Rekordmagas a Balaton vízszintje – évek óta először nyithatják meg újra a Sió-zsilipet

2023. június 09. 06:57

A Medárd időszakban hullott csapaték jót tett a vízállásnak.

2023. június 09. 06:57
null

A júniusi eleji heves esőzéseknek köszönhetően a Balaton vízszintje napokon belül elérheti a 120 centiméteres szabályozási szintet, de Varga György, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakembere, elmondta, jelentős többletvízkészlet keletkezésére nem számítanak.

Amennyiben a vízszint eléri, és meg is haladja a 120 centiméteres határt, kinyithatják a Sió-zsilipet, amire már két éve nem volt példa. 

Ennek ellenére a szakember inkább vízpótlásról beszél, mintsem a víz leengedéséről beszél. Mivel a Balaton viszonylag sekélynek mondható, a környezeti hatások jelentős mértékben befolyásolják a vízmennyiséget és a vízminőséget. Az elmúlt 20-23 évben pedig megnőtt az aszályos évek száma, ezért bár átmenetileg magas a tó vízállása,

hosszútávon inkább a vízpótlás kérdésével kell foglalkozni, mintsem a fölösleges víz leengedésével.

A nyitókép illusztráció, forrása: Metfigyelő Facebook-oldala/Schidru Péter

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. június 09. 17:23
"kinyithatják a Sió-zsilipet, amire már két éve nem volt példa. " Már két éve? Hihetetlen időtávlat. Akkoriban még neandervölgyiek fürödtek a Balatonban. Nem a vízszint magas, hanem a 120 centiméteres határ a túl alacsony.
Akitlosz
2023. június 09. 17:21
"Rekordmagas a Balaton vízszintje – évek óta először nyithatják meg újra a Sió-zsilipet" Aztán jövőre meg, mint tavaly megint vinnyognak az aszályon. Nem kellene kiüldözni a vizet az országból és akkor nem lenne aszály. 15 éve körül volt egy projekt ötlet, hogy 10 centiméterrel megemelik a Balaton maximális vízszintjét tízmilliárd akkori forintból. Azóta sem lett belőle semmi. A déli part nem bírja a vizet, észak simán.
egon samu
2023. június 09. 13:34
Az "ember által tönkretett klíma" 2040-re kiszárítja a Balatont. De milyen idö lesz holnap? Azt nem tudják megmondani...
Robert69
2023. június 09. 13:02
'Nagyobb bajban van a Balaton, mint hittük: vízpótlásra lehet szükség' 2023.06.06 'Rekordmagas a Balaton vízszintje – évek óta először nyithatják meg újra a Sió-zsilipet' 2023.06.09 B....meg fő az hogy rettegjünk? Minek az ilyen hírek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!