Éljen vagy haljon? Ostffyasszonyfai gólyafióka miatt tört ki a vita

2023. június 05. 11:51

Kései születésű gólyafiókát mentenének meg madárvédők, de a nemzeti park nem kér a természet rendjébe való beavatkozásból.

2023. június 05. 11:51
null

Természetvédelmi vita tört ki a Vas vármegyei Ostffyasszonyfa egy gólyafészke körül. Egy ottani gólyapárnak négy fiókája született, ami nagy feladatot jelent a szülőknek. Ráadásul az egyik fióka bő egyhetes késéssel kelt ki a többiekhez képest, hátrányba került az élelmezésben, ezért már most satnya a testvéreihez képest.

Az Időkép most is élőben közvetítő webkamerájával mindenki betekinthet a fészek életébe, ezért híre is ment a helyzetnek.

A Birdmania Madárpark és Természetvédelmi Központ emberei úgy döntöttek, kimentik a fészekből a legkisebb gólyafiókát. Ilyet azonban csak az illetékes szervezet, ez esetben az Őrségi Nemzeti Park engedélyével tehetnének, ez azonban nem történt meg.

Mint kiderült, a nemzeti park nem akarja kimenteni a fiókát, mert az az álláspontjuk, hogy a természet rendje és dolga a fióka sorsa. A nemzeti park ahhoz sem járult hozzá, hogy más szervezet mentse meg a madarat.

A madárvédők vitatják ezt, szerintük „sem etikailag, sem jogilag” nem ilyen egyszerű a helyzet. Ugyanakkor szerintük Harsányi Krisztián tájegységi igazgató azt üzente nekik, hogy ez a végleges álláspont, amit a nevével vállal, s amiben őt a Őrségi Nemzeti Park igazgatója is támogatja.

A Birdmania Facebook-posztja alatt máris parázs vita zajlik arról, meg kell-e menteni a gólyafiókát, vagy pedig hagyni kell-e a természet rendjének érvényesülését.

Mondja el véleményét!

 

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Benito3
2023. június 10. 08:26
Üzenem az igazgató úrnak, hogy akkor szerinte az állatkórházakat és az állatorvosokat be kellene tíltani? Az nem a természetbe való beavatkozás, ha egy sérült állatot meggyógyítunk? Szégyellje magát, méltatlan a poziciójára.
Herczegné Csomai Gabi
2023. június 06. 23:10
Kedves Olvasók! Téten nem sikerült a gólyamentés. Mérgezés miatt elpusztult az apa gólya és a fiókák is. Az anya gólya azóta magányosan üldögél a fészekben. Meg kéne menteni ezt a kis gólyát, ne fogyjon tovább a populáció.
egon samu
2023. június 06. 15:26
Az EU-ban élö lények életébe kizárólag a Pfizeruschi és a "Bizottság" szólhat bele. A kamerákat meg el kell távolítani a fészkekböl és az élölények közeléböl...
Dugin
2023. június 05. 19:11
N'lunk a kertben voltak fekete rigók, viszont a környéken nagyon sok macska van. Megpróbáltam őket megmenteni, de azt mondták az állatkerben, hogy mindegy van elég, nem tudok mit tenni. Saját macskánkat bentartottuk egy hétig, de más macska elkapta. Sajnos az ember akaratlanul is beavatkozik a természet rendjébe, de túlzásba esni nem kell. Természetes élőhelyeket kell megvédeni, macska túlszapprulatot szabályozni stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!