Cigányság, külhoni magyarok, „patás ördögözés”... – nemzetiségi kérdéseken vitatkoztak a parlamenti pártok

2023. május 24. 18:55

Nemzetiségi kérdéseken vitatkoztak a parlamenti pártok.

2023. május 24. 18:55
null

„Komoly vitát generált a parlamentben szerdán Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár beszámolója a Magyarországon élő nemzetiségek helyzetéről” – fogalmaz szerdai cikkében a Blikk. Mint a lap tájékoztat, az ülésen Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta:

a hazai nemzetiségek támogatása a 2010-es évi 3,6 milliárd forintról 2020-ra 23,2 milliárd forintra emelkedett,

míg a társadalmi kirekesztettségnek és szegénységnek kitettek aránya 28,6 százalékról 19,3 százalékra, az EU-s átlag alá csökkent.

Így reagáltak az ellenzéki politikusok

Az MSZP-s Vajda Zoltán többek között sötét időszaknak minősítette a 2019-2020-as éveket az egyenlő bánásmód és a nemzetiségek tekintetében, valamint felsorolta a romák problémáit is, akiket a legkiszolgáltatottabb csoportként értékelt.

A Mi Hazánk képviselője, Dócs Dávid többek között arról beszélt, hogy „Romániában az erdélyi magyarok jelképeit tiltják folyamatosan, magyar hazafiakat zárnak évekre börtönbe koncepciós terrorváddal”, de kitért arra is: 

Varga Ferenc független képviselő elmondta, hogy a DK álláspontját közvetíti felszólalásában, valamint többek között rámutatott: a legnagyobb kisebbségnek, a cigányságnak nincs parlamenti képviselete szószólói szinten sem.

Berki Sándor, a Párbeszéd képviselője többek között arról beszélt, hogy

A Jobbik képviselője, Brenner Koloman pedig többek között arról, hogy míg a hazai nemzetiségpolitika keretében „12 nemzetiség ügyét normálisan tudják működtetni, ez nem igaz a hazai cigányságra”.

Varga Ferenc, független képviselő erre nem sokkal később felidézte, hogy volt olyan idő, amikor – mint fogalmazott –Gyöngyöspatán „a cigányság volt a patás ördög”. Noha a kormányoldali megszólalók szerint ez valójában egy baloldali játszma következménye volt – zárul a Blikk tudósítása, melyet ide kattintva olvashatnak teljes egészében.

Nyitóképünk csupán illusztráció. Fotó: Földházi Árpád

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mortis Rigor
2023. május 25. 07:54
Folyik a sumákolás, a ködösítés rendesen ! Amiről nem beszélünk, az nincs. Egyedül a körözöttek listája beszédes.
Kala pál
2023. május 25. 05:44
Rendesen megünneplik az óvodai ballagást, sokaknak ez az egy ballagás van az életében. Ez is a kirekesztés miatt van kedves képviselő urak?
Házam Hazája
2023. május 24. 23:55
" a 18-64 év közötti romák 86 százaléka nem jutott el az értettségiig" Mert volt aki szakmunkát tanult.
Sulammit
2023. május 24. 20:59
Vajda Zoltán Gyöngyöspatán a cigányok több milliós "fájdalomdíját" jogosnak tartotta és a kormány bűnének, hogy nem akarta kifizetni. Szóval szokása szerint egy nagy szemétláda volt. Marhára nem érdekelte, hogy mit műveltek a cigány iskolások a tantermekben a tanárokkal. Berki Sándor nem a saját népét hibáztatta, hogy "a 18-64 év közötti romák 86 százaléka nem jutott el az értettségiig," Meg sem fordult a fejében, hogy inkább a börtönben csücsülnek ezek a cigányemberek. Varga Ferencnek elmagyarázta Soltész Miklós, hogy miért nincs szószólója a parlamentben a cigányságnak. A cigányok irigysége miatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!