Meghátrált a Miniszterelnökség, megúszhatjuk az EU-s pénzek felfüggesztését

2016. november 19. 10:41

Október elején felmerült, hogy Brüsszel az összes uniós támogatás kifizetését felfüggesztheti Magyarország számára, mert alapvető problémákat tártak fel a pályázati rendszerben. A Portfolio most kiszúrt egy rendeletet, amely ezeket csendben orvosolja: így mégis megkaphatjuk az EU-s pénzeket, de a Miniszterelnökségnek jóval kisebb befolyása lesz a pályázati döntéshozatalra.

2016. november 19. 10:41

Október elején a Portfolio információi alapján a Mandiner is beszámolt róla, hogy az Európai Bizottság átfogó jelentést készít a 2014-2020-as ciklus uniós támogatási rendszerének irányítási és kontroll mechanizmusairól. Mivel az irányító hatóságok függetlensége kapcsán aggályok merültek fel, és a magyar fél hónapok óta nem küldte el a támogatási kifizetések számláit Brüsszelnek, a portál azt írta: a teljes ciklusra nézve felfüggesztheti Brüsszel az uniós támogatások kifizetését Magyarországnak.

A Portfolio most kiszúrt egy csütörtöki kormányrendeletet, ami alapján úgy tűnik: mégis megúszhatjuk a kifizetések felfüggesztését, ugyanis három alapvető ponton belenyúlnak az uniós pénzekre vonatkozó pályázati rendszerbe, ami azt eredményezi, hogy a Miniszterelnökség szerepe csökken a pályázati döntéshozatalban.

A pénzek elosztását végző irányító hatóságok vezetői már nem lesznek kötelesek egyeztetni a Miniszterelnökséggel a nyertes projektek listájáról, bár a legvégén így is ellenjegyeztetni kell majd a listát. A projektértékelőket sem a Miniszterelnökség fogja közvetlenül kijelölni, hanem az irányító hatóságok vezetői. Ezen kívül pedig a kormánynak írásban meg kell indokolnia, ha egy uniós támogatásnál mellőzi a versenyeztetést; eddig ugyanis viszonylag sokszor előfordult, hogy verseny nélkül bizonyos állami intézmények lehettek a nyertesek. Továbbá a kiemelt projektek sem úszhatják meg az irányító hatóságok általi értékelést.

Mindezek alapján a Portfolio úgy látja, hogy ezen változtatásokkal elkerülhető lesz a támogatási pénzek kifizetésének felfüggesztése. A portál arra is emlékeztet, hogy Lázár János a legutóbbi Kormányinfón – a konkrét kormányrendeletre való utalás nélkül – arról beszélt, hogy a következő hetekben lezárulnak majd az uniós pénzek körüli viták. 

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fofo
2016. november 20. 12:11
Na, ez sem jött be, de mivel a remény hal meg utoljára, a Jávor már fogalmazza a következő feljelentést.
Akitlosz
2016. november 19. 20:26
"A Portfolio most kiszúrt egy rendeletet, " Suttyomban kormányoznak. Az állami média nem tájékoztat, hanem csupán kormánypropagandát folytat.
antioxi
2016. november 19. 17:30
Mindent a cél érdekében!
pollip
2016. november 19. 15:39
Az óraátállításról: Jó lenne, ha megszüntetnék, de ne a nyári legyen az állandó, hanem a téli, az eredeti idő térjen vissza. Az oroszok amikor megszüntették az óraátállítást, a nyárit hagyták meg, de pár év múlva átálltak a "téli"-re, ami a Nap szerinti, ugyanis mindenki fáradt, kókadt volt a korai keléstől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!