Bebizonyosodott: hazánk képes kiemelkedő tehetségeket kitermelni – Gulyás Balázs neurobiológus a Mandinernek

2023. október 04. 11:35

A Magyar Kutatási Hálózat elnökét azután kerestük fel, hogy kiderült, Karikó Katalin és Krausz Ferenc is Nobel-díjban részesül.

2023. október 04. 11:35
Gulyás Balázs
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Karikó Katalin után Krausz Ferenc is Nobel-díjban részesül – írta meg a Mandiner.hu. Karikó és kollégája, Drew Weissman „a nukleozidbázis-módosításokkal kapcsolatos felfedezéseikért” kapták meg az elismerést, „amelyek lehetővé tették hatékony mRNS-vakcinák kifejlesztését a COVID-19 ellen”. Krausz Ferenc, illetve kutatótársai (Pierre Agostini, Anne L’Huillier) azért kapnak Nobel-díjat, mert bemutatták, miként lehet olyan rövid fényimpulzusokat létrehozni, amelyekkel mérni lehet az elektronok mozgásának vagy energiaváltozásának gyors folyamatait. Gulyás Balázs neurobiológust, a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) elnökét a kitüntetések jelentőségéről, üzeneteiről, s az elmúlt három napban megjelent kritikákról is kérdeztük.

***

Mit gondol Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díjairól?

Óriási sikernek – óriási magyar sikernek tartom mindkettőt. Újfent bebizonyosodott, hogy Magyarország kiemelkedő tehetségeket képes kitermelni, és a méretén messze túlmutató mértékben tud hozzájárulni a világ tudományos fejlődéséhez.

Ön szerint milyen üzenetet hordoz mindez a fiatalok, a kutatók, a döntéshozók számára?

Elsősorban azt, hogy a magyar kutatásban elképesztő lehetőségek rejlenek:

a fiataloknak érdemes a kutatói pályát választani, a kutatóknak érdemes megcélozni a nemzetközi élmezőnyt, a döntéshozóknak pedig érdemes befektetniük a magyar kutatás világába.

Különösen azért tartom példaértékűnek számunkra a két friss Nobel-díjas munkásságát, mert nemcsak elméleti áttörést hoztak, hanem felfedezéseik a gyakorlatban is azonnal hasznosultak. Karikó Katalin esetében a COVID-vakcina kifejlesztése, Krausz Ferenc felfedezése nyomán pedig az orvosi diagnosztika fejlődése a hétköznapi emberek számára is érzékelhető áttörést hoznak.

Mit gondol a kritikusok megjegyzéseiről – értjük például ezalatt, hogy ilyen eredmények elérésére idehaza nincs esély. Van?

Ez egy álvita, hiszen a tudományos globális természetű, elszigetelt munkával senki sem érhet el világszintű sikereket.

Pont azt bizonyítja a két magyar Nobel-díj,

hogy Magyarországon született, élt és diplomázott emberek nemhogy képesek megállni a helyüket a nemzetközi mezőnyben, hanem a tudományos világ csúcsára is odaérhetnek.

Természetes, hogy a világban megtalálható legmagasabb minőségű kutatási infrastruktúrák a legjobb képességű kutatókat magukhoz vonzzák. Ilyen például Magyarországon a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet, ahol egyébként Krausz Ferenc is folytat a magyar kormány 20 milliárd forintos támogatásával kutatásokat. Ez egy olyan bázis, ahonnan számíthatunk hasonló tudományos áttörésekre.

Nyitókép: Ficsor Márton / Mandiner

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó cikkek

 

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Átoperált Kiscsoportos
2023. október 05. 17:29
Utólag én is bárkiről megmondom, h kapott-e Nobelt. ------------------------------------------------------------------------------------- Kolhozcseléd propagandisták! Az aberrált vajdátok legújabb kormányzati szerepet vállalt pedofil haverjáról nem írhattok ? Kifejthetnétek mennyire hozzájárul magyarPutrisztán sokszínűségéhez, h Soros meg Gyurcsány mennyire elqrta ezt is, h Csaba testvéretek újabb barátra lelt.
Kétes
2023. október 04. 19:22
Annyi szent, hogy Dobrevék, a momentumosok és Jourová nem szavaznák meg az Erasmus ösztöndíjat sem Karikó Katalinnak, sem Krausz Ferencnek, ha a friss Nobel-díjasaink ma lennének egyetemisták.
ghelmddfd
2023. október 04. 15:17
Ön szerint milyen üzenetet hordoz mindez a fiatalok, a kutatók, a döntéshozók számára? -------------------------- Magyarul: (Ön) rekkint hogy olyan nakraktát bírong ana rekkároknak és antorakóknak? Nem szerint, hanem magyarul rekkint, a szer-sor stumát dúrgerni kell, indogermán ser. Nem mily, hanem hogy oly. Nem üzibuzi, hanem nak-rak-ta. Nem hordoz bulslhit z-vel, a hord örmény hang, magyarul azt mondjuk hogy bírong, a bír stumától, vagyis: nakrakta bírongani, annyi ahogy Nachricht bringen. Nem kutat,bulslhit hang, a kút a ku stumától, germán kút, at kausatívval bizonylosza, vagy ez és így magyar, vagy szláv, de úgy a szláv magyar. Ide azt mondjuk hogy rekkni vagyis rekkár, de ha más, úgy inkább gerebelni. Nem dönt, az ö magyarlosza, dent vagy dánt. Nem hoz, ez itt nem Örmányia, hisza hoz örmény hang, hanem bírong, de ide azt mondjuk, hogy antorak. Nem számjára, hisz a postás bírongja a levelet számjára, magyarul stak nek-nak, indogermán enek-anak.
Kovács Ubul
2023. október 04. 12:45
Egy tényszerű linket arról a húszmilliárdról, plííz :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!