Neves német lap az MCC-ről: Jó minőségű az oktatás, és nincs nyoma politikai agymosásnak

2023. augusztus 02. 21:14

Jó minőségű képzést és nívós külföldi partnereket emleget a Frankfurter Allgemeine Zeitung az MCC-ről készített riportjában. Még a német lap is azt írja, hogy nincs nyoma politikai indoktrinációnak az intézményben.

2023. augusztus 02. 21:14

A Frankfurter Allgemeine Zeitung terjedelmes cikkben számolt be az esztergomi MCC Fesztiválról. Az írásban kiemelik, az esemény egyben az MCC lényegét is képviseli: közösségépítés, magas szintű tudományos diskurzus magyar személyiségekkel és nemzetközi vendégekkel, történelmi tudatosság és persze szórakozás. Megemlítik azt is: az ilyen interdiszciplináris diákkollégiumoknak olyan hagyománya van Magyarországon, amelyet még a kommunista uralom sem tudott teljesen megsemmisíteni. A támogatással és a tanórán kívüli kurzusokkal a tehetséges fiatalokat támogatják, akik így nagyon jó oktatásban részesülhetnek.

„Nem folyik politikai indoktrináció”

A cikkben kitérnek arra a gyakran elhangzó kritikára is, miszerint  

itt egy Fidesz-káderiskola épül közpénzből. 

A Die Zeit című német lap szerint például „Orbánológiát” tanítanak ott. A FAZ ennek kapcsán az Esztergomban sétáló fiatalok körében végzett szúrópróbaszerű felmérést, amelynek eredményei nem támasztják alá a Die Zeit állításait. Azt írják: 

politikai indoktrináció nem folyik, ugyanakkor az is világos, hogy az intézmény meglehetősen konzervatív. 

Az egyik megkérdezett, az ELTE-n jogot tanuló, saját bevallása szerint a Momentumot támogató Márta például kritikus szelleműnek tűnik. Azt mondja: feltételezhetően az MCC legtöbb oktatója meglehetősen közel áll a kormányhoz, de 

 

még soha senki nem kérdezte meg őket politikai nézeteikről, vagy próbálta őket valamelyik irányba terelni. 

 

Amit mindenki hangsúlyoz, az az intézményre jellemző angolszász mintára kialakított vitakultúra: az érveket és ellenérveket a lehető legjobban kell képviselni, függetlenül attól, hogy az adott kérdésben ki-ki milyen személyes véleményen van. Hasonló következtetésre jutott Weiler Vilmos újságíró is, aki a Telexen egy kritikus cikksorozatot szentelt az MCC-nek. „Közelebbről megvizsgálva úgy tűnik, hogy azok, akik janicsárképző iskolának nevezik az intézményt, nemcsak leegyszerűsítik a dolgot, hanem figyelmen kívül hagyják a legfontosabbat” – írja Weiler. Szerinte nyoma sincs közvetlen politikai agymosásnak. 

Az MCC több nyugati ország intézményeivel is együttműködési megállapodást kötött. Együttműködnek a berlini ESMT Business School nevű intézménnyel. De az MCC diákjai a Roger Scruton Legacy Foundation révén tanulhatnak Oxfordban vagy Cambridge-ben. Legutóbb pedig az MCC megvásárolta a bécsi Modul Egyetemet. Alkalmanként a német Konrad Adenauer Alapítvánnyal is van együttműködés.

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
megfejtô
2023. augusztus 03. 08:01
Az MCC az Orbán-kormányok egyik legjobb húzása a sok jó közül. Bravó, csak így tovább!
ekeke1
2023. augusztus 03. 04:17
Régi szabály:ha az ellenfeleid dicsérnek, biztos lehetsz abban hogy elkurtad.
connorj
2023. augusztus 03. 02:31
https://antropozofia.hu/az-altalanos-antropozofiai-tarsasag-tortenete/
connorj
2023. augusztus 03. 02:29
Bizonyám! Még a Német történelmet is ismerjük: https://hu.m.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9metorsz%C3%A1g_t%C3%B6rt%C3%A9nelme https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Bene%C5%A1-dekr%C3%A9tumok https://mandiner.hu/belfold/2017/10/orban-a-magyar-nemet-tortenelmi-baratsag-ma-is-el https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Steiner
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!