Ekkor ismerkedett meg a fiatal József Attila Rákosival

2023. november 16. 20:10

Szegény József Attilát tényleg körülvették a kommunisták.

2023. november 16. 20:10
Mező Gábor
Mező Gábor
Facebook

„Tudtátok, hogy József Attila ismert gyámja, Makai Ödön is kommunista, illetve kommunista-szimpatizáns volt? Ügyvédtársával, Landler Jenővel, a bolsevik mozgalom egyik magyarországi vezetőjével ő védte Rákosi Mátyást, sőt, Makai ügyvéd a lakásán is bújtatta a későbbi diktátort. 

Ekkor ismerkedett meg a fiatal József Attila Rákosival. 

Makai unokatestvére az az Alpári Gyula volt, aki később »Julius« fedőnéven Berlinben bomlasztott, hogy még később Sztálin átadja a náciknak. Akik ki is végezték. Landler, Alpári, ez volt az a »magyar maffia«, amelyről Stephen Koch írt fantasztikus könyvében (Kettős szerepben). Így ezek közé tartozott József Attila sógora is.  Szegény József Attilát tényleg körülvették a kommunisták. Haladok előre a tanulmányomban, és egyre elborzasztóbb a kép. Kisebb csoda, hogy a költő még idejében felébredt, és felismerte a mozgalom valódi arcát. Ha minden igaz, Fejtő Ferenccel együtt. Onnantól inkább a szocdemekhez húztak.”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProletarFC
2023. december 05. 02:46 Szerkesztve
https://www.youtube.com/watch?v=tmOW5Po_Byw A munkásnak nem több a bére, mint amit maga kicsikart, levesre telik és kenyérre s fröccsre, hogy csináljon ricsajt. Az ország nem kérdi, mivégre engedik meggyűlni a bajt s mért nem a munkás védelmére gyámolítják a gyáripart. Szövőlány cukros ételekről álmodik, nem tud kartelekről. S ha szombaton kezébe nyomják a pénzt s a büntetést levonják: kuncog a krajcár: ennyiért dolgoztál, nem épp semmiért. /József Attila : Hazám - részlet/
ProletarFC
2023. december 05. 02:32 Szerkesztve
József Attilát meghurcolta rendszer, bíróság elé is állíttatták egy verse miatt, de közeli költőbarátja Juhász Gyula sem járt jobban a Magyar Tanácsköztársaság támogatása miatt a későbbiekben is súlyos hátrányok érték az életben. Ergo amikor egy nagy magyar költő nevével van tele a pofátok államszolgák és gyűlölet-porpagandisták, inkább kussolnotok kéne. Amikor ez a tőkésrendszer követ ad kenyér helyett az emberek jelentős tömegeinek, akkor inkább a pofátokat kellene abba a bizonyos alapállásba helyezni önkritika gyanánt ti gyűlöletszító oktalan barmok. "Az antikommunizmus a söpredék vallása" /Kiss Roland - tartarossz blog/ "Kísértet járja be Európát, az antikommunizus kísértete" /Kiss Roland - tartarossz.blog/ "A MÉDIA mindenek atyja és mindenek királya. És egyeseket istenekké tett meg, másokat emberekké, egyeseket rabszolgákká tett, másokat szabadokká. /Kiss Roland - Herakleitosz átírat - tartarossz blog/
catalina11
2023. november 18. 14:52
skywalker Orbán KISZ titkár is volt. És te azon kamillázol, hogy József Attilának is voltak ilyen kapcsolatai???" ez szokott lenni a libernyákok jollyjokere.. Tudja skywalker, van egy nagy különbség, mert József Attila választhatott, volt Kalot, Legénygylet stb. stb. Orbán is választhatott Kisz vagy semmi...
catalina11
2023. november 18. 14:48
Welszibardcatalina11 2023. november 17. 19:56 Azt hiszem megtaláltam a választ: Makai Ödön Zsuzsa nevű lánya férjhez ment Dóra Józsefhez, aki disszidált, majd visszajött. Ez gyanússá tette őket Rákosi ÁVH-sai szemében és kémpert akartak a nyakukba varrni. Letartóztatás, Kistarcsa, internáló tábor, ahonnan József Etelka, az anyjuk mentette ki őket Major Tamás majd Rákosi kegyelmével. Ha ez igaz, undorítóan hálátlan volt a Makai családdal szemben Rákosi, amikor osztályidegen burzsoá származással vádolta Makai Zsuzsa férjét, Dóra Józsefet.... Megnéztem, köszönöm!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!