyekben - tanórai munka, fegyelem zéró - "felháborodott" szülő tanórai váratlan látogatása vélt vagy valós sérelem tisztázása, igazság keresése, megfélemlítés határmezsgyéje. - stb. Ki az a nemnormális magyar szülő, aki akarja a gyerekének és saját magának ezeket a szituációkat, miért lenne bárkinek állampolgári kötelessége elviselni ezeket, ezen okok folytán a problémás iskola kiürül, mint egy véres rongyot elkerülik a magyar szülők a beiratkozáskor, hacsak tehetik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!