Óvatosságra int a NAIH a nemzeti konzultációs ívek gyűjtésével kapcsolatban

2020. július 14. 09:28

A postaládákból akkor is jogellenesnek minősül a kérdőívek gyűjtése, ha azokról a címzési adatokat utólag eltávolítják – mutat rá a hatóság.

2020. július 14. 09:28

Közleményben figyelmeztet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a nemzeti konzultációs ívek gyűjtésével kapcsolatos esetleges visszaélésekre. Mint írják: a NAIH a sajtóból értesült arról, hogy az interneten több személy különböző weboldalakon és bejegyzésekben arra szólítja fel az érintetteket, hogy a nemzeti konzultációs kérdőíveket ne a kormány részére, hanem egy harmadik személynek küldjék el postán, illetve adják át személyesen.

A NAIH nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy főszabály szerint a személyes adatok kezelésére a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló 2016/679/EU rendelet (a továbbiakban: általános adatvédelmi rendelet) rendelkezéseit kötelező alkalmazni. A nemzeti konzultációs kérdőíveken kizárólag az eredeti adatkezelési cél szerepel az eredeti adatkezelő feltüntetésével. Más célból történő felhasználás esetén a más célra felhasználó köteles az általános adatvédelmi rendelet rendelkezéseit betartani.

Amennyiben a nemzeti konzultációs kérdőíveken – vagy az azok megküldésére szolgáló borítékokon – nevek, címek, egyéb személyes adatok találhatóak, vagy azokat azonosításra alkalmas adatokkal együtt gyűjtik be, akkor fennáll a veszélye annak, hogy ezen adatokat az adatvédelmi követelmények érvényesülése nélkül szimpatizánsi adatbázis építésére használják fel. Különösen felmerül ennek eshetősége akkor, ha a fenti felhívás mellett nem található arra vonatkozó tájékoztatás, hogy pontosan mely adatkezelők, mely adatokat, mely célokból, mely jogalappal és meddig kezelnének, és milyen módon lehet adott esetben az érintetti jogokat érvényesíteni, vagy milyen módon lehet azokat úgy beküldeni, hogy azok anonimak maradjanak. A fenti tájékoztatás hiányában, illetve nem kellően konkrét vagy a meghirdetettől eltérő célokból végzett adatgyűjtés esetén a személyes adatok kezelése sérti az általános adatvédelmi rendelet rendelkezéseit.

Amennyiben a nemzeti konzultációs kérdőíveket harmadik személy az érintettek hozzájárulása nélkül a postaládákból kiveszi és összegyűjti, az akkor is jogellenes adatkezelésnek minősül, ha a címzés adatokat utólag megsemmisítik. Ez adott esetben más hatóság hatáskörébe tartozó tényállást is megvalósíthat.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2020. július 14. 14:15
Mi is ez valójában: https://egyvilag.hu/index.shtml#nemzetikonzultacio
Zöldy Béla
2020. július 14. 12:18
Sajnos mi nem kaptuk meg a küldeményt, pedig a környékre már megérkeztek az ívek. Végül is nem gond, majd a neten kitöltjük. Az azonban zavar, hogy a tőlünk ellopott ívekkel visszaélnek és győzelmi zászlóként lobogtatják majd. Feljelentést vagy hasonlót én sem fogok tenni, azt a macerát szerintem kevesen vállalják be. De a Fidesznek nyitni kellene egy olyan oldalt, ahol bejelentkezhetnek azok, akik nem kapták meg a konzultációs levelet. Hogy legalább annyit tehessünk az ellenzék nagyszájúsága ellen.
pumuklik
2020. július 14. 11:25
Nálunk (Budaörs környékén) is lopják! Posta ládánk olyan, hogy abból lehetetlen, valszeg a postás nem dobta be.
Robur
2020. július 14. 10:59
Mi közük van hozzá, hogy a nemzeti inzultációs szarral én mit csinálok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!