Németh Lajos elárulta, fehér lesz-e az idei karácsony

2023. november 15. 14:41

„A mai gyerekeket sajnálom elsősorban, akik csak mesekönyvekben tapasztalják azt, mi az, hogy hó, és nagyon nagy élménytől fosztja meg őket a természet” – mondta a Mandinernek Németh Lajos.

2023. november 15. 14:41
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Bár a jelenlegi időjárás nem segít karácsonyi hangulatba kerülni, már kevesebb mint másfél hónap és itt vannak az ünnepek. A mostani gimnazisták már nem is emlékezhetnek, milyen is az igazi karácsonyi hangulat, mikor minden adott, még a havas, téli táj is. 

Németh Lajost arról kérdeztük, lát-e esélyt arra, hogy az idei évben megváltozzon a trend. A meteorológus a Mandinernek elmondta, nincs olyan kollégája, aki erre megbízható választ adjon jelenleg, mert az időjárás erősebb, mint a meteorológia tudománya. 

A szakértő szerint az utóbbi évtizedekben a közép-európai időjárás abba az irányba tolódik, hogy a téli hónapok enyhébbek, ami egyértelműen a globális felmelegedéssel magyarázható. 

„Ennek a hátránya, hogy azok a kártevők és kórokozók, melyek korábban a hideg, téli hónapokban elpusztultak, most átvészelik a hidegebb hónapokat. Ez azzal jár, hogy egyre többet kell permetezni a mezőgazdaságban, például a gyümölcstermelőknek, hogy egészséges maradjon a gyümölcs. 

Röviden összefoglalva az elmúlt évtizedekben ritka volt, hogy hazánk valamely részén is hófehér táj fogadja a Jézuska születését”

– fogalmazott Németh Lajos, aki szerint utoljára huzamosabb ideig – egy év kivételével – 1995 és 2000 között fordult elő, hogy havas táj, igazi téli idő volt hazánkban december 24-én és azt követően. 

Olyan ritka a fehér karácsony, mint a fehér holló”

– tette hozzá a meteorológus. 

Németh Lajos. Fotó: Facebook

Németh Lajos hozzátette, a globális felmelegedés miatt évről évre egyre kisebb az esély arra, hogy igazi téli idő legyen karácsonykor és az adatsorokat megnézve a klasszikus négy évszakunk egyre inkább abba az irányba tolódik, hogy két évszakossá válik majd időjárásunk. A meteorológus kiemelte, a hóhatár fokozatosan tolódik, először 1500 méterre, de az előrejelzések szerint az évszázad közepére ez 2000 méter fölé tolódik majd. 

A mai gyerekeket sajnálom elsősorban, akik csak mesekönyvekben tapasztalják azt, hogy mi az, hogy hó, és nagyon nagy élménytől fosztja meg őket a természet”

– mondta a Mandinernek Németh Lajos.

A meteorológus érdeklődtünk továbbá, mennyire tér el az átlagos megszokottól az, hogy november közepén is 15 fokok vannak napközben. Németh Lajos azzal kezdte, hogy a szeptember, majd az október és végső soron most a november is rendkívül enyhe.

Ha megnézzük a sokévi átlag alapján a legmagasabb hőmérséklet, hogy mi szokott lenni Magyarországon, az alig éri el a plusz tíz fokot”

– jegyezte meg a meteorológus, aki szerint most olyan 6-8 fokkal magasabb hőmérséklet van a nappali órákban, azonban az éjszakák ugyanígy melegebbek az átlagosnál.

Szerintem minden idők legenyhébb éve lesz a 2023-as”

– szögezte le.

A meteorológus szerint december 10-e környékén lehet elkezdeni azon gondolkodni, vajon hosszú idő után ismét fehér lesz a karácsonyunk vagy sem. A népi monda szerint ha Katalin napján, november 25-én fagy, akkor enyhe lesz a karácsony, a mostani előrejelzés szerint ezen a napon nem lesz hideg.

Esetleg akkor december második felében majd végre egy hideg, téli időjárásban várjuk majd a Jézuska születését”

– fogalmazott Németh Lajos. 

Nyitókép: Anastassiya Bezhekeneva / Getty Images

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2023. december 04. 15:52
Vasárnap este buli lesz, ha eső nem lesz. Ha lesz, nem lesz, ha lesz, nem lesz. Vasárnap este buli lesz, ha eső nem lesz. Ha nem lesz, ha nem lesz, lesz.
szintetikus
2023. november 15. 19:24
Karácsony? Kit érdekel. Csak a hanuka.
contractor-2
2023. november 15. 18:56
Semmi bajom az ausztrál Karácsonnyal. A legjobb a világon.
kizokkentido
2023. november 15. 17:27
Előbb a hétvégi időjárást találja ki és ha ez sikerült, jöhet a karácsonyi jóslás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!