Feltárult a Szász Jánosnál zajlott házkutatás háttere

2021. február 08. 08:04

Konfliktus, jogvita, házkutatás. Mi lehet a közleményháború megfejtése?

2021. február 08. 08:04
null

Mint arról korábban írtunk, pénteken házkutatás történt Szász János rendező otthonában. A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány hétfőn közleményben reagált a történtekre, ugyanis az alapítvány megalapozatlannak és félrevezetőnek tartja, hogy Szász azt sejteti: a közötte és az alapítvány között kialakult jogvita közvetlen összefüggésben áll a házkutatással.

Az alapítvány nem tett feljelentést Szász Jánossal szemben

A közlemény szerint az alapítvány Szász Jánossal szemben feljelentést nem tett, a felek közötti (polgári jogi természetű) jogvitában a rendőrség nem jár el, házkutatást, egyéb nyomozati cselekményt nem végez. A közleményből kiderül az is: „az Alapítvány rendelkezik egyedüli, kizárólagos és jogszerű felhatalmazással arra, hogy a bangladesi sziámi ikrekről és orvosi szétválasztó műtétsorozatukról bármilyen fotót vagy filmfelvételt nyilvánosságra hozzon”. Hangsúlyozzák, hogy a bangladesi sziámi ikrek törvényes képviselői megtiltották Szász Jánosnak, hogy a velük vagy sziámi ikerpár gyermekeikkel kapcsolatos bárminemű személyes adat vonatkozásában adatkezelést folytassanak, valamint, hogy a filmes nyersanyagot bárminemű film készítéséhez, nyilvánosságra hozatalához felhasználják.

Szász János reagált az alapítvány közleményére

Az alapítvány közleményével kapcsolatban Szász ügyvédje, Fülöp Tamás a következő közleményt küldte a Telexnek„a szülők állítólagos tiltó iratát Szász János soha nem látta, ellenben a szülők írásbeli hozzájáruló nyilatkozatával rendelkezik. Ezért ő semmilyen jogszabályt nem sértett, ráadásul senki nem jelezte soha a forgatás során, hogy a forgatással bármi problémája lenne. Nem vitatom, hogy az alapítvány nem tett feljelentést, hiszen ilyet korábban se állított senki. A rendőrségi iratokban rögzítésre került, hogy a feljelentő egy magát 1. számú tanúként megjelenítő személy, akinek kiléte így előttünk a homályban maradt. Mivel nem vitatom, hogy nem az Alapítvány tett feljelentést, immár csak feltételezni tudom, hogy pusztán a véletlenek sajátos játéka az, hogy a rendőrségi iratokban megjelenő tényállás lényegében megegyezik azzal a történettel, ami most az Alapítvány közleményében megjelenik. Az ügyről most ennyit tudok elmondani, de jelenleg többre nincs is szükség, mert meggyőződésem, hogy ezt az ügyet a hatóságok fel fogják tárni és az ügy megoldását nem a sajtóközlemények útján bonyolódó kommunikáció fogja jelenteni.”

A Telex megfejtése

A Telex szerint nem az orvoscsoport és Szász között van vita, hanem Szász és az alapítvány között. Mint írják, szerintük a fentiek alapján a film körüli konfliktusnak két szála van, az egyik a személyes adattal való visszaélés ügye, amelyhez egy büntetőjogi eljárás kapcsolódik (ezen eljárás keretében zajlott a fentebb említett házkutatás), a másik pedig az alapítvány tulajdonjogi igényéből adódó polgári jogi vita – írja a Telex.

A Telex eredeti, teljes bejegyzését a témában ide kattintva olvashatja.

Szász János
Balázs Béla-díjas magyar színházi és filmrendező, dramaturg, forgatókönyvíró, egyetemi tanár, érdemes és kiváló művész.

Forrás: Wikipédia

Balázs Béla-díjas magyar színházi és filmrendező, dramaturg, forgatókönyvíró, egyetemi tanár, érdemes és kiváló művész.

*** 

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány egy magyar közhasznú alapítvány, amelyet 2002-ben alapított dr. Pataki Gergely plasztikai sebész. Az alapítvány tevékenységi körébe azon személyek védelme és segítése tartozik, akik egészségi állapotuknál vagy gazdasági helyzetüknél fogva keveset, vagy semmit sem tudnak tenni önmaguk védelmében és érdekeik érvényesítésére.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány szervezte meg például a bangladesi sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatát is.

Forrás: Wikipédia

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány egy magyar közhasznú alapítvány, amelyet 2002-ben alapított dr. Pataki Gergely plasztikai sebész. Az alapítvány tevékenységi körébe azon személyek védelme és segítése tartozik, akik egészségi állapotuknál vagy gazdasági helyzetüknél fogva keveset, vagy semmit sem tudnak tenni önmaguk védelmében és érdekeik érvényesítésére. A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány szervezte meg például  is.

Címlapkép: MTI

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dr. Máté András
2023. március 27. 11:15
Hülye buzi álat!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!