A fiatal generációk tudatosan készülnek az időskorra

2018. szeptember 21. 11:47

Egy felmérés szerint a Z generáció nagy hányada kevésbé nehéz nyugdíjas évekre számít.

2018. szeptember 21. 11:47

Derűlátóbban gondolnak és tudatosabban készülnek a tízen- és a huszonévesek a nyugdíjas évekre, mint az idősebb nemzedék – derül ki az OTP Nyugdíjpénztár legfrissebb felméréséből.

Pénteki közleményük szerint az 1997 után születettek, vagyis a Z generáció 44 százaléka gondolja azt, hogy többnyire csak nehézségekkel fog szembenézni nyugdíjasként, míg az idősebb nemzedék, az Y generációhoz tartozók 56 százaléka számít küzdelmes időskorra. 61 százalékuk le is mondott a gondtalan öregségről, a fiatalabb nemzedéknek viszont csupán 47 százaléka számol azzal, hogy nyugdíj mellett is dolgozni fog. Mindkét korosztályban kevesen terveznek időskori munkavégzést kedvtelésből: a pályájuk elején állók 15,6 százaléka, a pályaválasztás előtt álló vagy még tanuló fiatalok 21,2 százaléka gondolkodik ebben.   

Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szomorú jelenségnek nevezte, hogy a fiatalok jelentős része élethosszig tartó munkára számít. Üdvözölte viszont, hogy a felmérés alapján a fiatalok felismerték a pénzügyi tervezés jelentőségét és belátják, hogy idejében meg kell alapozniuk a nyugdíjas éveiket – olvasható a közleményben. Hozzátették, hogy OTP Nyugdíjpénztár Nyugdíj Mentor Program című kampány keretében nyugdíjasok készítik föl a huszonéveseket a várható kihívásokra, hogy minél több fiatal ismerje föl az anyagi felkészülés jelentőségét, ezzel is megkönnyítve az öregkort.

(MTI)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viki89
2019. július 12. 09:49
Szerintem a fiatalabb korosztálynak nem csak ajánlott, hanem kötelező félretenni időskorra, különben dolgozhatunk életünk végéig. Több konstrukció is van erre, hatalmasak a különbségek, érdemes körültekintően dönteni. Nekem itt segítettek: http://www.bestproduct.hu/content/nyugdijbiztosítás
Gyéressy Károly
2018. szeptember 23. 00:50
És tessék mondani, mi jön a Z generáció után? És mi volt az Y előtt? Ez az egész egy szar agyrém.
jóember
2018. szeptember 21. 20:14
A mai nyugdíjasoknak sem lenne annyira küzdelmes az élete ha a 97-es nyugdíjtörvénnyel nem lopná el az állam a nyugdíjuk felét. De sajnos ellopja és így marad a 30-60 ezer forintos nyomorgás.
brekker
2018. szeptember 21. 15:33
Ugyanez a Zoom-nál valahogyan érthetőbb: Amíg az huszonévesek 44 százaléka küzdelmesnek vagy elviselhetetlennek tartja a jelenlegi nyugdíjasok életét, az Y generációsok 56 százaléka van hasonló véleményen. Az időskori munkavégzéssel kapcsolatban is pozitívabb a hozzáállása a fiatalabb, jellemzően pályaválasztás előtt álló korosztálynak. Míg az Y generáció tagjainak 60 százaléka számít arra, hogy idős korában is dolgoznia kell majd, addig a Z generáció 50 százaléka gondolkozik hasonlóképp – de az adat megdöbbentően magas. Az OTP Nyugdíjpénztár szeretné minél több fiatal számára megmutatni, hogy a nyugdíjas évekre érdemes időben felkészülni, hogy az időskor ne a nehézségekről, hanem a pihenésről és hobbikról szólhasson. https://zoom.hu/hir/2018/09/21/mi-lesz-a-magyar-nyugdijalommal/ Most akkor az MTI hozza szokásos formáját, vagy a Mandiner szerkesztette át teljesen értelmetlenre a fenti cikket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!