Több mint száz panasz alapján vizsgálja az adatvédelmi hatóság a baloldal tavaszi sms-kampányát

2022. szeptember 07. 20:10

A rendőrség jogosulatlanul, vagy a céltól eltérő adatkezeléssel elkövetett személyes adattal visszaélés vétségének gyanúja miatt nyomoz.

2022. szeptember 07. 20:10
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Két szálon is folyik a vizsgálat az ellenzék március végi sms-akciója miatt, amelynek során becslések szerint kétmillió magyar állampolgár – közöttük kormánytagok és kormánytisztviselők – is kaptak a baloldal támogatására felszólító üzenetet Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt stábjától.

A gyakran magyartalan, helyesírási hibákkal tarkított, ugyanakkor személyes megszólítást tartalmazó sms-ekről először senki nem tudta, honnan érkeztek olyan telefonszámokra, amelyek nem nyilvánosak.

A kéretlen üzenetből

jutott a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének is.

Ahogy Péterfalvi Attila a Mandinernek fogalmazott, az ő hivatali mobiltelefonjának száma sem nyilvános, így ő is meglepődött, hogy keresztnevén szólították meg az sms-ben, hogy szavazzon a „változásra". 

Péterfalvi egyúttal már akkor jelezte lapunknak, hogy az akció adatvédelmi aggályokat vet fel.

Ahogy a NAIH elnökétől megtudtuk, az sms-kampány miatt összesen

több mint száz panasz érkezett hozzájuk, amelyek alapján megindították a hatósági eljárást. 

Ez ugyanakkor még mindig tart, és jelenleg nem tudni, mikor érhet véget.

Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda is nyomozást rendelt el még májusban. Kérdésünkre most az ORFK Kommunikációs osztálya azt közölte, hogy az NNI nyomozása továbbra is tart,

a választói akarat befolyásolását célzó sms-ek miatt

jogosulatlanul, vagy a céltól eltérő adatkezeléssel elkövetett személyes adattal visszaélés vétségének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

A nyomozás érdekére való tekintettel azonban bővebb tájékoztatást nem adtak.

Több hírportál is azt írta májusban, hogy a szolgáltatók és a hatóságok közös vizsgálata szerint a kampányt egy közbeiktatott cégen keresztül a Bajnai Gordonhoz köthető DatAdat osztrák leánycége rendelte, és a művelethez szükséges hatalmas adatbázist is ez a vállalkozás biztosította. 

A hírek szerint az is egyértelműen kiderült, hogy az illegális úton beszerzett adathalmaz Facebook-profilokból – ezen belül is főként a Messenger alkalmazásból – letöltött, nevekkel összekapcsolt telefonszámokból, illetve banki és kereskedelmi adatbázisokból kinyert elérhetőségekből áll.

A DatAdat ugynakkor visszautasította a vádat,

hangsúlyozva, hogy semmi közük az sms-kampányhoz. Egyben azt is bejelentették, hogy rágalmazás miatt minden olyan hírportált és médiumot bepereltek, amely közölte „a becsületük csorbítására alkalmas hamis tényállításokat”. 

Azt ugyanakkor maga Márki-Zay Péter is elismerte, hogy Bajnaiék cége segítette a kampányukat.

Nyitókép: Márki-Zay Péter, az ellenzék március 15-i nagygyűlésén (Fotó:MTI/Szigetváry Zsolt)

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bakandri
2022. szeptember 08. 09:22
Engem is hívott MZP felesége, hogy a férje nem háború párti. Megkérdeztem a szolgáltatómat, nyilvános e a telefonszámom, közölték nem. Akkor hogyan is jutott a számomhoz Márkiné??? Persze nekem erre nincs időm bejelentgetni a dolgot, de azért érdekel a vizsgálat eredménye.
421ft
2022. szeptember 08. 08:37
A cigany egy "adatvedelmi hatosaghoz" hasonlo gittegylettel akarja kiszurni Prusszel szemet a korrupcio ellen. Csoda, hogy nem lesz penz? Karjetek a cartol, fideszbirkak!
Zsolakomarom
2022. szeptember 08. 02:47
Ez egy kis morzsa Varom, hogy a hatosag lelkesen vizsgalja Orban vakcinakampanyat. A felelosoket meg kell keresni, meg kell kinozni, meg kell felemliteni, hogy soha tobbet ne tehessenek meg ilyesmit. Nincs jobb es baloldal, mind2 oldal egymassal versengve uldozte a velemenyszabadsagot, es az alapveto szemelyes egeszsegugyi dontes szabadsagat. Ha megusszak, ujabb dozist kapunk, csak nagyobbat.
bagira
2022. szeptember 08. 02:38
A moslék koalíció 2022 választásra külföldi ellenőröket rendelt csalást megelőzze , azért volt az ellenzéki cirkusz magukról a gyanút tereljék , utólag kiderült a hatóság baloldal körül szimatol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!