Navracsics: Az Európa Kulturális Fővárosa program gazdasági hatása is érzékelhető a térségben

2023. július 11. 20:36

A Veszprém -Balaton Európa Kulturális Fővárosa Programsorozat a térség gazdasági életére is pozitív hatással van, amely már az első félévben is érzékelhető – hangsúlyozta a területfejlesztési miniszter.

2023. július 11. 20:36

Navracsics Tibor kedden Veszprémben tartott sajtótájékoztatót, ahol a tárcavezető közölte: a Veszprém -Balaton Európa Kulturális Fővárosa Programsorozat hatására növekszik a turistaforgalom, munkahelyek teremtődnek. Hozzátette: a turistaforgalom várhatóan több éven keresztül növekedik majd, az egy főre eső regionális össztermék pedig várhatóan 5 százalékkal nagyobb ütemű növekedést mutat majd, mint korábban.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közös magyar sikernek nevezte a Veszprém -Balaton Európa Kulturális Fővárosa Programsorozatot, amelynek során 50 kulturális infrastrukturális fejlesztés valósult meg, csaknem 2200 esemény várta az érdeklődőket és mintegy 230 ezren vettek részt a kiemelt eseményeken. 

Minden második esemény zenei műfajú volt az első félévben, háromnegyedük ingyenesen volt látogatható”

– mondta.

A programsorozatra 70 milliárd forintot fordítottak, amely szinte teljes egészében hazai forrás, ebből több mint 40 milliárd forintból kulturális beruházások valósulnak meg, kétharmaduk már az első félévben elkészült - fűzte hozzá. Példaként említette az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központot, a Laczkó Dezső Múzeum felújítását, a Foton Audiovizuális Centrum kialakítását, a Gyárkert Kultúrpark létrejöttét. Mint mondta, 19 régiós fejlesztést valósítanak meg 3,5 milliárd forintból.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott, hogy a városstratégiához illeszkedő programot valósítottak meg olyan térségi együttműködéssel, melyben 116 önkormányzat vett részt. Mint mondta, ilyen mértékű összefogásra nincs példa a rendezvénysorozat eddigi történetében.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. július 12. 16:10
Szia, Tibi! Láttá' mán puncit? Tibi?!! NEM TIBI!!! TIBOR!!! Üvegtigris
gyzoltan-2
2023. július 12. 14:02
A hatékony Navracsicska mesél! -az alapvetően "liberális" alapállása mellett sem tudott semmit sem elintézni Brüsszelben a cionista elvtársaival...
JohnnyBeGood
2023. július 12. 09:30
Duma Berci
gyzoltan-2
2023. július 12. 07:00
Szétesettnek tekinthető a kommentszekció! Követhetetlen! -de nyilván ez volt a cél a Mandiner részéről, elriasztani az értelmesebb, gondolkodó kommentelő réteget..! -valamint az olvasókat is... Ráadásul még a meddő Navracsics meséjével is terhelnek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!