Szinte minden második magyar a Balatonnál nyaral – mutatjuk, idén mikor érdemes utazni!

2023. június 22. 05:50

A tanév befejeztével az elkövetkező 10-11 hétben nyaralók százezrei veszik célba a Balatont. Sokak számára azonban a főszezont jellemző tóparti tumultus már túl van a még elviselhető méretű tömeg határán. A turisztikai statisztikák áttekintésével annak néztünk utána, mikor mennyien keresik fel a magyar tengert, és mikorra érdemes időzíteniük az utazásukat azoknak, akiket zavar a sokadalom.

2023. június 22. 05:50
null
Helmeczi Zoltán

Tavaly nyáron a – közvetlen tóparti településektől távolabb eső városokat és községeket is magában foglaló – balatoni térség szálláshelyein 1,7 millió turista összesen 5,5 millió vendégéjszakát töltött el. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) adatai szerint ez a vendégek számában 18, a vendégéjszakákat tekintve pedig 10 százalékos növekedés a 2021-es szezonnal összevetve. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) részletes statisztikai adatbázisának köszönhetően

ma már aprólékosan kielemezhetők a balatoni nyaralási szokások,

így tudható például az is, hogy 2022-ben a teljes nyári, vidéki szálláshelyi vendégforgalom 41 százalékát a tó térségében regisztrálták, a nyári balatoni szálláshelyi forgalom háromnegyede pedig a belföldiekhez volt köthető.

Mikor vannak a legtöbben a Balatonon?

Az előző nyarat havi bontásban vizsgálva kiderül: júniusában 395 ezer vendég összesen 1,1 millió vendégéjszakát, júliusban 623 ezren 2,2 millió éjszakát, augusztusban pedig mintegy 680 ezer turista ugyancsak nagyságrendileg 2,2 millió vendégéjszakát töltött el a Balatonnál. A csúcsidőszak tehát egyértelműen a nyár utolsó hónapja volt, amit az is alátámaszt, hogy míg a szobakapacitás-kihasználtság átlagosan 50 százalékos volt tavaly nyáron a Balatonnál, addig augusztusban a hétvégi napokon ez a szám a 68 százalékot is elérte. A tó népszerűsége a magyarok körében a járvány óta csak tovább emelkedett, amit jól mutat, hogy

a tavaly júliusban regisztrált 623 ezer turista több mint háromnegyede belföldről érkezett.

Ez pedig összességében azt jelenti, hogy abban a hónapban minden huszadik magyar megfordult a Balatonnál. A tó körüli turizmusból élők számára ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy visszatérőben vannak a külföldiek: a pandémia sújtotta évek után 2022-ben a külföldi forgalom újra nőtt, a vendégek száma 134, az általuk eltöltött éjszakák száma pedig 97 százalékkal a megelőző év nyarához képest.

Hol nyaralnak a legtöbben a Balatonon?

A térség települései közül a vendégéjszakaszám szerinti sorrendben 2022 nyarán Siófok volt az első 793 ezerrel, vagyis az összes balatoni vendégéjszaka csaknem 15 százaléka kötődik a városhoz. A sorrendben ezután következő, 100 ezer feletti vendégéjszakát regisztráló település: Balatonfüred, Hévíz, Zalakaros, Balatonlelle, Zamárdi, Keszthely, Balatonboglár, Zánka, Fonyód, Tihany, Balatonalmádi és Révfülöp volt.

Siófok 2018-ban, várossá válásának 50. évfordulóján. Fotó: MTI/Mohai Balázs
Siófok 2018-ban, várossá válásának 50. évfordulóján. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az NTAK a mobilcellaadatok alapján azt is kimutatta: 2022 nyarán az MTÜ által vizsgált Balaton környéki turisztikai attrakciók közül a legtöbb egynapos látogatást a Siófoki Aranypart szabadstrandra tették. Ezt követte a tapolcai Malom-tó környéke, a Tihanyi Bencés Apátság, a zalakarosi fürdő, a balatonfüredi Tagore sétány, a hévízi tó és környéke, a veszprémi vár, Badacsonytomaj, valamint a keszthelyi Festetics-kastély.

Mi várható idén?

A Balatonnál nyaralók idő- és térbeli eloszlásában óriási változásokra persze idén sem kell számítani, ezt támasztották alá a Mandinernek korábban nyilatkozó turisztikai szakemberek is. A Szallas.hu a lapunk megkeresésére korábban megküldött összeállításában – az oldalukon május végéig leadott foglalások alapján – azt közölte, hogy

a magyar vendégek körében legnépszerűbb belföldi úti célok listáját Siófok vezeti, és a nyári foglalásokat turisztikai régiónként összesítve szintén a Balaton elsősége rajzolódik ki.

Hogy a vendég- és vendégéjszakaszám eléri-e majd a tavaly regisztráltat, egyelőre kérdéses, a Szallas.hu szálláshely-közvetítő oldalnál úgy látják, ugyan van utazási kedv az idei nyárra, ám sokan kivárnak a foglalással. Felmérésük szerint a belföldi utazók elsősorban az akciós árakat, a csomagajánlatokat, az előleg fizetése nélküli foglalást és a SZÉP-kártyás fizetési lehetőséget keresik.

Szeptember – ez az ön hónapja, ha a nyugodtabb arcú Balatonra vágyik!

Az elmúlt évek időjárási tapasztalata az volt, hogy a kellemes nyári hőmérséklet, ha nem is 30 Celsius-fok fölött, de szeptember jó részében is kitartott, így akit zavar a főszezoni zsongás, és megengedheti magának – munkahelyi-iskolai elfoglaltságai mellett –, annak érdemes a naptári ősz első hónapjára időzítenie balatoni kiruccanását. Ekkor ugyanis – mint az a turisztikai statisztikákból is kiderül – már egy jóval csendesebb arcát mutatja a tó. Tavaly szeptemberben a térség szálláshelyein 232 ezer vendég összesen 590 ezer vendégéjszakát töltött el.

Szeptemberben a balatoni régióba a hazai vendégek legnagyobb része a fővárosból (26 százalék) és Pest vármegyéből (16 százalék) érkezett, de a küldőterületek közül kiemelkedik még Győr-Moson-Sopron, Fejér, valamint Veszprém is. Ugyanakkor a szobakapacitás-kihasználtság már csak a nyári fele, 24 százalékos volt. A térség szálláshelyein 2022 szeptemberében összesen 11 milliárd forint bevétel keletkezett, ami 8 százalékkal volt magasabb, mint 2021 azonos hónapjában volt. Ebből mintegy 2,7 milliárd forintot SZÉP-kártyával fizettek a vendégek.

Nyitókép: MTI/Varga György

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robert69
2023. június 22. 13:56
A liberális sajtó már tavasszal megírta, hogy nem igaz, mert bezzeg Horvátország olcsóbb.........meg a lángos is drága, amit nem lehet leejteni, mert annyian vannak a parton hogy földet sem érne. De a baloldal roppant találékony és azt állítja, ez azért van mert a gonoszorbánék elveszik a partot és összezsúfolják a nyaralókat így incsennek is annyian csak úgy látszik................
Zsolakomarom
2023. június 22. 09:42
Az 2022es adriai vendegejszaka adatokon latszik, mennyire nincs penze a magyaroknak 2023ban meg annyi se lesz
síróbohóc
2023. június 22. 09:35
Sose hallottam róla. Ez a Balaton ... ez ilyen vidéki SZOT üdülő?
fulgencio
2023. június 22. 09:28
Ezt a cikket a Lölő és Rá(c)hel fizette? Balaton parti településen lakom az elmúlt napokban is a strandok 10-30%-on vegetálnak, ami nem csoda mert az 500-1000 HUF-os belépőkből erre a nyárra 1000-2000 HUF körülire emelkedtek. Az olyan iszapos, szar ki strandok is 1000+ HUF-os belépőket szednek mint az ún. "kisgyenesi" ahova régebben csak akkor futott le az ember, ha 30 perce volt egy gyors úszásra, felfrissülésre. Nem tudom ki lopta el a szúnyogírtásra szánt pénzt, de egy koraesti vagy naplementés séta például lehetetlen a parton mert úgy 30-40 szúnyog támad egyszerre. A part menti vendéglátóhelyek teraszaira így kiülni szintén lehetetlen, kedden 6 perc alatt 13 csípést regisztráltam a két lábszáramon. És akkor a vendéglátóhelyek árai, amikor 2 nyomorult palacsintáért és 1 tál fagyasztott bablevesért 3500 HUF-ot kérnek mégis mire számítanak? Az éttermek az elmúlt napokban 15-20%-os kihasználtsággal vegetálnak, Fonyódon, Berényben, Keszthely és Révfülöp között kb. a harmaduk még ki sem nyitott, lehet ki sem fog. Erre ti lehoztok itt egy ilyen gusztustalan reklámcikket, amivel a gazdáitok szezonját próbáljátok megmenteni. Regisztráltan itt élek és a gyakorlatban is az év egy nagy részét itt töltöm (az őszt - telet koratavaszt többnyire) szeretnem a régiót de amikor nem értitek azt, hogy ezek "ellopták a Balatont" és a zéró hozzáértésükkel elkezdték levinni a 90-es évek elejének szintjére az már hányingerkeltő. Nyilván már nem olcsóbb (sőt) de egy adria-parti autós nyaralás vagy egy földközi-tengeri last minute sajnos ár/érték arányban sokkal többet kínál a NER-Balatonnál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!