Karácsony november elsejétől elrendeli a fővárosi intézményeknél a kötelező maszkhordást

2021. október 28. 18:34

Magyarán, maszk kell majd a fővárosi mozikban, színházakban és könyvtárakban.

2021. október 28. 18:34
null

November elsejétől kötelező maszkhasználatot rendel el a koronavírus-járvány terjedése miatt a fővárosi fenntartású intézményeknél Karácsony Gergely főpolgármester.

Karácsony Gergely csütörtökön a Facebook-oldalán azt írta: azoknál a fővárosi intézményeknél, ahol erre jogszabályi lehetőségük van

például a fővárosi színházaknál, moziknál,

főpolgármesteri hatáskörben elrendeli a beltéri kötelező maszkhasználatot november elsejétől. Ugyanakkor kezdeményezi a kormánynál, hogy a romló járványügyi adatok miatt rendelje el az általános beltéri maszkhasználatot. Kiemelte: az oltás az egyik legfontosabb védekezési eszköz a járvány ellen, ezért arra kér mindenkit, hogy oltassa be magát.

A következő napokban a budapesti városvezetés minden fővárosi cég dolgozójának levelet küld arról, hogy

aki még nem tette, a lehető leghamarabb oltassa be magát

– közölte. Karácsony Gergely azt írta, a fővárosi operatív törzs döntései alapján amint megjelenik a kötelező oltásról szóló kormányrendelet, a fővárosi önkormányzat cégeivel és intézményeivel, valamint a munkavállalói érdekképviseletekkel haladéktalanul megkezdi az egyeztetéseket arról, melyek azok a közszolgáltatások szempontjából alapvető munkakörök, ahol a koronavírus elleni oltást elő lehet írni. Biztosan ilyennek gondolja az idősotthonban dolgozó, a fokozottan veszélyeztetett idősekkel kapcsolatba kerülő dolgozók majdnem teljes körét - tette hozzá.

A főpolgármester szerint „a kormány úgy próbálja meg a munkaadókra és az önkormányzatokra tolni a felelősséget, hogy információt továbbra sem osztanak meg, egyeztetésekre eddig nem voltak hajlandóak.” Ezért kezdeményezi, hogy a csütörtökön bejelentett kormánydöntésekről szóló határozatok megjelenése előtt a kormány haladéktalanul egyeztessen az önkormányzati szövetségekkel – közölte.

Mit mondtak a helyettesek?

Kiss Ambrus és Tüttő Kata főpolgármester-helyettesek a témában tartottak csütörtök délután rendkívüli sajtótájékoztatót. Kiss Ambrus megismételte, a romló járványügyi adatok miatt szükség lenne arra, hogy a kormány rendelje el a kötelező beltéri maszkhasználatot. Közölte, Budapesten a napi új fertőzöttek száma közelít az egy évvel ezelőttihez. Tüttő Kata azt mondta, üdvözlik a kormány azon döntését, amellyel november elsejétől elrendelte a kötelező maszkviselést a tömegközeledési járatokon, de azt szükséges lenne kiterjeszteni. Továbbá szerinte fontos lenne az egységes döntéshozatal, ezért arra kérik Pintér Sándor belügyminisztert, hogy egyeztessen a fővárosi önkormányzattal, az önkormányzati szövetségekkel.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2021. október 29. 09:46
Ezt eddig is megtehette volna saját hatáskörben.
Peppa
2021. október 29. 09:42
Gelgő, a sötét mozitermekben hogyan fogod ellenőriztetni a maszkviselést? Te agyhalott barom.
Most80
2021. október 29. 08:22
Karácsony...elrendeli...tiszta sci-fi, ez a fazon sehogy sem fér össze azzal a szóval, hogy "elrendeli".
balbako_
2021. október 29. 07:07
Már majdnem csinált valamit....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!