Lánczi András: Megkésett rendszerváltás zajlik a felsőoktatásban

2021. szeptember 21. 07:38

A mostani kormány jelentősen több forrást biztosít a korábbiaknál, de cserébe komoly teljesítményt vár el az intézményektől – mondta Lánczi András, a Corvinus volt rektora.

2021. szeptember 21. 07:38
null

Lánczi András a Magyar Nemzetnek adott interjúban emlékeztetett: a Corvinus volt az első hazai egyetem, amely átállt az alapítványi fenntartásra. Megjegyezte, hogy ezt maguk kezdeményezték, mert az egyetem már régóta szerette volna, hogy észrevehető átalakulás történjen.

Szerinte az egyetemi átalakítást nem csupán gazdasági és politikai szempontból érdemes értelmezni, az alapkérdés, hogy mi az egyetem eszméje, „azaz egy adott korban mit gondolunk a világ egészéről, tudásról és az emberről”. Mint fogalmazott, a kancellári rendszer célja

az eladósodottság megszüntetése volt, az alapítványi átalakulás már az egyetemek jobbá válását szolgálja.

A konzervatív felfogású oktatóknak is lehetőségeket kell biztosítani egy egyetemen

Mint fogalmazott, téves megközelítés azt mondani, hogy a kormány el akarná foglalni az egyetemeket, „hiszen elfoglalni egy földet, egy fizikai valóságot lehet. Agyakat, gondolkodást nem lehet elfoglalni”. Hozzátette, hogy minden kormánynak van politikai elképzelése és véleménye az intellektuális folyamatokról, „és így természetesen van egy harc, de ez nem korlátlan. Az ilyen csatákat csak intellektuális értelemben lehet megnyerni” – mutatott rá.

Szerinte a konzervatív felfogású oktatóknak ugyanolyan lehetőségeket kell biztosítani egy egyetemen, mint másoknak. Mint fogalmazott, most van először igazából módja a rendszerváltás óta egy jobboldali kormánynak, hogy megmutassa, mit gondol az egyetemekről és a kultúra egészéről.

Az egyetem mindig tekintélyelvű intézmény volt

Lánczi András úgy vélte, hogy a hatvanas évek újbaloldali mozgalmai az egyetemeket vették célba, mondván, meg kell tisztítani azokat a tekintélytől. „Ma ez tér vissza a radikális baloldali liberális woke-mozgalomban, amely az egalitarianizmus kommunista ideológiai tulajdonságaival bír. Az egyetem közvetlen, nyílt politikai leigázására tesznek kísérletet” – hangsúlyozta, majd leszögezte, hogy az egyetem mindig tekintélyelvű intézmény volt, ahogy az egyház vagy a hadsereg is.

A volt rektor bírálta a kormányt tudományellenességgel vádolókat is, szerinte ez pusztán politikai kommunikáció.

„Egy kormány definíciószerűen nem lehet tudományellenes, mert akkor maga alatt vágja a fát” – vélekedett. Szerinte a kormány nem véletlenül hozott létre egy innovációval foglalkozó minisztériumot, ahonnan folyamatosan jönnek a koncepciók arról, miként kellene a tudományt galvanizálni, és – az akadémiai bezártságot felszámolva – valódi teljesítésre késztetni a rendszert. „A kormány jelentősen több forrást biztosít a korábbiaknál, de teljesítményt vár el” – mondta Lánczi András.

(MTI)

Nyitókép: Földházi Árpád

 

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Láncfűrészes Attasé
2021. szeptember 21. 12:13
Leszarják az oktatást, a minőséget, meg azt, hogy mennyit keres egy vegyész oktatóként. A fizetések nemcsak megalázóan alacsonyak, hanem humánerőforrásilag gajra vágják a rendszert, mind a közép-, mind a felsőoktatásban. Csak az illibernyák kontroll kell, ez a hatalom egyetlen motivációja, a többit a kesmanyikok összehazudják. Le merem fogadni, hogy lesz választás elött egy kis alamizsna emelés a bértáblán, amire majd mutogatni lehet, de ettől még nem lesznek fizikatanárok.
balbako_
2021. szeptember 21. 10:40
Jobb későn,mint soha, de akkor csinálják, de gyökeresen! Az ELTE kommunista agymosodája meddig működhet még?
ergo07
2021. szeptember 21. 09:57
Bizony, saját szememmel látom, ahogy konzervatív értékrendű családok gyerekeinek is átmossák az agyát a szülők legnagyobb döbbenetére. Félek, nem késtünk-e el
rókabácsi
2021. szeptember 21. 09:30
remélem ami késik! az nem múlok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!