Társutasok és utazóhalak

2023. augusztus 02. 09:51

Rájárnak az állami mézesbödönre, a nemzeti oldal jóvoltából megszervezett fesztiválok színpadjairól röhögnek az arcunkba.

2023. augusztus 02. 09:51
Farkasházy Tivadar
Huth Gergely
Huth Gergely
Magyar Nemzet

„Megjelent Mező Gábor A kultúra megszállása című könyve a Századvégnél. Az állambiztonsági levéltár és a kommunista félmúlt jól ismert kutatója ezúttal arról ír: az ÁVH magas beosztású pribékjei és más keményvonalas moszkoviták (mint Komlós János, Hárs István, Kardos György, Bors Jenő), miután átdobták őket a polgári életbe, miként foglalták el a kultúra, azon belül főként a humor és a könnyűzene világát. Majd a puhulás éveiben a komcsik által inkább támogatott, mint tűrt, jórészt nagy hatalmú pártkádercsaládból érkező fiatalok hogyan uralták el a művészéletet és mérgezték meg a rendszerváltoztatás két-három évtizedét.

Továbbá hogy a kiválasztott, helyzetbe hozott tehetségek (Hofi Géza, később Koncz Zsuzsa, Bródy János, Presser Gábor vagy Zorán) mellett miként lepték el a kultúrát (és onnan kirajzva a közéletet) az olyan fél- vagy teljesen tehetségtelen alakok, mint Gerendás Péter, Boros Lajos vagy Farkasházy Tivadar. Kiderül továbbá, hogy az átmenet korszakából ismerős »organikus közgazdászok«, köztük Princz Gábor, Kunos Péter bankárok vagy a mindig a balliberális oldal alá tercelő »független szakértők« miként fontak anyagi és erkölcsi védőhálót az átkosban kissé odakozmált »nagy művészeinknek«, akik aztán meg is hálálták a vörös segélyt, és évtizedeken át nyomasztottak minket az állandó chartázással, a barna esőkkel riogatással, miközben folyamatosan fúrták a polgári-nemzeti oldal intézményeit.

De mitől válik Mező Gábor nagyon is olvasmányos, mégis annál tényszerűbb könyve tanmesévé? Attól, hogy a társutasok és a sleppjükben sikeres karriereket építő »utazóhalak« ma is boldogan lubickolnak. Rájárnak az állami mézesbödönre, a nemzeti oldal jóvoltából megszervezett fesztiválok színpadjairól röhögnek az arcunkba, hogy hazatérve aztán rögtön el is határolódjanak tőlünk.”

Nyitókép: MTI Fotó/Nagy Lajos

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2023. augusztus 02. 14:28
Néhány fesztivál évente, na és? A te fajtád már bő évtizede folyamatosan élősködik az állami mézesbödönön.
DFK
2023. augusztus 02. 12:40
A kormánypárt még mindig nem érti meg, hogy addig nem lesz nyugalma, amíg ezeket teljesen ki nem szorítják a kulturális életből. Mert a pénzünk az kell a libernyákoknak, de utána pofán köpnek. Lásd Nemes-Jeles a Kossuth díjjal a hóna alatt kiment tüntetni a kormány ellen.
lájkbajnok
2023. augusztus 02. 11:59
Most jöhet az Orbán-hálózat feltárása. Lőrinc, Tiborcz és a többiek.
Syr Wullam
2023. augusztus 02. 11:08
Azért egy disclaimer mehetett volna az elejére: Mező Gábor Huth Gergely féltestvére. Ami semmit sem von le Mező érdemeiből, csak így szokás. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!