Németh Lajos: Az Alföld lehet a globális felmelegedés fő kárvallottja

2024. április 24. 11:09

A globális éghajlatváltozás és az emberi tevékenység közös eredménye a jól megfigyelhető szélsőségesebb időjárás – értékelt lapunknak a meteorológus.

2024. április 24. 11:09

Nyitókép: Egyre melegebb nyarakra számíthatunk. Fotó: MTI/EPA/EFE/Rafael Alcaide.

Aggasztó jelentést közölt a Meteorológiai Világszervezet és az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata. A jelentés szerint Európa a világ leggyorsabban melegedő kontinense, a globális átlagnál kétszer gyorsabban emelkedik az átlagos hőmérséklet. A statisztikák szerint 2,3 fokkal van melegebb Európában, mint az iparosodást megelőzően, 

mindennek pedig hosszú távon súlyos következményei lehetnek a kontinens gazdaságára. 

A felmelegedés hatására az időjárás is szélsőségesebb. Németh Lajos meteorológus szerint a globális éghajlatváltozás és az emberi tevékenység közös eredménye a jól megfigyelhető szélsőségesebb időjárás. A szakember szerint globális éghajlatváltozás mindig volt, az emberi beavatkozás a természetbe viszont az utóbbi száz évben gyorsult fel.

A globális felmelegedés egyre inkább érezteti a hatását.
Fotó: MTI-archív/Rosta Tibor


Arra a kérdésre, hogy mindez hogyan hat hosszú távon Magyarország időjárására, Németh Lajos elmondta, léteznek éghajlati modellek, amelyek 2050-ig, 2070-ig és 2100-ig prognosztizálják Magyarország időjárását: 

Ez alapján mondhatjuk, hogy az ország időjárása a négy évszakosból fokozatosan két évszakos, mediterrán típusú éghajlat felé tolódik, egyre forróbb, aszályos nyarakkal és enyhe telekkel” 

– fogalmazott Németh Lajos, aki azt is elmondta, a modellezés szerint az időjárásváltozás szempontjából az alföldi régió a legveszélyeztetettebb terület, ez lehet a legaszályosabb térség 2100-ban Magyarországon.

***

Ezt is ajánljuk a témában



 

 

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:14
🍓 ️ ­­­A­ ­­­d­ö­­­g­ö­­s­ ­­­l­á­n­­y­­o­k­­ ­­­v­­­á­r­­­n­­­a­­­k­ ­­r­­­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
Valodi
2024. április 25. 17:23
falcatus-2 12:00 16 év lelkes fideszesség után az én bajom az a cinikusan gazember átverés, amit Orbán produkált. Soha nem hittem volna, hogy ilyesmi a magyar történelemben előfordulhat. Legprecízebben Ángyán József fogalmazta ezt meg, olvasd figyelmesen: "... Az eredetileg meghirdetett, vitákban hosszan kiérlelt és széleskörű társadalmi támogatottságot maga mögött tudó vidékstratégia a minőségi, környezetbarát, élelmezési és élelmiszer-biztonságot teremtő mezőgazdaság kialakítását, a helyi piacok, a helyi gazdaság és társadalom megerősítését, a helyi foglalkoztatás, a föld meg- és eltartó képességének növelését, valamint a város és vidéke kapcsolatainak újraépítését tűzte ki célul. Ennek föld- és birtokpolitikai alapozásaként a földet a helyben lakó gazdálkodó családoknak, a fiataloknak és különösen a demográfiai földprogramban résztvevő fiatal házaspároknak kívánta juttatni, a középpontba a családi gazdaságokat és azok összefogását, szövetkezeteit állította." Ezt szarta telibe!
Valodi
2024. április 25. 09:56
Tájékoztatásul: https://24.hu/tudomany/2024/02/25/aszaly-aradas-viz-alfold-viztarozo-klimavaltozas/
Valodi
2024. április 25. 00:08
békalepcse2.0 13:39 "Még most van rá esély hogy ha újra kanyargósítjuk a folyókat akkor azt a szinte helyrehozhatatlan katasztrófát megelőzzük." - höhöhö ... ez így igaz! De csak nem a fidesztől várod ezt? Ami izé ezzel házalt a szavazatokért? A Főni Orbán Ilyeneket adott kormányhatározatba: "6. Vízvisszatartási, -tározási helyek kialakítása, a potenciális víztározási helyek megőrzése (a területük hasznosításának szabályozásával, a természetvédelmi érdekekre figyelemmel), a vízkormányzás fejlesztése, a meglevő vízhasznosításra alkalmas kapacitások kihasználásának javítása; belvízcsatornák kétirányúvá tétele, illetve megszüntetése szükség szerint." Jól hangzik választásilag, nemde?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!