Nem gondoltuk volna: ennyit túrázunk el a Pilisben évente!

2023. november 18. 15:08

Döbbenetes adatok láttak napvilágot egy hazai kirándulásokat vizsgáló egyetemi kutatásban.

2023. november 18. 15:08
Szabó Péter

Régóta tapasztaljuk, hogy a digitalizáció térhódításával az ember egyre gyakrabban visszavágyik a természetbe. Az erdő csendje vagy a madarak csicsergése frissítőleg hat a mentális egészségre , a gyakori testmozgás pedig a keringési rendszert erősíti jótékonyan. Fontos tudni: aki még csak ismerkedik a természet nyújtotta kikapcsolódási lehetőségekkel, nem szükséges egyből az Országos Kéktúra szépségeit, vagy más komolyabb túraútvonal kalandos ösvényeit felfedeznie, a fokozatosság itt is aranyat ér.

Kezdetben a közeli erdőben tett rövid kirándulás is felszabadító érzést jelent. Aztán majd jöhetnek a nagyobb falatok.

Az egészséges életmód és a szabadidős programok természetben való összekapcsolásának egyik legnagyobb előnye a szervezetre gyakorolt pozitív hatás mellett az ár-érték arányban keresendő, hiszen minimális erőforrásból maximális élmény adható – akár az egész családnak.

Mennyibe kerül az erdei kikapcsolódás?

Hazánk egyik legnépszerűbb kirándulóhelye a Pilis. Nem csak a fővárosban és a környéken élők látogatják előszeretettel a csodálatos fekvésű, változatos vidéket, de a messzebb élő kirándulók is szívesen töltik szabadidejüket a hegységben. Az itt található panorámás ösvény vagy a vadregényes szurdok igazán páratlanná és különlegessé teheti a kirándulást, és akkor még nem beszéltünk a látványos kőfejtőkről vagy az egri vár pilisborosjenői másolatáról.

Ilyen csodálatos panoráma fogadja a kirándulókat – nem véletlen a Pilisi bioszféra-rezervátum népszerűsége Fotó: Pixabay

A Budapesti Corvinus Egyetem egyik, a hazai túrázást vizsgáló kutatásában kísérletet tettek a szakemberek a természet értékének pénzben történő kifejezésére, amelyben az egész Pilis és a Visegrádi-hegység területét felölelő Pilisi bioszféra-rezervátumot vették górcső alá. A két kutató, Szerényi Zsuzsanna és Széchy Anna a terület rekreációs értékét becsülte meg, a 38,6 ezer hektárnyi hegyvidéki erdő szabadidős értékének megállapításához az úgynevezett utazásiköltség-módszert használták.

Megvizsgálták az odalátogatók pénzköltési és időtöltési aktivitását, illetve a számításokhoz figyelembe vették az odautazási költségeket és a látogatással eltöltött idő alternatív költségét is (az átlagos nettó órabér egy részét alapul véve).

Az eredmények szerint a Pilisi bioszféra-rezervátumban a kirándulók erdei kikapcsolódásának pénzbeli értéke 2020-ban körülbelül évi 3,8 milliárd forint volt, amely – figyelembe véve az inflációt – jelenleg 4,6 milliárd forintot tesz ki. Mindezek alapján

egy átlagos félnapos látogatás a Pilisben 2900 forintot, egy egész napos túra mintegy 5000 forintot ér meg a természetjáróknak

– állapította meg a Budapesti Corvinus Egyetem 2020-as adatokat feldolgozó kutatása.

A magyarok közel fele rendszeresen túrázik

A felmérés szerint egy átlagos magyarországi erdőlátogatás értéke 870 forint. Ebben a középértékben a lakóhelyhez közeli erdei séta és a hosszabb túrázás minden költése is benne foglaltatik. Összességében a magyarországi erdei szabadidős tevékenység teljes éves értéke mintegy 39 milliárd forint. Ez az ország erdeiben évente kitermelt fa piaci értékének ötöde.

A természetjárás idehaza is egyre inkább kedvelt rekreációs és kikapcsolódási forma. A Magyar Turisztikai Ügynökség felmérése szerint Magyarország aktív korú lakosságának 48,7 százaléka túrázik rendszeresen, így a magyar erdei túrák, séták száma éves szinten nagyságrendileg 40-50 millió. A Pilisbe átlagosan 40-50 kilométerről érkeznek a túrázók, akik közül a 2018-as adatok szerint egy átlagos hétvégén akár 15-17 ezren is megfordulnak a Prédikálószék kilátónál – ez a szám ráadásul a világjárvány óta további 25-30 százalékkal nőtt!

Ezt is ajánljuk a témában

Túrázás a Pilisben – ez az egyik legnépszerűbb hazai kirándulóhely, amely évszaktól függetlenül mindig feltölt Fotó: Pixabay

Nyitókép: Pixabay

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!