Gurmai Zita megfejtette: A Fidesz miatt nem születik több gyermek

2023. november 21. 14:22

A kormány „növekvő gyermekszegénységet, folyamatosan romló egészségügyet és szétvert oktatási rendszert teremtett” – mondta a szocialista politikus.

2023. november 21. 14:22

A kórházi fertőzésekről, a gyermekek helyzetéről és a reálbérekről is beszéltek képviselők az Országgyűlés keddi ülésén, napirend előtt.

Az MSZP-s Gurmai Zita a gyermekek jogainak világnapja kapcsán arról beszélt, hogy

a Fidesz vezette kormány miatt nem születik több gyermek.

Azt mondta: az egy gyermek után járó családi pótlék már egy bolti bevásárlásra sem elég, 13 éve nem emelték a gyest, valamint sok más szociális támogatást is befagyasztottak. A szocialista politikus szerint ma tízezerrel kevesebb gyermek jön évente a világra, mint 2008-ban.

Ahhoz, hogy több gyermek szülessen, kiszámítható, tervezhető, biztonságos körülményekre van szükség. A kormány ehelyett „növekvő gyermekszegénységet, folyamatosan romló egészségügyet és szétvert oktatási rendszert teremtett” – fogalmazott.

Vitályos Eszter válasza

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában emlékeztetett: a baloldal idején eltörölték a korábbi otthonteremtési rendszert, a kedvezményes kamattámogatott hiteleket, illetve az egy és kétgyermekesek adókedvezményét, míg a háromgyerekesek adókedvezményét radikálisan csökkentették.

Emellett lerövidítették a gyes időtartamát is – tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte: csak a csok által 754 milliárd forinttal támogatták a családokat, és több mint 233 ezer család jutott önálló otthonhoz. Megjegyezte: míg 2010-ben csak 32 ezer volt, mára 63 ezer bölcsődei férőhely van Magyarországon.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2023. november 23. 06:15
Ezek szerint a fidesz vagy a nép nem "szab" eleget? Ti viszont "rászabtok" nap, mint nap a sompolygásra.
Sanyi72
2023. november 21. 20:02
Te rusnya dög,akkor áll meg a gyerek nemzés,amikor te feltünsz a tévében! Akkor egy hétig nem áll fel egy férfinek se!
Kormánypárti2
2023. november 21. 19:09
Épp gyerekcsinálásra próbáltam rávenni az asszonyt, amikor megpillantottam ezt a rémet és rögtön lekókadtam.
benedek77
2023. november 21. 18:55
Kivételesen igaza van. A fostalicska nercsicskák nyugdíjának kitermelésére, és a nertársak vagyonának gyarapítására szüljön a hülye gyereket. A nyuggerek lassan kihalnak, elfogy a fidesztábor, utána lehet majd építkezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!